Nazwisko: Morawski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=8419&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Morawscy: Edmund Morawski i Pelagia Strusińska, rodzice Antoniny Morawskiej, żony Bronisława Gnatowskiego ( ur. 1863 zm. 1930). Poza tym moja 3xprababcia to Józefa Morawska (zapisy są różne też przez "u", "ó", "o"), żona Józefa Jabłeckiego. Byli rodzicami 2xprababci Pauliny Krajewskiej z d. Jabłeckiej (ur. 1823 Zalesie Paczuski, par. Przewodowo, zm. 1883 Gąsiorowo, par. Winnica).
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Ludwik Morawski był burmistrzem Ujazdu (powinny to być chyba okolice Tomaszowa Mazowieckiego albo rodzinnie był związany z Tomaszowem) w 1849 roku.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Anastazja Morawska wyszła za mąż za Witolda Pakielewicza zamordowanego potem w Katyniu. Mam zdjęcie ślubne i zdjęcie jej rodziców
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Widziałam na Bródnie : Lucjan Morawski zm 1957 68 lat i Kazimiera Morawska zm.1924 71 lat
pozdrawiam
Irena
Behem

Sympatyk

Post autor: Behem »

Poszukiwani - Maksym Morawski, Marcjanna z Lubaszewskich Morawska, par. Unieck. Ich syn Felicjan w 1876 r. poślubił w Dzierżeninie Ludwikę de domo Kozarzewską I voto Rybicką.
Ostatnio zmieniony pn 15 lut 2016, 10:05 przez Behem, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rozek19

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: rozek19 »

Rożnych Morawskich, Morawińskich i Morawiaków mam również w XIX w. w rz.kat. par. Praszka między Wieluniem a Olesnem, obecnie wo. opolskie.
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Szukam informacji o:
Aniela Olszewska zd.Murawska Morawska 1893-1953 Warszawa.Tłumacz Okrętowy,dzieci Aniela i Roman.
Henryk Murawski Morawski mąż Józefiny Faleńskiej dzieci Ignacy 1890-1973 ur.w Warszawie ( wyemigrował wraz z rodziną do Delaware mąż Antoniny Pawłowskiej 1898-1986 dzieci Wanda ur.1929 i Helena ur.1924).

Hanna.
Ostatnio zmieniony śr 19 wrz 2012, 00:44 przez Hanna_Iwona, łącznie zmieniany 1 raz.
struslav

Sympatyk

Post autor: struslav »

Obszarem pochodzenia części rodzin o nazwisku Morawski jest Wielkopolska, o których traktuje książka "Morawscy herbu Nałęcz I - 600 lat historii rodziny" autorstwa Sławomira Leitgebera. W moim kręgu zainteresowań znajdują się Morawscy z dawnego woj. tarnopolskiego, pow. podhajecki i buczaski. Pierwsze informacje o nich sięgają jak narazie tylko 1820 r. Jak mi się udało ustalić należeli najprawdopodobniej do zubożałej szlachty.

Kamil
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Kamil dziękuję postaram się zagłębić w treść tej książki.
W moich zainteresowaniach są Murawscy,Morawscy z terenu Warszawy i Mazowsza jak i również tylko częściowo Wielkopolska.
Jak do tej pory nie mam powiązania rodzinnego Murawskich,Morawskich z dawnego terenu tarnopolskiego.

Pozdrawiam.
Hanna.
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam
Ja szukam wszelkich inf.o małżenstwie
Wiktorii Szrednickiej vel Srzednickiej z domu de Verny z Murawskim.
Slub na pewno po 1815 roku kiedy to umiera jej pierwszy mąż.
Stefan
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Witam ,
Moja 4 prababcia Józefa Łucja Morawska (Murawska) urodzona 25 pażdziernia 1835 roku w Rembertowie córka Feliksa i Franciszki z Przytulskich ( ślub brali w Wilanowie w 1835 roku )
A zatem Feliks Morawski ( urodzony około 1806 roku ) to mój 5 Pradziad pochodził ze wsi Boguchwała z Galicji jego rodzicami , a moimi 6 pra byli Stanisław (urodzony około 1770 ) i Helena z Jabłońskich małżonków Murawskich
gachowy

Post autor: gachowy »

Witam.

Odgrzebię trochę temat. Poszukuję wszelakich informacji nt. Morawskich z okolic aktualnej Białołęki (Warszawa).
Oto co mam na chwilę obecną:
Helena Korzybska wcześniej Kawka, z domu Morawska, urodzona ~1920, zm. ~1995
Jan Morawski - ojciec Heleny, ~1885-1945, żonaty z Józefą z domu Solecką
Wincenty Morawski - ojciec Jana, żonaty z Anną Małkiewicz

Na tym trop się urywa :) Jeśli ktoś miałby jakieś informacje o moich pradziadach Morawskich, byłbym bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam
Poszukiwane nazwiska: Kawka, Malesa, Gryziak, Tomczak, Ćwikła, Dziduch
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Witam , poszukuję potomków Morawskich , Mórawskich , Murawskich, tak pisane było nazwisko
moja 4prababcia Józefa Łucja Morawska urodzona 25 pażdziernika 1835 roku w Rembertowie , była 3 żoną Ferdynanda Gisinga (Gissynga , Gissing , Gising)miała brata : Konstanty Mórawski urodzony w 1838 roku w Rembertowie , brat Józef Augustyn Murawski urodzony 1840 we wsi Piekucie zonaty z Józefą Sobczyk w Jazgorzewie w 1867 roku rodzicami ich byli Feliks Morawski (ur 1806 ) i Franciszka Przytulska ( Przytuła) ślub brali w Wilanowie w 1835 roku Feliks Morawski pochodził z Krakowskiego syn Stanisława Mórawskiego i Heleny z Jabłońskich ..poszukuję informacji o rodzinie pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

u mnie też występuje nazwisko Murawska. Takie było nazwisko rodowe mojej 3xprababci. Urodziła się ok. 1769 w Warszawie. Jej rodzicami byli Franciszek i Ludwika i niestety póki co to wszystko co wiem o jej pochodzeniu.

Pozdrawiam
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”