Prośba o odczytanie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

qufel

Sympatyk

Prośba o odczytanie

Post autor: qufel »

Witam
Mam problem z odczytaniem imienia ojca pana młodego na akcie ślubu Katarzyny Stachurskiej i Błażeja Kędry, moze ktoś da radę :)? Akt jest z 1823 roku i jest po polsku.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a7 ... 78b87.html
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Prośba o odczytanie

Post autor: ELADAB »

Sebastian Kedra...

pozdrawiam

Elzbieta
Gośka

Sympatyk
Legenda

Prośba o odczytanie

Post autor: Gośka »

szczerze mówiąc to ja nie widzę tu podanego żadnego imienia ojca - jest tylko ojciec Katarzyny - Norbert Stachurski, a przy Błażeju jest napisane - "bezżenny młodzian we wsi Nadole zamieszkały włościan w asystencyi po zeszłych rodzicach swoichniżej wyrażonych z Rady familijnej podług złożonego przed nami aktu znania lat 27 mający"
a tego "niżej" nie mogę doczytać się żeby wogóle było :(

pozdrawiam - Gośka
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Elu - gdzieś Ty wypatrzyła tego Sebastiana
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Wypatrzylam w akcie pierwszej zapowiedzi :D
pozdrawiam
Elzbieta
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Witam
-Akt pierwszy zapowiedzi /u góry kartki/ ...syn Sebastiana i Maryanny Kedrów / małżonków już zeszłych/
Pozdrawiam
Irena
woj

Sympatyk

Post autor: woj »

...liczącem z Sebastyana Kędry i Maryanny iuż Zmarłych Małżonków...

Pozdrawiam
Wojciech
Pozdrawiam,
Wojciech
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

Pięknie dziękuję:), a przy okazji, co znaczy określenie: "w asystencyi po zeszłych rodzicach ...."
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

To znaczy, że rodzice, którzy powinni asystować panu młodemu, a są zmarli, zostali zastępieni przez członków "rady familijnej"

Żeby nie dublować tematów podłączam się też ze swoją prośbą:

http://imageshack.us/photo/my-images/50 ... iielb.jpg/

Jest to fragment aktu ślubu z 1830 roku z par. Rajsko. Nie jestem pewien, z jakiego kościoła została wyjęta metryka pana młodego. Proszę o sugestie. Ja mam swoje podejrzenia, ale żeby nie sugerować przedwcześnie zachowam je dla siebie.
Kuba
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

odczytuję oprócz poziomych krech - metryki kościoła parafialnego w Lipieniu ? ale równie dobrze pierwszą literą nazwy miejscowości może być "S"

p.s.Kuba napisz do Archiwum żeby spróbowali odczytać.
Podpowiedz im, że jakby mieli problem to niech skorzystają z księgi a nie z tego porysowanego mikrofilmu z którego i Tobie zrobili zdjęcie i jeszcze za to pobrali opłatę.
Krzysztof
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Oj, archiwum nie ma co winić, bo zdjęcie robiłem sam. Ja brałem pod uwagę dwie parafie istniejące równocześnie w tym województwie-Lisiec i Lipe. Wydaje mi się, że w akcie jest raczej napisane " w Lipem" niż "w Liścu". Dziękuję za pomoc. Może doczekam się skanów z Rajska w ramach digitalizacji w Poznaniu.
Kuba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”