Cmentarz, Szukam grobu na Powązkach (zdjęcie)

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Na Powązkach jest grób Konstantego Kulwiecia zm 1945 i jego rodziny , jeśli potrzebne mogę wysłać zdjęcie
pozdrawiam
Irena
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Och, bardzo poproszę zdjęcie grobu Konstantego Kulwiecia. Adres emailowy wysłałam na PW.
pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Kluczyk_A

Sympatyk

Post autor: Kluczyk_A »

Witam,
jeśli można wykorzystać wątek i zadać inne pytanie. W jakiej parafi należy szukać aktu zgonu osoby pochowanej na cmentarzu Powązkowskim w 1930 roku? Google zwróciło mi dwa kościoły na Powązkach:
- św. Karola Boromeusza (zniszczony w 1944; odbudowany w 1950; księgi od 1978?!)
- św. Jozafata (księgi od 1922)

Czy warto sprawdzać także miejscową parafię (jedna z Sochaczewskich)? Sprawa dotyczy mojego pradziadka Andrzeja Kluczyka, który miał zostać przewieziony do Warszawskiego szpitala i tam zmarł (lub w drodze). Na chwile obecną pewne jest dla mnie tylko, że został pochowany gdzieś na Powązkach i grób jego zaginął (ziemny, nieoznaczony).
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

oprócz wielu wątków na naszym forum poświęconym Starym Powązkom, polecam także Cmentarium Sowy jako źródło informacji
i ew. późniejsze dopytanie w którymś z już istniejących wątków

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Post autor: Babcia_Ela »

Witam Małgorzato !
Wejdz na stronę www.nekrologi-baza.pl
Jest to prywatna baza grobów na warszawskich cmentarzach (oba cmentarze na Powązkach też ), opracowana na podstawie różnych publikacji oraz częściowo inwentaryzacji ze zdjęciami przeprowadzonej przez twórców tej strony.
Jest tam 21 osób o nazwisku Kulwieć i Kulwiec.
Nie wchodz w wyszukiwarkę - pisze,że brak nazwiska. !!! Wejdz w litery " kul-kum" i pojedz w dół do Kulwieciów.
Baza wyświetla : nazwisko ,imię - datę zgonu.
Żeby dowiedzieć się więcej , np. lokalizację grobu , zdjęcie , napisy na grobie - trzeba zaplacić.Nie wiem ile.
Pozdrawiam.
Babcia Ela
Pozdrawiam.
Ela
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Bardzo dziekuje. Tę stronę www.nekrologi-baza.pl już znalazłam i owszem jest tam mój pradziadek, ale nie ma tam żadnych danych a o te mi chodzi. Konkretnie poszukuję daty i miejsca urodzenia oraz imienia Jego ojca.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Post autor: Babcia_Ela »

Do Kluczyk_A

Parafia Św.Boromeusza to cywilny cmentarz na Powązkach ,a parafia Św.Jozafata to cmentarz wojskowy.
Twój pradziadek ,jako cywil, pochowany musiał być na cmentarzu cywilnym , czyli właściwa parafia to św.Boromeusza.
Niestety ,przedwojenne akta tej parafii spłonęły w czasie wojny.Jeżeli grób był ziemny i nieoznaczony ,to małe szanse widzę.
Spróbuj jednak www.nekrologi-baza.pl
Pozdrawiam
Babcia Ela
Pozdrawiam.
Ela
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ależ
Powązki nie były parafialne (tj były -wszystkich lewobrzeżnych warszawskich i nie w znaczeniu "parafianin musiał być pochowany"

parafia pw Karola Boromeusza erygowana 1978, jakie akty przedwojenne tej parafii skoro jej nie było?

naprawdę..wszystko już jest na forum, jak nie bezpośrednio to linki, a lektura sowiego cmentarium powinna wyjaśnić

no nic:)
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Wpis na stronie Sowy niczego nie wyjaśni-mam podobny problem
i też z parafii otrzymałam informacje,że akta spłonęły.
Grób mojej prababci istnieje fizycznie ale to wszystko-
jest tylko rok zgonu- nie uzyska się w ten sposób daty i miejsca urodzenia.

Anna-Grażyna
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Och, bardzo poproszę zdjęcie grobu Konstantego Kulwiecia. Adres emailowy wysłałam na PW.
pozdrawiam
Małgorzata
Już wysłałam a także zdjęcie z Bródna grobu Marii Kulwieć
pozdrawiam serdecznie
Irena
Kluczyk_A

Sympatyk

Parafia pw Karola Boromeusza erygowana 1978 ale kościół istniał tam od końca XVIII wieku. Kościoły chyba nie funkcjonują bez parafii? Czy moze to błędne założenie?

Listy na podanych stronach przejrzałem ale podejżewam, że wraz z księgami cmentarnymi zniknęły ślady o pochówku. Rozejrze się jeszcze w innych tematach o Powązkach.

Dziękuje za odpowiedzi.
pozdrawiam,
Adrian
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Kluczyk_A pisze:Parafia pw Karola Boromeusza erygowana 1978 ale kościół istniał tam od końca XVIII wieku. Kościoły chyba nie funkcjonują bez parafii? Czy moze to błędne założenie?
Witam!
Z tego co się orientuję - błędne.
Na terenie Warszawy jest sporo kościołów,
które nie posiadały swojej parafii (wszystkie kościoły staromiejskie i nowomiejskie z wyjątkiem Św.Jana i Nawiedzenia NMP, Wizytki, Św.Anna,
św.Józef).
Ciężko wyobrazic sobie sytuację by na Starym i Nowym Mieście było tyle parafii ile kościołów :)
Jeżeli się mylę, niech ktoś poprawi :)

Jurek
Kluczyk_A

Sympatyk

Po zastanowieniu się to i w okolicy mam kaplicę przy cmentarzu, która czasem pełni chyba także funkcje kościoła, więc w większych miastach to tym bardziej możliwe. Mapa obecnych parafii Warszawskich:
http://koscioly.warszawa.pl/000_1_google/042_karol.html
anna-grażyna pisze:Wpis na stronie Sowy niczego nie wyjaśni-mam podobny problem
i też z parafii otrzymałam informacje,że akta spłonęły.
Grób mojej prababci istnieje fizycznie ale to wszystko-
jest tylko rok zgonu- nie uzyska się w ten sposób daty i miejsca urodzenia.

Anna-Grażyna
A ślub pradziadków? Zazwyczaj odbywał się w parafii panny, można założyć, że w roku poprzedzajacym narodziny pierwszego dziecka. Może tu da się coś podziałać?

pozdrawiam,
Adrian
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Kluczyk_A pisze: A ślub pradziadków? Zazwyczaj odbywał się w parafii panny, można założyć, że w roku poprzedzajacym narodziny pierwszego dziecka. Może tu da się coś podziałać?

pozdrawiam,
Adrian
:) to nie takie proste-nie znam parafii panny młodej(tzn prababci),
właśnie dlatego potrzebuję akt urodzenia.

Pozdrawiam
Anna Grażyna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Jerzy:
oczywiście masz rację:)
Pewnym znakiem zapytania jeśli chodzi o kwestie parafia/kościół pozostaje kościół (i być może parafia) Św. Jerzego (bywa wymieniana w niektórych opracowaniach, większość jednak pomija) i być może Św. Ducha (kwestia tytułu używanego przez przełożonego), ale to XVII wiek , może XVIII.
Plus kwestia samodzielności parafii nowomiejskiej w XVI wieku . czyli na ile spełniała definicję parafii.
Ale reszta to "oczywista oczywistość" i chyba nie warta dyskusji.
Prosiłeś o ew. poprawkę to piszę ad Twoje zdanie ("wszystkie staromiejskie i nowomiejskie poza: [...]"

Anna Grażyna:
wyjaśni historię Starych Powązek, da namiary na podstawową bibliografię, dzięki czemu można uniknąć wielu zbędnych działań - jako wykoannaych wielokrotnie przez innych.

Adrian:
funkcjonują nie tylko w Warszawie:) I funkcjonowały.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”