Imiona

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Rutar

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Imiona

Post autor: Rutar »

Witam
Ja tak z ciekawości pytam czy ktoś zauważył jakieś prawidłowości w nadawaniu imion dzieciom w XIX wieku. To znaczy że jedno imię w jednym rejonie występuje a w drugim wcale?
Pozdrawiam
Rutar
gienia

Sympatyk

Imiona

Post autor: gienia »

Witam.
Ja zauważyłam, że głównie nadawano imiona wg kalendarza, czyli w lipcu Anny, w listopadzie Katarzyny i Salomee...Najpopularniejsze było Marianna, Katarzyna, Karolina, Julianna, Wiktoria. Zdarzały się rzadkie imiona: Sydonia Sylwester, Symforian, Marcjanna, Martianna.
W pewnej parafii ksiądz dawał tzw nieślubnym dzieciom na imię Ewa- dla dziewczynki, lub Adam dla chłopca.
Pozdrawiam.
Gienia
Rutar

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Rutar »

Witam

zupełnie zapomniałem że były nadawane imiona ze względu na miesiąc urodzenia. Zuaważyłem jednak że imię Dorota występuje u kobiet urodzonych w okolicach Łowicza.Rzeczywiście imię Marianna bardzo populrne aż czasem sprawia trudność z idetyfikacją rodziny. Z męskich imion to Józef był bardzo popularny. Z ciekawych damskich spotkałem Kunegundę(była Polką) i mniej niezwykłe jak Florentyna i Tekla.

Pozdrawiam
Rutar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”