Informacja nt. powstania biuletynu genealogicznego

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

A może wspólnymi siłami sami coś wymyślimy?
Podanie istniejących już lub dawniej tytułów, czy jakichś cytatów .
Ja tylko proponuję - nic nie narzucam ;)

Co do treści - to moja propozycja - stworzenie miejsca "poszukiwawczego" i w każdym wydaniu wrzucać nowe to osoby (po jednej lub po kilka), historie czytelników, aktualności Polskich Tow. Genealogicznych. Fajnie by było także, gdyby ukazywały się też nowości, które zostały dodane do geneteki. W każdym numerze po jednym ze zdjęć z "kwiatków i bzdur metrykalnych" .
Pomysłów jest wiele i mam nadzieję, że na tym się nie skończy
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, moim zdaniem tytuł utworu nadaje ten kto wydaje to pismo, czyli redaktorzy, a ważne jest by takie pismo chcieli czytać. Nie wiem czy to ma być wydane w formie gazetki, czy będzie tu w necie i za darmo, bo jak znam życie mogą takie gazetki leżeć nie tknięte. Trzeba brać pod uwagę kto dzisiaj zajmuje się genealogią dłużej niż jeden rok, można policzyć na palcach. Ale nie piszę po to by zniechęcać tylko myśleć nad tym by takie pismo się podobało, było wzięte pod lupę i było poczytne.Według mnie genealog to powołanie i to daje siłę na jutro do dalszych poszukiwań i wierzę że gazetka- biuletyn będzie służyć pomocną nowiną w kraju i zagranicą ; pozdrawiam- Julian
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Na wstępie jeszcze raz chciałbym wszystkich przeprosić, że nie reagujemy natychmiast na Wasze posty choć je czytamy na bieżąco. Omawianie wszystkich aspektów zagadnień związanych z wydaniem biuletynu absorbuje nas tak dalece, że nie starcza czasu na inne działania. Tu będziemy rzadkimi bywalcami. Dlatego kontynuujcie temat nazwy biuletynu i zgłaszajcie swoje kolejne propozycje organizacyjno-programowe. Nie zapominajcie o tym, że istnieje odrębny temat poświęcony deklaracjom potencjalnych autorów oraz propozycjom tematów o których chcielibyście przeczytać.

W kwestii nazwy biuletynu nic jeszcze nie zostało przesądzone. Zanim zwróciliśmy się do Was o pomoc dyskutowaliśmy swoje propozycje. Póki co nie pojawił się tytuł, który musi mieć w sobie to „coś”. Na razie zauważamy pewne trendy, a to już coś. Do momentu podjęcia ostatecznej decyzji mamy jeszcze dwa miesiące.

Julianie

W równoległym temacie zostało zdefiniowane czym ma być biuletyn ale nie zaszkodzi i tu przypomnieć jego ideę. Można ją sprowadzić do słów. Tworzony rękami genealogów-amatorów i adresowany do genealogów-amatorów. Będzie wydawany w necie z bezpłatnym dostępem dla wszystkich. Zasięg terytorialny ma objąć wszystkie ziemie jakie historycznie leżały w granicach Rzeczpospolitej ale nie wykluczamy innych obszarów. Tematyka ma obejmować całe spektrum zagadnień którymi się interesujemy. Od genealogii po zjazdy rodzinne, od heraldyki po genealogiczną poezję.
Pozdrawiam

Janusz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Janusz i dziękuję za informacje, ostatnio było sporo czarnych chmur i niektóre rzeczy lepiej nie czytać. Cieszę się też ze przybyło zasłużonych ludzi do członków PTG, to zawsze inny szacunek i podejście z dystansem jak do urzędnika, którym również Gratuluję i pozdrawiam - Julian

Ps. - ponieważ nie można nic pisać wątku ; szlachta,herbarze itd. , a przypomniało mi się ze w Ostrowcu Św. w pałacu po hrabiach Wielopolskich jest Muzeum Historyczno - Archeologiczne w którym jest biblioteka - czytelnia na miejscu, czynna także w niedzielę ( miła obsługa) i jest tam około 25 sztuk dyplomów z herbami mało znanymi i nazwiskami, każdy dyplom w postaci książki formatu chyba A-3, ma swoje nazwisko i herb, to kopie w kolorze z oryginałów z nobilitacji i idygenatów. Może ktoś szuka swych przodków, są tam nazwiska też nie polskie, jedno co pamiętam, a oglądałem to trzy lata temu, nobilitacja Jana Januszewskiego z 1588 r. , kilka jest nobilitacji ostatniego króla St. Augusta Poniatowskiego ; Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”