Kulik Maria Ludwik Karol - Kraków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
gildia72

Sympatyk

Kulik Maria Ludwik Karol - Kraków

Post autor: gildia72 »

Witam Państwa, poszukuję wiadomości o wymienionych w temacie ludziach. Maria i Ludwik byli rodzicami Karola i jednocześnie przez co najmniej 11 lat, a prawdopodobnie dużo dłużej (przypuszczam, że może nawet od urodzenia do 16-go roku życia) opiekowali się moją Babcią Anną Czekańską, która była dzieckiem nieślubnym i została porzucona przez matkę zaraz po urodzeniu.
Pozdrawiam,
Krystyna
Awatar użytkownika
gildia72

Sympatyk

Kulik Maria Ludwik Karol Kraków

Witam ponownie, czy naprawdę nikt z forum nie natknął się w swoich poszukiwaniach na to nazwisko? :-( Nikt nie zna ich potomków. Jeszcze raz proszę o pomoc w poszukiwaniach.
Krystyna
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Witam!
Oczywiście,że się natknął.Ludwik Kraków był znaną postacią w W-wie,także zasłuzona była Paulina Kraków prowadząca pensję.
Nie wiem czy to ten Ludwik,bo zdaje się imię przechodziło z ojca na syna.W roku 1897 akt 401 par św.Aleksandra w W-wie odbył się ślub Ludwika Kraków s.Sylwestra Karola z Wandą Boną Mierzejewską.Przeglądając Kurier W.często spotykam wzmianki o tym nazwisku.
pozdrawiam,Ewa

Przepraszam,nie Sylwestra tylko Zygmunta.Oprócz tego akt urodz.nr 139/1841 także u św.Alex. kolejnego Ludwika,syna Ludwika i w/w Pauliny.W geneszukaczu można ich trochę znaleźć. Na Marię Kulik się nie natknęłam.Zresztą nie wiem,jakich lat dotyczą poszukiwania.E.
Awatar użytkownika
gildia72

Sympatyk

Dzięki, chyba jednak nie do końca jasno napisałam - poszukuję śladów rodziny z Krakowa o nazwisku Kulik (Maria, Ludwik i ich syn Karol). Właściwie poszukuję ich potomków, liczę, że od nich dowiem się czegoś więcej o mojej Babci, którą ta rodzina się opiekowała przez kilkanaście lat na początku XX wieku.. Tak czy inaczej bardzo dziękuję za odpowiedź :-)
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Witam,
W książce telefonicznej z 2007 r. jest wymienionych 11 osób noszących nazwisko Kulik. Nie wiem jednak czy taka informacja będzie Pani przydatna? Jeżeli tak to proszę o kontakt mailowy: magda@kwinta.com - podeślę numery telefonów z książki.

Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Proszę sprawdzić Baza Bibliotek-Genealogy Indexer http://genealogyindexer.org/

Proszę wpisać w okno wyszukiwarki http://www.genealogyindexer.org/directories : poszukiwane nazwisko (i imię) lub nazwę miejscowości , zawodu … – należy pamiętać o różnych wersjach zapisu nazwiska (Oboczność nazwiska)
- otrzymujemy dane, które możemy przeglądać wg podanej strony w zbiorze konkretnej publikacji…
- wyświetli się skan strony z wpisem o poszukiwanym nazwisku...

Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
gildia72

Sympatyk

Bardzo dziękuję za pomoc, będę szukała, może w ten sposób trafię na jakiś ślad.
Odnośnie telefonów - trudno jest mi się przełamać, aby dzwonić do zupełnie obcych osób... ale również bardzo dziękuję, może w końcu osiągnę taki stopie ńdeterminacji :-)
Pozdrawiam,
Krystyna
Awatar użytkownika
gildia72

Sympatyk

Niestety, szukam na rózne sposoby i nie mogę trafić na żaden ślad potomków Marii i Ludwika Kulik. Być może moje problemy wynikają z faktu, że byli to ludzie z nieskiej klasy społecznej. Wiem, że Maria była wyrobnicą a Ludwik murarzem. Dlatego próbuję podbić temat - może w końcu przeczyta go ktoś, kto o nich słyszał lub natknął się w swoich poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Krystyna
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Według spisu ludności miasta Krakowa z 1900 roku:
Indeks do ksiąg spisu ludności miasta Krakowa z r. 1900, Litera K
http://mbc.malopolska.pl/dlibra/doccont ... 5&dirids=1

Zdaje się ze w AP Kraków są spisy z lat późniejszych.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
gildia72

Sympatyk

Dzięki, tak w AP są póżniejsze, dysponuję nawet skanem stron dot. Kulików z lat 1910 i 1921, ponieważ znajdują się tam zapisy dotyczące ich wychowanicy a mojej Babci Anny Czekańskiej. Stąd wiem, że mieli syna Karola. Ale dalej ślad mi się urwał, a myślę, że np. dzieci tego Karola mogłyby coś wiedzieć, o tym że rodzina zajmowała się jakimś dzieckiem.
Pozdrawiam,
Krystyna
Kaz

Post autor: Kaz »

Witam!
Mojej żony dziadek Kulik pochodził z wioski na wschód od Warszawy.
Kaz
kazstarzynski@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”