Rodzina Braun - Warszawa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kajkowski_bogdan

Sympatyk

Rodzina Braun - Warszawa

Post autor: Kajkowski_bogdan »

Witam,

Syn Jerzego Braun'a z Australi poszukuje danych o przodkach. Ja tylko obiecałem pomoc (lista obcojęzyczna). Informacji zbyt wiele nie ma. Poniżej to co udało się uzyskać:

Jerzegy uro się 21-09-1911 (wg informacji rodzinnych) w Warszawie. Miał siostrę Stefanię - miejsce i data urodzneia nieznane. Jego ojciec - Herman Braun (data ur. nieznana) Matka nieznana.
Siostra Ojca - prawdopodobnie Róża, która poślubiła Aleksandra Dubińskiego (nie wiadomo kiedy i gdzie) - mieli syna Bogdana urodzonego na Sumatrze w 1914. Dubińscy (Dubinsky's) są również znani jako Van Eyck w Ameryce. Aleksander Isack Dubinski był lekarzem w Ameryce, ale również praktykował w Rzymie.

Jerzy Braun studiował we Francji, ale wrócił do Polski, kiedy zaczęła się wojna, żeby pomóc rodzinie. Większość jego rodziny zginęła w Getcie (niewiele z 40 osób przeżyło), ale rodzina uważa, że Herman zmarł przed wojną, ale jego żona zginęła próbując ocalić córkę. Jerzy prawdopodobnie uczęszczał do "Kreczmar High School) w Warszwie 1920-1922.

Herman Braun był prawdopodobnie dyrektorem w zamożnej firmie ..(he was in timber , wealthy company director) w Warszawie.

Może ktoś niechcący natknął się kiedyś na wymienione tu osoby, albo podałby wskazówki gdzie szukać, żeby pomóc .... Sam nie mam żadnych osób pochodzenia żydowskiego w drzewie...więc tak na prawie nic na ten temat nie wiem

Pozdrawiam
Bogdan Kajkowski (jak się podjąłem próby pomocy.... jeszcze nie wiedziałem, że siostra Hermana Brauna miała syna Bogdana......) :)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Rodzina Braun - Warszawa

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

na pewno warto zajrzeć na stronę: http://warszawa.getto.pl/index.php
Sporo tam biogramów, w tym osób noszących nazwisko Braun.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Kajkowski_bogdan

Sympatyk

Rodzina Braun - Warszawa

Post autor: Kajkowski_bogdan »

Dziękuję :)

Wygląda na to, że jest tam Herman Braun....Przesłałem link.... Zobaczymy czy "jakieś szufladki pamięci" otworzą się u wnuka Hermana :)

Pozdrawiam
Bogdan
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
solo

Sympatyk

Post autor: solo »