Dziwna zagadka z nazwiskiem
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
Witam i prosze o pomoc w rozwiklaniu tej mojej rodzinnej zagadki.
Zaczelam moje poszukiwania od miejsca urodzenia dziadka i znalazlam akt urodzenia Feliksa Bargielskiego
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ee ... 9568e.html
ustalilam na jego podstawie rodzicow i znalazlam akt urodzenia pradziaka Szymona Bargielskiego
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd1 ... 929b1.html
i w nim znalazlam jego rodzicow Franciszka Bargielskiego i Rozalie Falkowska,zamowilam kolejne mikrofilmy od mormonow i odnalazlam akt slubu Franciszka i Rozalii
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b39 ... bad43.html
Wszystko do tego momentu jest jasne rok urodzenia Franciszka i miejsce-Kalinowo ustalilam,i zamowilam kolejne mikrofilmy z Piatnicy od roku 1780-1820 i odnalazlam akt urodzenia Franciszka,tylko ze okazuje sie ze na przestrzeni tych 40 lat nie urodzil sie ani jeden Franciszek Bargielski tylko Franciszek Margielski
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/603 ... 20626.html
Nazwiska Margielski nie spotkalam juz w pozniejszych latach w tej parafii.W latach 1780-1820 jest takze w kilku przypadkach Bargielski
Czy mozliwe jest ze nazwisko zostalo zmienione?
Spotkaliscie sie z czyms takim?
Pozdrawiam Lucja
Zaczelam moje poszukiwania od miejsca urodzenia dziadka i znalazlam akt urodzenia Feliksa Bargielskiego
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ee ... 9568e.html
ustalilam na jego podstawie rodzicow i znalazlam akt urodzenia pradziaka Szymona Bargielskiego
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd1 ... 929b1.html
i w nim znalazlam jego rodzicow Franciszka Bargielskiego i Rozalie Falkowska,zamowilam kolejne mikrofilmy od mormonow i odnalazlam akt slubu Franciszka i Rozalii
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b39 ... bad43.html
Wszystko do tego momentu jest jasne rok urodzenia Franciszka i miejsce-Kalinowo ustalilam,i zamowilam kolejne mikrofilmy z Piatnicy od roku 1780-1820 i odnalazlam akt urodzenia Franciszka,tylko ze okazuje sie ze na przestrzeni tych 40 lat nie urodzil sie ani jeden Franciszek Bargielski tylko Franciszek Margielski
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/603 ... 20626.html
Nazwiska Margielski nie spotkalam juz w pozniejszych latach w tej parafii.W latach 1780-1820 jest takze w kilku przypadkach Bargielski
Czy mozliwe jest ze nazwisko zostalo zmienione?
Spotkaliscie sie z czyms takim?
Pozdrawiam Lucja
- sponikowski

nazwisko mogło zostać przekręcone z Margielskiego na Bargielskiego i w późniejszych metrykach pisane jako Bargielski przy właściwym Margielski, ale równie dobrze tylko w przypadku tej jednej metryki przekręcone z Bargielskiego na Margielskiego, a później już pisane prawidłowo... czyli Bargielski... Jeśli chodzi o mnie to spotkałem się z czymś takim - mój 3 x pra na "chwilę" przeprowadził się do sąsiedniej parafii gdzie było dużo Manikowskich i z Ponikowskiego zrobił się Monikowski... Pod takim nazwiskiem została zapisana jego córka, a nawet zmarła matka. Kiedy powrócił do rodzinnej miejscowości znów stał się Ponikowskim 
pozdrawiam - Sławek
pozdrawiam - Sławek
-
Marcin_Piotr_Zając

Witam!
Szczerze mówiąc, nie rozumiem zdania: "odnalazlam akt urodzenia Franciszka,tylko ze okazuje sie ze na przestrzeni tych 40 lat nie urodzil sie ani jeden Franciszek Bargielski tylko Franciszek Margielski". To w końcu odnalazłaś owy akt urodzenia, czy nie (czy ten Franciszek Margielski to Twój prapra..?)
Często się zdarzało na wsi, że rodziny wędrowały po okolicy, najczęściej w poszukiwaniu pracy przez głowę rodziny. Ksiądz mógł błędnie wpisać 'Margielski' zamiast 'Bargielski' , albo Twój przodek został ochrzczony w innej parafii, a nazwisko to po prostu zbieg okoliczności (w który w tym przypadku nie wierzę
)
Ja też nie mogę odnaleźć aktu chrztu mojej prababci w żadnej parafii, a urodziła się ona w 1911 roku - tak więc takie problemy zdarzają się niezależnie od czasu i miejsca...
Pozdrawiam, Marcin!
Szczerze mówiąc, nie rozumiem zdania: "odnalazlam akt urodzenia Franciszka,tylko ze okazuje sie ze na przestrzeni tych 40 lat nie urodzil sie ani jeden Franciszek Bargielski tylko Franciszek Margielski". To w końcu odnalazłaś owy akt urodzenia, czy nie (czy ten Franciszek Margielski to Twój prapra..?)
Często się zdarzało na wsi, że rodziny wędrowały po okolicy, najczęściej w poszukiwaniu pracy przez głowę rodziny. Ksiądz mógł błędnie wpisać 'Margielski' zamiast 'Bargielski' , albo Twój przodek został ochrzczony w innej parafii, a nazwisko to po prostu zbieg okoliczności (w który w tym przypadku nie wierzę
Ja też nie mogę odnaleźć aktu chrztu mojej prababci w żadnej parafii, a urodziła się ona w 1911 roku - tak więc takie problemy zdarzają się niezależnie od czasu i miejsca...
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
No tak mysle ze znalazlam ten akt i swojego praprapra Franciszka,domyslam sie ze o ten akt musi chodzic,poniewaz zgadzaja sie imiona jego rodzicow Józef i Franciszka ,ktore poznalam z jego aktu slubu i podane jest miejsce urodzenia Kalinowo.Rok policzylam z aktu slubu i aktu urodzenia syna Szymona na 1807 rok.Poniewaz mikrofilmy byly od 1780 do 1820 to znalazl sie tez akt urodzenia jego ojca Józefa(Margielskiego) z 1780 roku.Przyjmuje ze nazwisko zapisano blednie.
Teraz znow zamowilam nowe mikrofilmy z Piatnicy sluby 1780-1820,wiec moze do konca wyjasnie ta sprawe.
I tak mysle ze odnioslam wielki sukces poniewaz w zeszlym roku zmarla moja mama,ktora nie miala zadnego aktu swojego ojca,zostal zabity jak miala 6 miesiecy w 1943 roku w Sokolce i tylko tyle wiedziala,a ja znalazlam juz tyle dokumentow
Pozdrawiam Lucja
Teraz znow zamowilam nowe mikrofilmy z Piatnicy sluby 1780-1820,wiec moze do konca wyjasnie ta sprawe.
I tak mysle ze odnioslam wielki sukces poniewaz w zeszlym roku zmarla moja mama,ktora nie miala zadnego aktu swojego ojca,zostal zabity jak miala 6 miesiecy w 1943 roku w Sokolce i tylko tyle wiedziala,a ja znalazlam juz tyle dokumentow
Pozdrawiam Lucja
- sponikowski

Jeśli imiona rodziców są zbieżne, innych Margielskich w parafii nie ma to z bardzo dużym (choć nie 100%) prawdopodobieństwem to Twój przodek z przekręconym nazwiskiem
-
Marcin_Piotr_Zając

Re: Dziwna zagadka z nazwiskiem
Witam ponownie!
Jeżeli rok urodzenia i imiona rodziców się zgadzają, a różnica w nazwisku to tylko jedna literka (a podobnych nazwisk w okolicy przez wiele lat brak), to można powiedzieć, że na 99% to jest Twój przodek

Zaliczam się do tej grupy genealogów, którzy na początku poszukiwań mieli to szczęście i mogli popytać jeszcze żyjących członków rodziny, co i kogo pamiętają...
Pozdrawia i życzy dalszych sukcesów
Marcin!
Jeżeli rok urodzenia i imiona rodziców się zgadzają, a różnica w nazwisku to tylko jedna literka (a podobnych nazwisk w okolicy przez wiele lat brak), to można powiedzieć, że na 99% to jest Twój przodek
A jeśli przy braku jakichkolwiek dokumentów, czy chociażby możliwości zasięgnięcia wiedzy u rodziny, doszłaś do tego 'miejsca poszukiwań', to ja jestem pod wielkim wrażeniem i muszę złożyć Ci gratulacje za determinację i wytrwałośćLucjaZatorska pisze:I tak mysle ze odnioslam wielki sukces poniewaz w zeszlym roku zmarla moja mama,ktora nie miala zadnego aktu swojego ojca,zostal zabity jak miala 6 miesiecy w 1943 roku w Sokolce i tylko tyle wiedziala,a ja znalazlam juz tyle dokumentow
Zaliczam się do tej grupy genealogów, którzy na początku poszukiwań mieli to szczęście i mogli popytać jeszcze żyjących członków rodziny, co i kogo pamiętają...
Pozdrawia i życzy dalszych sukcesów
Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
Re: Dziwna zagadka z nazwiskiem
Dzieki,w sumie to najperw byla dobra wola Pani Danuty z archiwum w Lomzy,troche podpowiedziala :)Dobrze,ze jakiekolwiek dokumenty byly 
Pozdrawiam Lucja
Pozdrawiam Lucja