Moze nie ladne ale zastanawiajace ...
Warszawa NNMP lata 1835 i 1836 wsrod urodzen i zgonow sa np : Kutasinski Jan, Pieprznik T.. czy tez ... Ożygalska Fr.
Siostra mojego dziadka (z d. Karcz) wyszla za mąż za młodzieńca o nazwisku Kupa ich syn, a mój kuzyn jednak nie pozostał wierny korzeniom i zmienił nazwisko na panieńskie naszej prababki - Połóg (wszystkie nazwiska z okolic Sokołowa Podlaskiego).
Za to moja mama z panieńskiego jest Kacprzewska co przysparzało i nadal przysparza (bo ma 2 nazwiska) wiele problemów.. ciągle jest mylona z Kacperską, Kasperską itd.. czasami zdarza się, że w dokumentach brakuje "cegiełek" do wpisywania nazwiska nazwisko Kacprzewski nosi do dziś ok. 40 osób, głównie w parafii Ceranów i to wszystko nasza rodzina
I na koniec urocze nazwisko mojej prababki - Piętka h. Ślepowron
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
ArMor pisze:Moze nie ladne ale zastanawiajace ...
Warszawa NNMP lata 1835 i 1836 wsrod urodzen i zgonow sa np : Kutasinski Jan, Pieprznik T.. czy tez ... Ożygalska Fr.
Pozdrawiam
Artur
Bo dawniej, to słowo miało inne znaczenie - był to frędzel, który umieszczany był przy zwieńczeniach strojów, a także przy zasłonach.
Jakby nie robić - było to coś, co wisi.
Co oznacza dzisiaj? Pisać nie muszę, ale wydaje mi się, że jest to powiązanie trochę z dawnym znaczeniem, bo też zwisa
Imć Nahujowski herbu Sas
Paweł 1583 trembowelskie
Jest opisany w 11 herbarzach ... np.
1. Herby Szlachty Polskiej - Z. Leszczyc 1908 t.2 s. 292
Nazwisko 'ładne' bo ... staropolskie oczywiście
"Pierdolik"
a ja wczoraj ogladalam film i jeden z aktorow nazywal sie Masztalerz ... chyba przodek podawal do stolu???
sprawdzilam , podobno w Polsce jest 1291 osób o nazwisku Masztalerz
pozdrawiam Beata