Zegert-Korn

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

flo_ag

Sympatyk
Nowicjusz

Zegert-Korn

Post autor: flo_ag »

Witam!
Poszukuję rodziny o nazwisku Zegert-Korn.
Na Powązkach jest pochowana Felicja Drozdowska z bar. Zegert-Korn, która żyła w latach 1870-1943. Być może urodziła się na Suwałkach, ale to na razie moje pobożne życzenie.
Zainteresowało mnie samo nazwisko i jedyne co znalazłam na ten temat to:
http://akromer.republika.pl/herbarz_inflanty1778.html
Dwa człony łatwo przestawić, zgubić literkę "i" też, a ubezdźwięcznienie końcówki przychodzi łatwo. Czy ktoś umiałby pomóc z etymologią?

Pozdrawiam,
Agnieszka
Krzysztof29

Sympatyk

Zegert-Korn

Post autor: Krzysztof29 »

Ta rodzina miała też majątek ziemski Lusławice koło Częstochowy w 2 połowie XIX wieku. Ich nazwisko jest tu przekręcane w różnoraki sposób i sam się zastanawiałem zawsze jaka jest właściwa forma. Raz piszą Zyger - Korn a innym razem Sieger - Korn. Ale zawsze ta rodzina występuje w aktach jako baronowska. Sam chętnie bym się dowiedział coś więcej o jej genealogii i pochodzeniu. Ta Felicja Drozdowska mogłaby się urodzić w Lusławicach, bo w tym czasie ta rodzina tutaj przebywała. Ale chyba należałby najpierw dotrzeć do aktu zgonu Felicji.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
flo_ag

Sympatyk
Nowicjusz

Zegert-Korn

"Moja" Felicja jest pochowana z rodziną swojego zięcia. Miała dwie córki i dwóch synów, przy czym żadnego z nich (ani męża) tam nie ma. Próbuję ustalić gdzie mieszkała, wtedy poszperam w parafii. Czy mógłbyś napisać coś więcej o tej rodzinie z Lusławic?
Pozdrawiam,
Agnieszka
Krzysztof29

Sympatyk

Zegert-Korn

Post autor: Krzysztof29 »

Mam takie oto informacje:
16 / 28 czerwca 1879 r. majątek Lusławice nabyła hr. Maria z hr. Krasińskich Raczyńska. W aktach hr. Raczyńskich i Krasińskich znalazłem taki oto tekst: "Lusławice wcześniej od lat kilkunastu były własnością barona Zyger Korn, po którym wdowa wyszła za Rutkowskiego, a następnie za Dobronokiego obecnie żyjącego i mieszkającego wraz z żoną w Lusławicach".
Akta parafii Mstów (koło Częstochowy): 1858 r. baronowa Ziegern Korn prosi o akt zgonu jej męża i akt urodzenia syna z ksiąg parafialnych, gdyż są one jej potrzebne do załatwiania spraw majątkowych. W 1860 r. korespondencja kościelna w sprawie małżeństwa pomiędzy Aleksandrem Rutkowskim współwłaścicielem dóbr Małusy Małe (parafia Mstów), a siostrą jego cioteczną Michaliną wdową po baronie Ziegern Korn. Korespondencja dotyczy dyspensy ze względu na pokrewieństwo.
Dokumenty nie podają jak miał na imię baron Ziegern Korn, ale podają wskazówkę że jego akt zgonu jest w księgach parafii Mstów. Pewnie zmarł około roku 1858. A więc ta Felicja nie byłaby jego córką, skoro urodziła się w roku 1870. Ale ten baron miał jakiegoś syna, tylko nie wiadomo kiedy urodzonego. Jakby nie patrzeć to jest jakaś rodzina z Felicją, pytanie tylko jakie łączyło ich pokrewieństwo.
To wszystkie wiadomości które posiadam o tej rodzinie.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

„Materiały do biografii, genealogii i heraldyki polskiej” –Tom 2, str. 31 Szymon Konarski

„Kornowie herbu Zygier, dawna niemiecka Familia, piszą się von Zigier, z których oryginaliter z Westfalii i Bolonii pochodzacy Otto Korn, dziedzic znaczących dóbr w Parnawskiem i Wendeńskiem, przeniósłszy się do teraźniejszej Prowincji Dźwińskiej roku 1635, majętność Witkopowszczyznę otrzymał. Kwitnie teraz ten Dom w osobach Stefana – skarbnika inflanskiego, księdza Tadeusza – kanonika i Piotra, synów Ludwika”
Krzysztof
flo_ag

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”