Szkoła Aleksego Zimowskiego w Łodzi

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Szkoła Aleksego Zimowskiego w Łodzi

Post autor: annastregiel »

Posiadam książkę syna Aleksego Zimowskiego - Stanisława Zimowskiego p.t."Prywatne Gimnazjum i Liceum Męskie Aleksego Zimowskiego w Łodzi".Są to wspomnienia o Szkole, o pracy edukacyjnej z obszernym indeksem nazwisk, uwzględniającym : pracowników szkoły w l. 1909 - 1939 z lekarzami, bibliotekarzami, sekretarzami i personelem technicznym włącznie, abiturientów liceum niemal z każdego rocznika od r.1921 do 1939 r. oraz listę (z podziałem na klasy) uczniów klas gimnazjalnych (po reformie szkolnej J. Jędrzejewicza) i listę klas starego systemu w roku szkolnym 1934/1935.

Chętnie odpowiem na każde pytanie.

Pozdrawiam.

Anna Stręgiel
Bomersbach_P

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bomersbach_P »

Witam,

Bardzo proszę o sprawdzenie jako nauczyciela: Antoni Łągwa (niestety wiem tylko, że urodził się około 1900 roku oraz wykładał na jednej ze szkół w Piotrkowie Trybunalskim)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Piotrek
Ewa_Mordalska

Sympatyk

Post autor: Ewa_Mordalska »

Witam pani Aniu.
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska JERZY SZUSTER. Wujek był moim chrzstnym, który niestety nie żyje już od dłuższego czasu. Urodził się w 1921 roku i podobno (tak twierdzi ciocia,jego żona) chodził do tego ginmazjum. Najpewniej było to w latach 1935-1939. Może będą też inne ciekawe informacje dotyczące samej klasy, nazwiska kolegów, nauczycieli itp. Dziękuję za wszelkie informacje. Ewa M.
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

Witam.
Nazwisk: ŁĄGWA i SZUSTER nie ma w indeksie nazwisk.

Pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”