Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

danisha pisze:Moje pytanie brzmi-czy musimy wpisywać dzienną datę. Dla mnie jest to zbytek łaski, a zabiera najwięcej czasu.Mając skan, do tego rok ,to dzień i m-c możemy sobie sami doczytać.Co innego dane rodziców,a nawet miejsce urodzenia, jeśli jest podane.Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę.
Tak samo ludzie wpisują w małżeństwach kawaler, panna.W dziewiędziesięciu paru procentach do ślubu stają kawaler i panna ,więc wpisywać tylko wdowców vel rozwodników, bo to już jest cenna informacja.
No ale nie mnie o tym decydować ,jednak ta rubryka warta jest zastanowienia.
Danka
Danusiu

ja nigdy nie wpisuję daty dziennej - uważam to za marnotrawstwo czasu.
W dacie wpisuję np. 1818.00.00 i jak dotąd nie spotkało się to ze sprzeciwem.
W przypadku ślubów nie wpisuję stanu cywilnego osób wstępujących w związek małżeński. Jeśli mamy do czynienia z wdowami wprowadzam tylko nazwisko panieńskie do rubryki Vel oraz stosowną adnotację do kolumny Uwagi: np. "domo Kowalik" albo "domo NN" jeśli nieznane.
Płeć wprowadzam automatem na końcu indeksacji.

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Dla mnie data dzienna jest bzdurą, ale piszę ją po polsku 1.01.1800 bo to jest bardziej czytelne. daty od tyłu mieszam i nie wiem czy to miesiąc. czy dzień. W Vel piszę nazwisko gdy jest wpisane vel vugo alias inaczej nie piszę. Natomiast przy imieniu ojca dopisuję nazwisko, bo nie ma gdzie wpisać ( szczególnie przy wdowach)

Jeszcze czytałam o klonowaniu. Kto to wymyślił i po co. Ja nigdy nie klonowałam nazwiski. Zawsze piszę jeden akty, chyba, że pod jednym numerem są bliżnięta, to powtarzm ten sam nr dodając wyróznik "a" i wtedy wiadomo, że są to 2 osoby (raz mi się trafiły trojaczki)
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Post autor: OlaH »

O ile się nie mylę, w naszej kulturze zazwyczaj nazwisko dziecka jest takie samo jak ojca, więc jeśli wpisaliśmy nazwisko dziecka, nie bardzo widzę sens powielania tej informacji przy danych ojca.

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Tylko w aktach najczęściej nie ma nazwiska dziecka, jeżeli dziecko ma podwójne nazwisko, to co mamy wymyślać.
Przy zgonach mamy pisać imię ojca ale nazwisko które nosi wdowa nie jest nazwiskiem ojca? Tu właśnie jest sens.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Moje pytanie brzmi-czy musimy wpisywać dzienną datę"
Nie musimy i nigdy nie musieliśmy. Bez wypełnionego tego pola indeksy także były i są przyjmowane. Wątpliwości były wyjaśniane poprzez forum i maila, a jednoznacznie (jak się wydawało:) - patrz uwaga Jacka:)
Można:
nie wypełniać
wypełniać rokiem zdarzenia w formacie tekstowym RRRR.00.00 (np 1901.00.00)
wypełniać rokiem zdarzenia, gdy jest inny niż rok księgi, a resztę zostawiać pustą (czyli gdy księga urodzeń 1901, a wpisane urodzenie z 10 stycznia 1860 można wpisać 1860.00.00 lub 1860.01.10

jednak wypełnianie w innym formacie niż wskazany tekstowy RRRR.MM.DD lub RRRR.00.00 jest najgorszym rozwiązaniem - dane zostaną pominięte, administrator też człowiek nie maszyna i nie może takich rzeczy poprawiać na dłuższą metę. W większości wypadków były i będą takie niezgodne z formatem po prostu skasowane.
Najgorzej jeśli format jest poprawny, ale treść wątpliwa (np opisuje datę wpisu nie zdarzenia) - trudniej wykryć.

Podobnie z miejscem, choć trochę inaczej, jednak podobnie;)
Niewymagane, niewpisanie -żaden problem. Wpisanie niepoprawnie - już tak.

O nazwisku ojca było już kilka razy, chyba nie ma sposobu napisać wystarczająco jasno i zrozumiale:( Choć może warto próbować:)
Vele są konieczne, jeśli ma być akt znajdowany:) wpisanie "nazwiska ojca wdowy" powtórnie zawierającej ślub w pole "imię ojca" nic nie daje.
Te same literki wpisane w kolumnę vel - owszem. Pole, które temu między innymi służy.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Jeszcze taka drobna uwaga.
Te wszystkie dane dodatkowe w metrykach są nie potrzebne skoro taki wpis ciągnie za sobą skan, gdzie można wszystko przeczytać wystrarczy tylko tyle co w genetece - to znacznie przyspieszyło by indeksację

Zobaczymy jak będzie wyglądać nowa formatka ?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

które dodatkowe Bożenno?
te których nie trzeba wpisywać?
Tak -dlatego ich nie trzeba wpisywać.
Ale można i jeśli ktoś chce to ma do tego "szkielet" tj miejsce wpisania , sposób wpisania etc zapewniający, że się nie zmarnują
w przeciwieństwie do daty DD.MM.RRRR czy domo wdowy w polu 'imię ojca":)
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Kolumna "Imię ojca" powinna zawierać TYLKO imię lub imiona, jeśli ojciec ma więcej niż jedno, a nie imię i nazwisko.

Pozdrawiam,
Ola
Ostatnio zmieniony wt 18 wrz 2012, 07:04 przez OlaH, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Takie jak miejscowość ( wystarczy parafia), data (na początku jest rok i to wystrczy) dodatkowe imiona (pisać w jednej rubryce)

Najlepiej podejrzeć jak jest u mormonów robione, albo w Poznań projekt - co prawda tam są tylko małeństwa - ale czytelnie opisane
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Dlatego takie kolumny jak Miejscowość, Data, Płeć nie są pogrubione, i jak wyjaśnił Włodek - można je wpisywać, ale nie trzeba jeśli ktoś nie chce.

Jeśli ktoś chce stosować format Mormonów lub Poznań projekt, powinien indeksować tam. A jeśli indeksuje tu, to chyba powinien stosować się do zasad opracowanych tutaj.

Ola
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

nie wystarczy parafia! parafia ma swoje inne miejsce (automatycznie wypełniane, pobierane)i nie ma potrzeby wpisywać jej do pola miejscowość
jeśli zgodna -powielenie
jeśli niezgodne (inna miejscowość niż "parafia"/"siedziba USC") - wprowadza w błąd
i nie trzeb atego wypełniać - a ściślej nie należy, a szczególnei nie powinno się wypełniać innym informacjami niż wskazanymi
o dacie było - jak wyżej! I tez to jest inna data! Na początku jest data księgi, w polu "data" jest data zdarzenia. Mozna wypełnić, gdy inna data zdarzenia niż księgi.

Przy okazji - nie wszystko co jest w genetece (i co będzie w genetece) jest i będzie dostępne on-line bezpłatnie.
W metryki.genealodzy.pl i asc.genealodzy.pl - tak.
W genetece nie ma takiego warunku, więc sens większy tych dodatkowych niż w metryki czy asc. Czy wystarczająco duży? Moim zdaniem - nie na to, żeby wypełniać. Ale większy:)
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Ja chyba jestem nie normalna. Czytam i nie rozumiem. Chyba chodzi o to aby nie zmieniać tego co jest zapisane w księgach. Tak było powiedziane gdy zaczynałam indeksować.

W metrykach jest wymuszone pisanie nazwiska którego niema, nie wpisywanie nazwiska ojca, brak wpisu nazwiska panieńskiego dla wdów to jest chore. W tej chwili znów muszę poprawiać. W większości będzie brak nazwiska i dziecka i ojca, ale skoro jest takie życzenie? :roll:

Mam nadzieję, że geneteka też będzie darmowa, bo inaczej będą musieli nam zapłacicć za indeksy, albo usunąć naszą pracę.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jakiego nazwiska, którego nie ma jest wymuszenie?
Bożenna -jedna rzecz jest spytać, gdy coś jest niejanse dla pytającego, a zupełnie inna siać zamęt. Na przykład takimi twierdzeniami.
Proszę Cię, nie twierdź takich rzeczy. Pól biedy, ze nieprawda, gorzej, że może być szkodliwe.
Nie ma żadnego wymuszania wpisania nazwis, którego nie ma w akcie
Prosiłem Cię wielokrotnie o przykłady z czym masz problem
z linkiem do aktu włącznie
o co Ci chodzi?
Żeby byłą 'jedna metryczka" i to taka, która Tobie pasuje?
Nie będzie!

O informacje jak wypełniać obowiązującą?
Albo sprecyzuj albo daj przykłady, bo teraz już w oparach absurdu zaczynamy się poruszać.

Jest panieńskie wdowy w akcie (to jest nazwisko ojca!) - wpisujesz je w vel w uwagach dodajesz "domo: "
np Anna córka Malinowskiego wyszła za Nowaka, zmarło mu się, ponownie wychodzi za mąż za Kowalskiego

ona imię;ona nazwisko;ona vel;uwagi
Anna; Nowak; Malinowska; ona dd Malinowska
Ostatnio zmieniony pn 17 wrz 2012, 19:34 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Proponuję, żeby Bożena wybrała sobie kogoś, kto zweryfikowałby jakiś jej rocznik i w ten sposób na poprawionych przykładach byłoby chyba łatwiej zrozumieć w czym problem. W takich ogólnikowych dyskusjach, bez podania przykładów, rzeczywiście trudno się porozumieć.

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Geneteka - nasze wspólne dzieło

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Zgłaszam się na ochotnika :D
Bożenko napisz do mnie na maila
wchorazewicz@gmail.com
Poćwiczymy na kilku przykładach indeksowanie w
formacie,,Metryk"