Geneteka -- Błędy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Skrzypczak_Bogumiła

-
Augustyniak_Irena

Geneteka
Czy jest mozliwość wprowadzenia w Genetece "wersji do druku" tak jak jest to na Forum ?
Taka wersja byłaby bardziej przejrzysta niż wydrukowana cała strona z różnymi dodatkami
pozdrawiam
Irena
Taka wersja byłaby bardziej przejrzysta niż wydrukowana cała strona z różnymi dodatkami
pozdrawiam
Irena
-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Witaj Ireno,
Oczywiście jest możliwość.... tylko jak zawsze odpowiem - brak rąk do pracy.
W tej chwili trwają prace nad wprowadzeniem standardu metrkowego do geneteki.
Oczywiście jest możliwość.... tylko jak zawsze odpowiem - brak rąk do pracy.
W tej chwili trwają prace nad wprowadzeniem standardu metrkowego do geneteki.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Sebastian Gąsiorek
http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
-
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Re: Geneteka-- Błędy
Czy osoba Która podała te dane mogła by się wypowiedzieć.kwiat1 pisze:W urodzeniach Gostycyn Elisabet Gabrys akt 0 ,podano jako rok urodzenia 1877 ,a powinien być rok 1887 i taki rok podaje PTG,rodzice Jozef Gabrys i Ewa Barbara zd.Schreiber
Proszę o sprawdzenie
Pozdrawiam
Róża
Może to tylko zbieg danych rodziców ,a nie pomyłka.
Pozdrawiam
Róża
-
krzysztof_biskup

Re: Geneteka-- Błędy
Ze wzgledu na niewielka" literowke" Alfred Ludwik PIECUCH, urodzony w Nizniowie w 1902 r. zapisany jest blednie w Genetece pod nazwiskiem Piecych. Bardzo prosze o dolacznie go do swojego rodzenstwa Leokadii, Mieczyslawa i Stanislawa, pod wlasciwym nazwiskiem PIECUCH.
Z gory pieknie dziekuje.
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Biskup
Z gory pieknie dziekuje.
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Biskup
Parafia Jakubów - mazowieckie
- urodzenia 1857 poz.4686 Ewa Niewiatowska Akt 146 miejscowość Rządza, rodzice: Józef i Józefa z Czarkowskich - powinno być Józef i Łucja z Ciarkowskich,
- zgony 1936 poz. 151 Aleksander Niewiatowski Akt 3 miejscowość Rządza, powinno być Aleksy Niewiatowski.
Pozdrawiam Roman
- urodzenia 1857 poz.4686 Ewa Niewiatowska Akt 146 miejscowość Rządza, rodzice: Józef i Józefa z Czarkowskich - powinno być Józef i Łucja z Ciarkowskich,
- zgony 1936 poz. 151 Aleksander Niewiatowski Akt 3 miejscowość Rządza, powinno być Aleksy Niewiatowski.
Pozdrawiam Roman
Koprzywnica, małżeństwa - błędne nazwiska panien:
r. 1821 poz. 329 , Józef Sulicki i Zofia Siuda - powinno być: Perlik (Perlikówna)
r. 1839 poz. 36 , Piotr Sulicki i Marianna Kwiecień - powinno być: Marzec
r. 1827 poz. 76 , Jakub Sulicki i Anna Lindowska - powinno być: Siudak (Siudaczka)
r. 1847 poz. 25 , Andrzej Sulicki i Helena Bokwiak - powinno być: Bokwa.
Co do nazwiska Bokwiak, wydaje mi się, że jest ono zupełnie błędne w tych księgach! W miejscowości Sośniczany, gdzie występuje w metrykach, istnieje nazwisko Bokwa, a panny są zapisywane jako "Bokwianka" i stad zapewne błąd indeksującego. W tej chwili tylko ten konkretny rekord sprawdzałam, ale napotkałam to nazwisko zapisane błędnie już wcześniej, będę podawać dalsze w miarę sprawdzania.
r. 1821 poz. 329 , Józef Sulicki i Zofia Siuda - powinno być: Perlik (Perlikówna)
r. 1839 poz. 36 , Piotr Sulicki i Marianna Kwiecień - powinno być: Marzec
r. 1827 poz. 76 , Jakub Sulicki i Anna Lindowska - powinno być: Siudak (Siudaczka)
r. 1847 poz. 25 , Andrzej Sulicki i Helena Bokwiak - powinno być: Bokwa.
Co do nazwiska Bokwiak, wydaje mi się, że jest ono zupełnie błędne w tych księgach! W miejscowości Sośniczany, gdzie występuje w metrykach, istnieje nazwisko Bokwa, a panny są zapisywane jako "Bokwianka" i stad zapewne błąd indeksującego. W tej chwili tylko ten konkretny rekord sprawdzałam, ale napotkałam to nazwisko zapisane błędnie już wcześniej, będę podawać dalsze w miarę sprawdzania.
jeszcze jeden rekrod z księgi małżeństw Koprzywnica:
r. 1857 poz. 45 powinno być 44, Mateusz Sulicki i Katarzyna Zbieracz powinno być: Zbierada
W księdze zgonów parafii Koprzywnica:
r. 1848, poz. 106 powinno być: 105, Maryanna Sulicka.
r. 1848, poz. 154 Leonora powinno być: Leon Sulicki.
r. 1859 , poz. 54 powinno być: 51, Maryanna Sulicka.
Dodatkowo nie zapisały się polskie znaki na początku nazwisk takich jak: Żołnowski (Żołnoski), Łata, Śliwiński,
Ładydo, Żak, Łapa, i wiele innych.
Pozdrawiam,
Dorota Sulicka-Drozdowska
r. 1857 poz. 45 powinno być 44, Mateusz Sulicki i Katarzyna Zbieracz powinno być: Zbierada
W księdze zgonów parafii Koprzywnica:
r. 1848, poz. 106 powinno być: 105, Maryanna Sulicka.
r. 1848, poz. 154 Leonora powinno być: Leon Sulicki.
r. 1859 , poz. 54 powinno być: 51, Maryanna Sulicka.
Dodatkowo nie zapisały się polskie znaki na początku nazwisk takich jak: Żołnowski (Żołnoski), Łata, Śliwiński,
Ładydo, Żak, Łapa, i wiele innych.
Pozdrawiam,
Dorota Sulicka-Drozdowska
Pani Bogumiło wszystko dotyczyło parafii Kamieńczyk. Jeśli chodzi o nr pozycji to nie bardzo wiem o co chodzi, natomiast wpisując te informacje które zawarłem daje się jednoznacznie odnaleźć błędne wpisy, szczególnie że stosowałem zapis używany w wynikach genszukacza. Wystarczy podać nazwisko jednego z małżonków+rok+parafia.Skrzypczak_Bogumiła pisze:Podaj parafię i nr pozycji wtedy Marta to poprawi no i ... nie wstydź się podpisać.
Nie wstydzę się również swojego nazwiska, czego dowodem było choćby wystawienie na forum zdjęć z cmentarza w Kamieńczyku i Jadowa na skydrive z moim imieniem i nazwiskiem,
Pozdrawiam,
Rafał Grzęda.