"Pomoc w poszukiwaniach młynu w Opalenicy lub w Buku"
Chciałabym się zapytać w jaki sposób mogę znaleźć informacje na temat prowadzonego przez brata mojego pradziadka, młyn w Buku lub w Opalenicy, działał od na przestrzeni lat 1910-1939. Ostatecznie splajtował.
Młyny w Opalenicy lub w Buku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Re: Pomoc w poszukiwaniach młynu w Opalenicy lub w Buku
Witam,mytka6 pisze:Chciałabym się zapytać w jaki sposób mogę znaleźć informacje na temat prowadzonego przez brata mojego pradziadka, młyn w Buku lub w Opalenicy, działał od na przestrzeni lat 1910-1939. Ostatecznie splajtował.
można poszukać w wielkopolskiej bibliotece cyfrowej.
pod poniższym linkiem znajdzie Pan historię wielkopolski oraz tytuły książek opracowań na temat miejscowości w tym regionie. To pewien początek w którą stronę pójść.
http://www.ptpn.ig.pl/drupal/sites/defa ... owosci.pdf
pozdr
Krzysiek
-
Węgrzyn_Ania

Re: Pomoc w poszukiwaniach młynu w Opalenicy lub w Buku
Buk to miasto powiatowe niedaleko Poznania. Jeszcze w XIX w. młyny były na terenie powiatu w Nowym Tomyślu, Lwówku, Brodach, Sempolnie, Matrędze i Nepruszewie oraz młyn parowy w Sędzinie. Może to ułatwi sprawę. Warto też poszukać w spisach ludności i księgach adresowych oraz w księgach sądowych i notarialnych.
Powodzenia
Powodzenia
Pozdrawiam Ania
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek