Kurzany k. Lubania
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Kurzany k. Lubania
T: miejscowość Kurzany k. Lubania
Ktokolwiek widział ktokolwiek wie
Jaka miejscowość nazywała się w roku 1945
Kurzany k. Lubania
Czy może mnie ktoś nakierować
Ktokolwiek widział ktokolwiek wie
Jaka miejscowość nazywała się w roku 1945
Kurzany k. Lubania
Czy może mnie ktoś nakierować
Szukam informacji na temat miejscowości:
Gródek Jagielloński, Rodatycze, Wołczuchy i okolic
Wąwolnica, Skrudki, Garbów
Zakliczyn k. Myślenic
Gródek Jagielloński, Rodatycze, Wołczuchy i okolic
Wąwolnica, Skrudki, Garbów
Zakliczyn k. Myślenic
miejscowość Kurzany k. Lubania
Witam!
Lubanie jest to wieś gminna w powiecie włocławskim. W 1945 roku gmina Lubanie już istniała, był to powiat nieszawski (aleksandrowski od 1948 roku). Obecnie w skład gminy wchodzą następujące miejscowości:
Barcikowo, Bodzia, Dąbrówka, Gąbinek, Janowice, Kałęczynek, Kaźmierzewo, Kocia Górka, Kolonia Ustrońska, Kucerz, Lubanie, Mikanowo A, Mikanowo B, Mikorzyn, Probostwo Dolne, Probostwo Górne, Przywieczerzyn, Przywieczerzynek, Sarnówka, Siutkówek, Tadzin, Ustronie, Włoszyca Lubańska, Zapomianowo, Zosin.
Mam nadzieję, iż informacje przeze mnie podane okażą się pomocne w poszukiwaniach.
Pozdrawiam:
Filip
Lubanie jest to wieś gminna w powiecie włocławskim. W 1945 roku gmina Lubanie już istniała, był to powiat nieszawski (aleksandrowski od 1948 roku). Obecnie w skład gminy wchodzą następujące miejscowości:
Barcikowo, Bodzia, Dąbrówka, Gąbinek, Janowice, Kałęczynek, Kaźmierzewo, Kocia Górka, Kolonia Ustrońska, Kucerz, Lubanie, Mikanowo A, Mikanowo B, Mikorzyn, Probostwo Dolne, Probostwo Górne, Przywieczerzyn, Przywieczerzynek, Sarnówka, Siutkówek, Tadzin, Ustronie, Włoszyca Lubańska, Zapomianowo, Zosin.
Mam nadzieję, iż informacje przeze mnie podane okażą się pomocne w poszukiwaniach.
Pozdrawiam:
Filip
miejscowość Kurzany k. Lubania
Tak na pierwszy rzut to kojarzy się jako:
- Kurzany - na Ukrainie
- Lubań - koło Zgorzelca
- 45 r. - to może przesiedleńcy z Kurzan znaleźli się w Lubaniu czy koło Lubania?
Źródło informacji jakie masz?
Łucja
- Kurzany - na Ukrainie
- Lubań - koło Zgorzelca
- 45 r. - to może przesiedleńcy z Kurzan znaleźli się w Lubaniu czy koło Lubania?
Źródło informacji jakie masz?
Łucja
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Jesli przybyli w 1945 r. to na tych terenach byly jeszcze raczej niemieckie nazwy miejscowosci wiec skad te Kurzany.
Moze chodzi o Kerzdorf obecnie Księginki dzielnica Lubania/ Lauban, byl tam przystanek kolejowy i mogl tam przybyc pociag z repatriantami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99g ... olejowy%29
Pozdrawiam
Grazyna
Moze chodzi o Kerzdorf obecnie Księginki dzielnica Lubania/ Lauban, byl tam przystanek kolejowy i mogl tam przybyc pociag z repatriantami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99g ... olejowy%29
Pozdrawiam
Grazyna
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
W Lubaniu Slaskim osiedlili się polscy repatrianci z różnych stron, głównie z Kresów Wschodnich oraz Bukowiny.Ludnosc miejscowa-Niemcow wysiedlono.W archiwum Lubania prawdopodobnie sa dokumenty z repatriacji,wiem ze byly wystawiane listy repatriantow.Wlasnie moja cala rodzina wyladowala w Lubaniu.
Lucja.
Lucja.