Gimpert
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Gimpert
Gimpert - tak miała na nazwisko moja 3xprababka Paulina ur ok 1838r. (jej rodzice to Albert i Marianna Ambroziewicz), może ktoś zetknął sie z takim nazwiskiem podczas swoich poszukiwań?
Skąd do Leśnej Podlaskiej leśnik Franciszek przywiózł zonę ?
pozdrawiam
Jola
Skąd do Leśnej Podlaskiej leśnik Franciszek przywiózł zonę ?
pozdrawiam
Jola
Gimpert
Witam
Jest jeden wynik w indeksach małżeństw w parafii Biała Podlaska z roku 1885:
Gimpert Franciszek i Brodacka Marianna akt 25, skan 46
Jest jeden wynik w indeksach małżeństw w parafii Biała Podlaska z roku 1885:
Gimpert Franciszek i Brodacka Marianna akt 25, skan 46
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
Gimpert
Dziękuje, to wiem
Franciszek i Wiktor Łukasz to bracia Pauliny - tylko tyle wiem niestety o tej rodzinie 
Jola
Jola
Gimpert
Jeśli twierdzsz że tylko tyle wiesz to może jeszcze jedno:
Kisielewska Marianna ur. 1874 par. Leśna Podlaska rodz. Franciszek, Paulina Gimpert
Kisielewska Marianna ur. 1874 par. Leśna Podlaska rodz. Franciszek, Paulina Gimpert
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
Gimpert
zelek_m vel zelmir, nie wspomniałam o mojej praprababci Mariannie - córce Franciszka Kisielewskiego i właśnie Pauliny Gimpert
od niej właśnie zaczęłam szukać tej rodziny.
No więc podsumowując co wiem i czego nie wiem:
Albert Gimpert i Marianna Ambroziewicz/Ambrozowicz :
- Paulina Gimpert ok 1838 ? (gdzie?) - ? (gdzie?)+ Franciszek Ksawery Kisielewski (1824 Leśna Podlaska-1897 Leśna Podlaska) - brak daty i miejsca ślubu
- Wiktor Łukasz Gimpert 1858 Gnojno- ?
- Franciszek Gimpert 1860 Gnojno - ? + Marianna Brodacka - ślub 1885 Biała Podlaska
myślę, że Paulina była jednym z pierwszych dzieci Alberta i Marianny a więc ich ślub ok 1837r. , luka 1838-1858 sugeruje dużo większą liczbę dzieci. Nazwisko obecnie jest rzadko spotykane -w sieci znalazłam kilka osób w rejonie Białej Podlaskiej, jeden - Julian - na stronach Ellis Island, jedno na stronie Straty. Niestety mam za mało danych by ich powiązać.
Byc może ktoś przeglądając jakieś dokumenty trafi na to nazwisko.
Pragnę też przekazać specjalne podziękowania dla niezwykle życzliwego kolegi genealoga W.S. z Białej Podlaskiej za szczególną pomoc
oraz także innym osobom indeksującym akta dla Lubgensa
- dzięki nim poszerzyłam swoją wiedzę o kolejną linie rodzinną.
pozdrawiam
Jola
No więc podsumowując co wiem i czego nie wiem:
Albert Gimpert i Marianna Ambroziewicz/Ambrozowicz :
- Paulina Gimpert ok 1838 ? (gdzie?) - ? (gdzie?)+ Franciszek Ksawery Kisielewski (1824 Leśna Podlaska-1897 Leśna Podlaska) - brak daty i miejsca ślubu
- Wiktor Łukasz Gimpert 1858 Gnojno- ?
- Franciszek Gimpert 1860 Gnojno - ? + Marianna Brodacka - ślub 1885 Biała Podlaska
myślę, że Paulina była jednym z pierwszych dzieci Alberta i Marianny a więc ich ślub ok 1837r. , luka 1838-1858 sugeruje dużo większą liczbę dzieci. Nazwisko obecnie jest rzadko spotykane -w sieci znalazłam kilka osób w rejonie Białej Podlaskiej, jeden - Julian - na stronach Ellis Island, jedno na stronie Straty. Niestety mam za mało danych by ich powiązać.
Byc może ktoś przeglądając jakieś dokumenty trafi na to nazwisko.
Pragnę też przekazać specjalne podziękowania dla niezwykle życzliwego kolegi genealoga W.S. z Białej Podlaskiej za szczególną pomoc
pozdrawiam
Jola
Ostatnio zmieniony pn 29 gru 2014, 10:28 przez Jol_Kla, łącznie zmieniany 5 razy.
-
e_jakubiuk_

Gimpert
Witam Wiktor Łukasz urodzony w Gnojnie dn.17 października 1858r ojciec Albert lat 28 i Marianna z Ambrozowiczów lat 33. Ambrozowicz, Ambroziewicz to nazwisko występujące w parafii Janów Podlaski, prawdopodobnie Marianna pochodzi z Janowa Podlaskiego.
Tylko data urodzin Pauliny (1838) nie bardzo mi pasuje do tych rodziców. Skoro Albert miał 28 lat w 1858r to w 1838r miał lat 8. Nie mógł więc byc ojcem tej Pauliny.
Pozdrawiam
E.Jakubiuk
Tylko data urodzin Pauliny (1838) nie bardzo mi pasuje do tych rodziców. Skoro Albert miał 28 lat w 1858r to w 1838r miał lat 8. Nie mógł więc byc ojcem tej Pauliny.
Pozdrawiam
E.Jakubiuk
Gimpert
Witaj e_jakubiuk 
Nie przywiązywałabym się tak bardzo do wieku rodziców podawanego w aktach urodzenia ich dzieci - zgodnie z aktem urodzenia prababci Marianny Kisielewskiej z roku 1874 jej ojciec Franciszek miał lat 46 (czyli teoretycznie powinien urodzić się w 1828 a urodził się w 1824- mam akt urodzenia) natomiast matka Paulina miała lat 29 (a wiec teoretycznie urodzona w 1845).
W akcie urodzenia brata Marianny - Walentego - rok 1866 ojciec ma (wg tego aktu) lat 30 (a więc powinien urodzić sie w 1836 - a jak wiem był z rocznika 1824) natomiast Paulina ma lat 28 (czyli teoretycznie urodzona w 1838)
Widzę, że interesują nas te same strony (Janów, Gnojno) więc gdybyś przypadkiem trafiła na nazwiska Gimpert i Kisielewski, będę zobowiązana za nawet cień informacji
pozdrawiam serdeczne
Jola
Nie przywiązywałabym się tak bardzo do wieku rodziców podawanego w aktach urodzenia ich dzieci - zgodnie z aktem urodzenia prababci Marianny Kisielewskiej z roku 1874 jej ojciec Franciszek miał lat 46 (czyli teoretycznie powinien urodzić się w 1828 a urodził się w 1824- mam akt urodzenia) natomiast matka Paulina miała lat 29 (a wiec teoretycznie urodzona w 1845).
W akcie urodzenia brata Marianny - Walentego - rok 1866 ojciec ma (wg tego aktu) lat 30 (a więc powinien urodzić sie w 1836 - a jak wiem był z rocznika 1824) natomiast Paulina ma lat 28 (czyli teoretycznie urodzona w 1838)
Widzę, że interesują nas te same strony (Janów, Gnojno) więc gdybyś przypadkiem trafiła na nazwiska Gimpert i Kisielewski, będę zobowiązana za nawet cień informacji
pozdrawiam serdeczne
Jola
-
e_jakubiuk_

Witaj Jol_Kla !
Indeksuję księgi janowskie, więc jak natknę się na Twoje nazwiska to dam znać. Mało tu osób szukających z okolic Janowa i Gnojna, a trochę ludzi z całej Polski się tutaj przewinęło, przy stadninie koni i jako urzędnicy celni.
Czytałas akt urodzenia Wiktora Łukasza?
Pozdrawiam
E.Jakubiuk
Indeksuję księgi janowskie, więc jak natknę się na Twoje nazwiska to dam znać. Mało tu osób szukających z okolic Janowa i Gnojna, a trochę ludzi z całej Polski się tutaj przewinęło, przy stadninie koni i jako urzędnicy celni.
Czytałas akt urodzenia Wiktora Łukasza?
Pozdrawiam
E.Jakubiuk
Witajcie,
chciałabym uporządkować podane wyżej informacje i je zaktualizować
Albert Gimpert wg aktu zgonu urodził się ok 1830 w Sarnakach.
Zmarł 7 września 1895r w Konstantynowie.
Jego dzieci ze związku z Marianną z Ambrozowiczów/Ambrozewiczów (dotychczas odnalezione):
- Paulina - szacuje rok urodzenia na ok. 1850 (niestety nie znalazłam jej aktu chrztu do tej pory)
- Wiktor Łukasz ur 17 październik 1858 w Gnojnie a zmarł przed rokiem 1895
- Franciszek ur w 1860 w Gnojnie , 28.06.1885 w Białej Podl. zawarł związek małżeński z Marianną Brodacką ur 1863 w miejscowości Hrud a zmarłą 3.08.1938 w Białej Podl. Znalezione dzieci tej pary : Adela 1891-1891 i Helena 1896 - ?
Z nazwiskiem Gimpert związane jest też nazwisko Krasuska z Białej Podl. (Krasuska była żoną jednego z Gimpertów (Wiktora ???), być może jeszcze innego brata)
Co do Marianny Ambrozowicz mam niepotwierdzoną jeszcze teorię że była córką Grzegorza Ambrozowicza ur ok. 1775 w Konstantynowie zm. 17-08-1835 r w Konstantynowie i Ewy z Korzeniewskich
w akcie zgonu Grzegorza jest informacja , że pozostawił 3 córki : Mariannę, Antoninę i Aleksandrę.
Za pomocą regestrów lubgensa przyjełam iż :
Marianna ok. 1825 – Albert Gimpert ur 1830 Sarnaki
Paulina ok. 1850 ???
Wiktor Łukasz 1858 Gnojno
Franciszek 1860 Gnojno
Antonina ok. 1828– Szymon Grzymowski ur 1834 Janów Podl.
Józefa 1853 Janów Podlaski
Jan 1855 Janów Podlaski
Marianna 1866 Janów Podlaski
Aleksandra ok. 1830 - Mikołaj Rzewuski ur 1836 ślub Janów Podl. 26-11-1846
Jan Józef 1848-1855 Konstantynów
Weronika 1855 Konstantynów
Marianna 1858 Konstantynów
Jednocześnie bardzo proszę odwiedzających AP Lublin o sprawdzenie w zespole 35/2027/0 Akta stanu cywilnego Parafii Greckokatolickiej w Konstantynowie czy w latach 1848-1853 jest ślub zawarty pomiędzy Albertem Gimpert i Marianną Ambrozowicz oraz akt slubu Szymona Grzymowskiego i Antoniny Ambrozowicz
Proszę jeszcze o sprawdzenie w zespole jak wyżej lub w zespole 35/1997/0 Akta stanu cywilnego Parafii Greckokatolickiej w Gnojnie w roku 1850 +/- 2 lata czy jest chrzest Pauliny Gimpert – córki pierwszej pary a mojej 2xprababki.
za pomoc bardzo dziękuje
pozdrawiam
Jola
P.S. posty o tej samej treści zamieściłam też na http://forumgenealogiczne.pl/
chciałabym uporządkować podane wyżej informacje i je zaktualizować
Albert Gimpert wg aktu zgonu urodził się ok 1830 w Sarnakach.
Zmarł 7 września 1895r w Konstantynowie.
Jego dzieci ze związku z Marianną z Ambrozowiczów/Ambrozewiczów (dotychczas odnalezione):
- Paulina - szacuje rok urodzenia na ok. 1850 (niestety nie znalazłam jej aktu chrztu do tej pory)
- Wiktor Łukasz ur 17 październik 1858 w Gnojnie a zmarł przed rokiem 1895
- Franciszek ur w 1860 w Gnojnie , 28.06.1885 w Białej Podl. zawarł związek małżeński z Marianną Brodacką ur 1863 w miejscowości Hrud a zmarłą 3.08.1938 w Białej Podl. Znalezione dzieci tej pary : Adela 1891-1891 i Helena 1896 - ?
Z nazwiskiem Gimpert związane jest też nazwisko Krasuska z Białej Podl. (Krasuska była żoną jednego z Gimpertów (Wiktora ???), być może jeszcze innego brata)
Co do Marianny Ambrozowicz mam niepotwierdzoną jeszcze teorię że była córką Grzegorza Ambrozowicza ur ok. 1775 w Konstantynowie zm. 17-08-1835 r w Konstantynowie i Ewy z Korzeniewskich
w akcie zgonu Grzegorza jest informacja , że pozostawił 3 córki : Mariannę, Antoninę i Aleksandrę.
Za pomocą regestrów lubgensa przyjełam iż :
Marianna ok. 1825 – Albert Gimpert ur 1830 Sarnaki
Paulina ok. 1850 ???
Wiktor Łukasz 1858 Gnojno
Franciszek 1860 Gnojno
Antonina ok. 1828– Szymon Grzymowski ur 1834 Janów Podl.
Józefa 1853 Janów Podlaski
Jan 1855 Janów Podlaski
Marianna 1866 Janów Podlaski
Aleksandra ok. 1830 - Mikołaj Rzewuski ur 1836 ślub Janów Podl. 26-11-1846
Jan Józef 1848-1855 Konstantynów
Weronika 1855 Konstantynów
Marianna 1858 Konstantynów
Jednocześnie bardzo proszę odwiedzających AP Lublin o sprawdzenie w zespole 35/2027/0 Akta stanu cywilnego Parafii Greckokatolickiej w Konstantynowie czy w latach 1848-1853 jest ślub zawarty pomiędzy Albertem Gimpert i Marianną Ambrozowicz oraz akt slubu Szymona Grzymowskiego i Antoniny Ambrozowicz
Proszę jeszcze o sprawdzenie w zespole jak wyżej lub w zespole 35/1997/0 Akta stanu cywilnego Parafii Greckokatolickiej w Gnojnie w roku 1850 +/- 2 lata czy jest chrzest Pauliny Gimpert – córki pierwszej pary a mojej 2xprababki.
za pomoc bardzo dziękuje
pozdrawiam
Jola
P.S. posty o tej samej treści zamieściłam też na http://forumgenealogiczne.pl/