Poszukuję wsi - powiat gostyński lub Gostynin (j.rosyjski)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
agata_agar

Sympatyk

Post autor: agata_agar »

Dziękuję za wszystkie sugestie.

Te skorowidze wertuję od kilku dni, najprzeróżniejsze kombinacje liter. Ale z marnym skutkiem.

Pani Grażyno, jestem wdzięczna za te informacje. To też jakiś trop.
Dziś, po raz pierwszy w życiu, zajrzałam do kancelarii parafialnej (swoją drogą, niesamowite przeżycie :), idąc tropem syna Feliksa. Teraz już wiem, gdzie odbył się jego chrzest, niedługo mam nadzieję się tam wybrać, więc może coś odkryje (pod warunkiem, że nie będzie po rosyjsku.. :roll: ).
Ale za każdym razem odkrywam wyłącznie nowe rodzinne tajemnice :D

Pozdrawiam,
Agata
..studnie przodków.. // a-l-e-g-a-t-a !
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Piotr_Romanowski pisze:Jeśli rzeczywiście jest to powiat gostyniński to może być ciężko znaleźć.
Mógł to być jakiś przysiółek albo młyn i został włączony do jakiejś wsi.
Na pierwszym fragmencie dokumentu widać wyraźnie jedno - to jest powiat gostyniński!!! (nie gostyński!). Czyli Kongresówka, chyba płocka gubernia, a nie Wielkopolska (wówczas zabór pruski). I tego radzę się trzymać, by nie tracić czasu na błędne tropy! Natomiast z tą nazwą wsi jest rzeczywiście kłopot, bo współcześnie trudno znaleźć coś podobnego na wskazanym terenie. Jest to więc albo jakiś błąd sporządzającego akt (co dziwi, bo miał on do wglądu metrykę nowożeńca, a akt był młodym odczytywany!?), albo też - na co słusznie wskazano wyżej - mogło to być jakieś miejsce, wchłonięte później przez większą miejscowość? Dla tego okresu istnieją już dokładne mapy topograficzne (rosyjskie i niemieckie) i należałoby przejrzeć na nich dokładnie okolice Gostynina. Są to zbiory kartograficzne AGAD ogólnie dostępne; kiedyś znajdowały się w Warszawie w pałacu Krasińskich (jak jest obecnie - tego nie wiem?). Ponad to sugeruję dodatkowy trop na któryn wyraźnie wskazuje niemieckie nazwisko pana młodego. Otóż niemal z penością wywodził się on z kolonistów tej nacji lub tzw, Olendrów, których wsi nad Wisłą było wówczas dużo w tamtych okolicach. Czyli informacje z tego kierunku warte są sprawdzenia.
Życzę powodzenia!
W. Szymański
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Prosze jeszcze sprawdzić w alegatach - może tam będzie wyraźniej napisane w odpisie aktu urodzenia
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

Zwróciłbym uwagę na miejscowości podobnie brzmiące, a leżące w tym powiecie, tj.:

- Osowia,

- Brzozówka,

- Dąbrówka Duża,

- Jezioro Gościąż - Patrówek,

- Rybakówka,

- Gajówka Sokołowska - Las Sokołowski,

- Osetnica - Gaśno.

Paweł
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Ta ostatnia przez Pawła wymieniona, Gaśno, była osadą holenderską. Inne jej nazwy to: Gasing M. (1796), Gasny. M. (1803), Gasny (1830). W 1881 - 20 domów, 198 mieszkańców. Funkcjonował w niej młyn wodny (do 1945 r.). Z książki Jerzego Szałygina te dane. W sumie młyn mógł mieć nazwę pochodną od miejscowości.

Ł.
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Wojtek pewnie ma rację że trzeba szukać w powiecie gostynińskim, choć w akcie wyraźnie jest zapisane - gostyńskiego powiatu
znalazłem np. taki zapis w języku rosyjskim na stronie http://lists.memo.ru/d18/f304.htm
Крушинский Иван Степанович
(варианты имени: Ян; варианты отчества: Стефанович) Родился в 1904 г., д. Савники Гостинского уезда Варшавской губ.; поляк; грамотный; Часовой Мастер. Проживал: с. Партизанское Партизанского р-на КК.
Арестован 29 января 1936 г.
co sugerowałoby że po rosyjsku zapis - powiat gostyński oznacza nasz powiat gostyniński w guberni warszawskiej.

p.s. inne tropy - oprócz tego zlokalizowałem też powiat gostyński (pisany po rosyjsku identycznie jak w akcie) w pskowskoi oblosti w Rosji (czwarta kolumna, szóste od góry) jest to rejon na wschód od Łotwy, Estonii i na północ od Białorusi.

oraz znalazłem też miejscowość której nazwa jest zbliżona do widniejącej w akcie Gontowka obecnie Ukraina jednak bez literki "s" i nie w powiecie gostynińskim
Ostatnio zmieniony śr 19 wrz 2012, 22:59 przez ofski, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
Awatar użytkownika
agata_agar

Sympatyk

Ile tropów :)
Widziałam nazwę "gostyński", jako odniesienie do Gostynina, bodajże w Skorowidzu Królestwa Polskiego. Na razie będę trzymać się tej wersji. Pasuje mi też niejako 'geograficznie'. Teraz próbuję odnaleźć akt zgonu, co wcale nie jest takie łatwe, odwiedzam kolejne kancelarie.
Wolałabym nie wychodzić poza granicę kraju, niemniej dziękuję za i te wskazówki :)

Pozdrawiam,
Agata
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Szymański_Wojciech pisze:
Piotr_Romanowski pisze:Jeśli rzeczywiście jest to powiat gostyniński to może być ciężko znaleźć.
Mógł to być jakiś przysiółek albo młyn i został włączony do jakiejś wsi.
Na pierwszym fragmencie dokumentu widać wyraźnie jedno - to jest powiat gostyniński!!! (nie gostyński!). Czyli Kongresówka, chyba płocka gubernia, a nie Wielkopolska (wówczas zabór pruski). I tego radzę się trzymać, by nie tracić czasu na błędne tropy! Natomiast z tą nazwą wsi jest rzeczywiście kłopot, bo współcześnie trudno znaleźć coś podobnego na wskazanym terenie. Jest to więc albo jakiś błąd sporządzającego akt (co dziwi, bo miał on do wglądu metrykę nowożeńca, a akt był młodym odczytywany!?), albo też - na co słusznie wskazano wyżej - mogło to być jakieś miejsce, wchłonięte później przez większą miejscowość? Dla tego okresu istnieją już dokładne mapy topograficzne (rosyjskie i niemieckie) i należałoby przejrzeć na nich dokładnie okolice Gostynina. Są to zbiory kartograficzne AGAD ogólnie dostępne; kiedyś znajdowały się w Warszawie w pałacu Krasińskich (jak jest obecnie - tego nie wiem?). Ponad to sugeruję dodatkowy trop na któryn wyraźnie wskazuje niemieckie nazwisko pana młodego. Otóż niemal z penością wywodził się on z kolonistów tej nacji lub tzw, Olendrów, których wsi nad Wisłą było wówczas dużo w tamtych okolicach. Czyli informacje z tego kierunku warte są sprawdzenia.
Życzę powodzenia!
W. Szymański
Drobne sprostowanie, bez większego znaczenia dla sprawy, powiat gostyniński należał do guberni warszawskiej. Na marginesie - zupełnie nie rozumiem tego uporczywego powracania do wersji "gostyński", skoro na publikowanym pasku ze skanu aktu wyjątkowo wyraźnie zostało napisane "gostyninskogo ujezda" !? Pozwalam sobie wskazać raz jeszcze na archiwalia kartograficzne, stanowiące wartościowe źródło informacji, szczególnie w takich zawikłanych wypadkach.

W.Szymański
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Poszukuję wsi - powiat gostyński lub Gostynin (j.rosyjski)

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Wojtu,
indeksowałem w zespole ponad 100 lat parafii
Błonie,Rembertów z tego regionu.
Przeczytałem wiele metryk w ,których zapisy miejscowości
zapisywane były dowolnie .Tak jak wiek i nazwisko.
Ksiądz ,który przybył z dalszych stron i nie znał regionu
zapisywał tak jak usłyszał.
Agata sama podejmie decyzję w którym kierunku pójdą jej
poszukiwania.
Najważniejsze ,żeby odnalazła właściwą miejscowośc
:)
Pozdrawiam
Waldemar
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

agata_agar pisze:
2 rzecz:
cokolwiek o miejscowościach tam wymienionych, miejsca urodzeń:

http://zapodaj.net/8595952f48833.jpg.html

/akt ślubu Marianny Rozum i Feliksa Bregera, 1898 rok,
prawdopodobnie rodzice: Grzegorz Rozum, Elżbieta z Warnikowskich,
Jan Breger i Marianna z Brudzińskich/

Pozdrawiam
agata_agar pisze:Dzień dobry.

Poszukuję miejscowości / wsi w powiecie Gostyńskim lub Gostyninie Przy forumowej pomocy odczytano :
"wsi Gonstowka (Gąsówka?) Gostynskiego powiatu" i "rodzony we wsi Gonstowko ? gostyńskiego powiatu"

zoom na szczegół, podkreślone: http://zapodaj.net/fd4690c94ac3e.jpg.html

Pozdrawiam,
Agata
pozwoliłem sobie wkleić jeszcze raz fragmenty postów Agaty, aby Wojtek mógł jeszcze raz przeanalizować swój odczyt i nie powracał uporczywie do swojej wersji "gostyninskogo" gdyż takiego zapisu w akcie nie ma.
Szymański_Wojciech pisze: Na marginesie - zupełnie nie rozumiem tego uporczywego powracania do wersji "gostyński", skoro na publikowanym pasku ze skanu aktu wyjątkowo wyraźnie zostało napisane "gostyninskogo ujezda" !?
W.Szymański
Krzysztof
Awatar użytkownika
agata_agar

Sympatyk

Raz jeszcze zaznaczę, że biorę pod uwagę to, że nazwa "powiat gostyński" odnosiła się do obu powiatów, przynajmniej tak widnieje w Skorowidzu Królestwa Polskiego. Nie znam się na historii aż tak, ale na razie tego się trzymam. Proszę się nie złościć i nie kłócić, wszyscy bardzo mi pomagacie :-)

Pozdrawiam,
Agata
Szymański_Wojciech

Sympatyk

ofski pisze:
agata_agar pisze:
2 rzecz:
cokolwiek o miejscowościach tam wymienionych, miejsca urodzeń:

http://zapodaj.net/8595952f48833.jpg.html

/akt ślubu Marianny Rozum i Feliksa Bregera, 1898 rok,
prawdopodobnie rodzice: Grzegorz Rozum, Elżbieta z Warnikowskich,
Jan Breger i Marianna z Brudzińskich/

Pozdrawiam
agata_agar pisze:Dzień dobry.

Poszukuję miejscowości / wsi w powiecie Gostyńskim lub Gostyninie Przy forumowej pomocy odczytano :
"wsi Gonstowka (Gąsówka?) Gostynskiego powiatu" i "rodzony we wsi Gonstowko ? gostyńskiego powiatu"

zoom na szczegół, podkreślone: http://zapodaj.net/fd4690c94ac3e.jpg.html

Pozdrawiam,
Agata
pozwoliłem sobie wkleić jeszcze raz fragmenty postów Agaty, aby Wojtek mógł jeszcze raz przeanalizować swój odczyt i nie powracał uporczywie do swojej wersji "gostyninskogo" gdyż takiego zapisu w akcie nie ma.
Szymański_Wojciech pisze: Na marginesie - zupełnie nie rozumiem tego uporczywego powracania do wersji "gostyński", skoro na publikowanym pasku ze skanu aktu wyjątkowo wyraźnie zostało napisane "gostyninskogo ujezda" !?
W.Szymański
Tu nie chodzi o wykazanie za wszelką cenę, że się ma rację, ale o oczywistą rzeczywistość!!! Przecież na przytoczonym tu powtórnie pasku wyjątkowo wyraźnie, jak na bagroły reszty dokumentu, "stoi napisane" - "gostyninskogo". Pominięcie przez tłumacza całego dokumentu literek"in" spowodowało całą tę bezpłodna dyskusję i podsuwanie Autorce zapytania fałszywych, wielkopolskich tropów. I na tym kończę swój udział w tej sprawie, życząc Wszystkim Uczestnikom dyskusji pomyślnego rzwiązywania problemów genealogicznych.
W.Szymański
Awatar użytkownika
agata_agar

Sympatyk

Witam ponownie.
Po wizycie w kolejnej parafii udało mi się odnaleźć akt zgonu, ku mojej radości napisany po polsku. Radość trochę jednak przedwczesna, w akcie, jako miejsce urodzenia figuruje: EMILIN w powiecie gostyńskim (prawdopodobnie, inna wersja brzmiała Gmilin, ale litera G jest zupełnie inna niż G w słowie 'gostyński'). Na razie odnalazłam Emilin w Skorowidzu Królestwa Polskiego i co ciekawe występuje w nim, oprócz oczywiście guberni warszawskiej, powiatu gostyńskiego, gminy Duninów (jeśli dobrze odczytałam), parafii Radziwie, poczta.. Soczewka :) O której ktoś wspominał na tym forum, ale nie dawaliśmy wiary. I teraz mam zagadkę (znowu :-)) czy to dobry trop i co tak naprawdę zapisali rosjanie, jako miejsce urodzenia.
Nigdzie nie znalazłam nic więcej o tym miejscu, ale dopiero co wróciłam i zasiadłam do poszukiwań.

Pozdrawiam,
Agata
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Dostała pani radę, żeby sprawdzić czy nie ma odpisu tego aktu w alegatach. Nie ma?

t.
Awatar użytkownika
agata_agar

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź. Nie mam na razie możliwości, aby pojechać do parafii Przemienienia Pańskiego, dlatego próbuję innych metod.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”