Witam, mam proźbe
nie moge się rozczytać z aktu slubu mimo że jest po polsku napisany , niestety pismo dość nie wyraźne a ta fotka to jedyne co mam (nie posiadam tego aktu na papierze). Czy mogłabym prosic o pomoc ?
Ślub biorą: Agnieszka Jastrzębska i Antoni Banasik, miejscowość Gnojno.
Pozdrawiam Dorota Potępa
Akt Ślubu:
http://img80.imageshack.us/img80/3605/aktslubufp3.jpg
Pomoc w przeczytaniu aktu ślubu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Postaram się zapisać to co ja widzę..
tylko czasu mało..bo zaraz goście przyjeżdżają..co zdołam to wrzucę
Działo się to w wsi Gnojna (wiem ma być Gnojno) dnia trzeciego czerwca tysiąc osiemset trzydziestego dziewiątego roku o godzinie dziewiątej przed południem. Wiadomym czyniemy (czynimy), że w przytomności (w obecności) świadków Wojciecha Miliwina (może Mitiwina - trzeba zerknąć na nazwiska tamtejsze) lat czterdzieści i Wojciecha Banasika lat trzydzieści pięć liczących, zagrodników (ich status społeczny) w Borzykowej zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Antonim Banasikiem wdowcem po Dorocie Sechańskiej?? (tu prawie na 100 % coś pokręciłem..
) w Brzysku zamieszkałym urodzonym w Subani parafii Chmielnika (nazw miejscowych tez nie jestem pewien...nie sprawdzam na necie), Sebastiana i Franciszki z K....sów/? (nie mam czasu potem spróbuje dojść) małżonków Banasiów (wyraźnie brak jest "k" czyli Banasików) tamże zamieszkałych, lat czterdzieści jeden mającym, a panną Agnieszką Jastrzębską córką Scholastyki Jastrzębskiej panny w Suliszowie zamieszkałej lat dwadzieścia sześć mającej, w Suliszowie urodzoną, w Suskrajowicach?? (tez nie wiem) zamieszkałą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach dwudziestym ósmem kwietnia, piątym i dwunastem maja roku bieżącego w parafii gnojskiej, jako też.... (...)
Tu chwilowa przerwa mam gościa....choć przyznam że reszta nie będzie już taka prosta..
Zerknę na to po północy lub jutro
pozdrawiam
Działo się to w wsi Gnojna (wiem ma być Gnojno) dnia trzeciego czerwca tysiąc osiemset trzydziestego dziewiątego roku o godzinie dziewiątej przed południem. Wiadomym czyniemy (czynimy), że w przytomności (w obecności) świadków Wojciecha Miliwina (może Mitiwina - trzeba zerknąć na nazwiska tamtejsze) lat czterdzieści i Wojciecha Banasika lat trzydzieści pięć liczących, zagrodników (ich status społeczny) w Borzykowej zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Antonim Banasikiem wdowcem po Dorocie Sechańskiej?? (tu prawie na 100 % coś pokręciłem..
Tu chwilowa przerwa mam gościa....choć przyznam że reszta nie będzie już taka prosta..
- Cieśla_Jerzy

21 Borzykowa
Działo się w wsi Gnojnie dnia trzeciego czerwca tysiąc osiemset trzy
dziestego dziewiątego roku o godzinie dziesiątej przed południem. Wiadomo czynimy,
że w przytomności świadków Wojciecha M.... lat czterdzieści i Wojciecha Banasi
ka lat trzydzieści pięć liczących, zagrodników w Borzykowej zamieszkałych, na dniu
dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Antonim Ba
nasikiem, wdowcem po Dorocie Sichańskiej w Borzykowej zamieszkałym, u
rodzonym w Lubani Parafii Chmielnik z Sebastiana i Franciszki K...
sów małżonków Banasiów, tamże zamieszkałych, lat czterdzieści jeden mają
cym, a panną Agnieszką Jastrzębską, córką Scholastyki Jastrzębskiej panny
w Suliszowie zamieszkałej, lat dwadzieścia sześć liczącą, w Suliszowie uro
dzoną, w Suskrajowicach zamieszkałą. Małżeństwo to poprzedziły trzy za
powiedzi w dniach dwudziestym ósmym kwietnia, piątym i dwunastym
maja roku bieżącego w Parafii Goińskiej, jako też zezwolenie ustne
obecnej aktowi małżeństwa matki nowozaślubionej. Tamowanie
małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, iż nie zawiera
li żadnej umowy przedślubnej. Akt ten stawającym i świadkom
pisać nie umiejącym przeczytany został.
Ks. Fr. Grott Prob(oszcz) Gnoiński
21 Borzykowa
Działo się w wsi Gnojnie dnia trzeciego czerwca tysiąc osiemset trzydziestego dziewiątego roku o godzinie dziesiątej przed południem. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Wojciecha M.... lat czterdzieści i Wojciecha Banasika lat trzydzieści pięć liczących, zagrodników w Borzykowej zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Antonim Banasikiem, wdowcem po Dorocie Sichańskiej w Borzykowej zamieszkałym, urodzonym w Lubani Parafii Chmielnik z Sebastiana i Franciszki K...sów małżonków Banasiów, tamże zamieszkałych, lat czterdzieści jeden mającym, a panną Agnieszką Jastrzębską, córką Scholastyki Jastrzębskiej panny w Suliszowie zamieszkałej, lat dwadzieścia sześć liczącą, w Suliszowie urodzoną, w Suskrajowicach zamieszkałą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach dwudziestym ósmym kwietnia, piątym i dwunastym maja roku bieżącego w Parafii Goińskiej, jako też zezwolenie ustne obecnej aktowi małżeństwa matki nowo zaślubionej. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, iż nie zawierali żadnej umowy przedślubnej. Akt ten stawającym i świadkom pisać nie umiejącym przeczytany został.
Nazwiska świadka i nazwiska matki pana młodego nie mogę odszyfrować.

Działo się w wsi Gnojnie dnia trzeciego czerwca tysiąc osiemset trzy
dziestego dziewiątego roku o godzinie dziesiątej przed południem. Wiadomo czynimy,
że w przytomności świadków Wojciecha M.... lat czterdzieści i Wojciecha Banasi
ka lat trzydzieści pięć liczących, zagrodników w Borzykowej zamieszkałych, na dniu
dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Antonim Ba
nasikiem, wdowcem po Dorocie Sichańskiej w Borzykowej zamieszkałym, u
rodzonym w Lubani Parafii Chmielnik z Sebastiana i Franciszki K...
sów małżonków Banasiów, tamże zamieszkałych, lat czterdzieści jeden mają
cym, a panną Agnieszką Jastrzębską, córką Scholastyki Jastrzębskiej panny
w Suliszowie zamieszkałej, lat dwadzieścia sześć liczącą, w Suliszowie uro
dzoną, w Suskrajowicach zamieszkałą. Małżeństwo to poprzedziły trzy za
powiedzi w dniach dwudziestym ósmym kwietnia, piątym i dwunastym
maja roku bieżącego w Parafii Goińskiej, jako też zezwolenie ustne
obecnej aktowi małżeństwa matki nowozaślubionej. Tamowanie
małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, iż nie zawiera
li żadnej umowy przedślubnej. Akt ten stawającym i świadkom
pisać nie umiejącym przeczytany został.
21 Borzykowa
Działo się w wsi Gnojnie dnia trzeciego czerwca tysiąc osiemset trzydziestego dziewiątego roku o godzinie dziesiątej przed południem. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Wojciecha M.... lat czterdzieści i Wojciecha Banasika lat trzydzieści pięć liczących, zagrodników w Borzykowej zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Antonim Banasikiem, wdowcem po Dorocie Sichańskiej w Borzykowej zamieszkałym, urodzonym w Lubani Parafii Chmielnik z Sebastiana i Franciszki K...sów małżonków Banasiów, tamże zamieszkałych, lat czterdzieści jeden mającym, a panną Agnieszką Jastrzębską, córką Scholastyki Jastrzębskiej panny w Suliszowie zamieszkałej, lat dwadzieścia sześć liczącą, w Suliszowie urodzoną, w Suskrajowicach zamieszkałą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach dwudziestym ósmym kwietnia, piątym i dwunastym maja roku bieżącego w Parafii Goińskiej, jako też zezwolenie ustne obecnej aktowi małżeństwa matki nowo zaślubionej. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, iż nie zawierali żadnej umowy przedślubnej. Akt ten stawającym i świadkom pisać nie umiejącym przeczytany został.
Nazwiska świadka i nazwiska matki pana młodego nie mogę odszyfrować.
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński