Powstanie 1863, Powstanie styczniowe

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Spisy powstańców 1863 roku z zaboru rosyjskiego

Post autor: dorocik133 »

Mój pradziadek po powstaniu styczniowym nie był skazany, ani nie miał skonfiskowanego majątku, bo go po prostu nie posiadał. Pracował w sądzie handlowym w Warszawie, ale jakie było jego najwyższe stanowisko nie wiem. Mam wzmiankę o pisarzu sądowym, potem woźnym (choć podobno to słowo w owym czasie oznaczało coś innego niż obecnie) i kurierze sądowym. Mój dziadek w swoim życiorysie podaje, że nie zdołał ukończyć progimnazjum w Warszawie ze względu na trudne warunki materialne związane z degradacją jego ojca.Jedno jest pewne, że pradziadek walczył pod zaborem rosyjskim.
Może uda mi się ustalić coś więcej
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Gdzie szukać aktu zgonu powstańca styczniowego?

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salvete,
Przede wszystkim, bitwa pod Myszyncem miala miejsce 09/03/1863 miedzy oddzialami powstancow dowodzonymi przez Padlewskiego i Zameczka a 4 rotami piechoty 300 Kozakami zi dwiema armatami – płka Wałujewa. Po stronie powstancow poleglo: Zabitych 10 i 20 rannych / z pierwszego batalionu poległo 53, lub 55 zabitych. Informacje za: Zieliński St. Bitwy i Potyczki ...s. 228, Przyborowski Dzieje 1863 r...s.206, L. Nałęcz Przetocki, Walki pod Wilkosze-wskim i Padlewskim, s. 356.
Mogily ponoc sa w Myszyncu w poblizu Szwedzkiej Gory. Nie liczylylbym na zachowany akt zgonu, bo sie chyba akta spalily w czasie II w.s. i najwczesniejsze sa od 1895 lub 1896 :-( Ale prosze podaj nazwisko to przynajmniej jeden bedzie znany?

Odnosnie Mlodego dziedzica z Wyszyn - Moze ksiadz napisal byl prawde ? Bo byla bitwa pod Kuczborkiem 26/06/1863, ale mam tylko dane, ze po stronie polskiej byl jeden ranny? Potem nastepna bitwa pod Kuczborkiem to 06/07/1863, ale tam tez sa wspominani tylko ranni po stronie polskiej.Chyba, ze mowimy o bitwie pod Kuczborkiem z 12/07/1863 r. gdzie po stronie polsiej poleglo 30 zabitych i 30 rannych oraz kilkunastu jeńców / 20 zabitych i 12 rannych - info za Zieliński St. Bitwy i Potyczki ...s. 240, Juszkiewicz R. Powstanie styczniowe ...s.71, Dokumenty Terenowych Władz Wojskowych s. 55.
Bitwa pod Chromakowem miala miejsce dopiero 10/08/1863 i z tych 120 ekshumowanych w 1921 czesc jest pochowana w Wyszynach. Czyli wychodzi na to, ze ludnosc okoliczna wiedziala kto zgina; skoro upomniala sie w 1921 " o swoich" aby ich pochowac stad skad pochodzili...
A z jaka data widziales ow wpis?
Irena_Monika

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie szukać aktu zgonu powstańca styczniowego?

Post autor: Irena_Monika »

Witam,
W rodzinie potomków Waśniewskich mówi się o zaginionym podczas Powstania Styczniowego - Emilu Waśniewskim. Ale imię nie jest pewne. W genetece znalazłam zapis: Julian Ludwik zm. 1863 r. parafia Klukowo, może to ten właśnie .
Miejsce potyczki, gdzie zginął nie jest dokładnie znane, podawana jest miejscowość Łopacin.
Czy można prosić o pomoc w wyjaśnieniu zagadki.

Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Gdzie szukać aktu zgonu powstańca styczniowego

Post autor: Łucja »

konradus pisze:
Bozenna pisze:Zobacz na stronie Towarzystwa Genealogicznego Lubelskiego, chyba wlasnie tam widzialam takie wpisy w ksiegach.
Bożenno, wydaje mi się, że to masz na myśli:
Metryki zgonu powstańców styczniowych poległych w bitwie pod Fajsławicami sporządzone w 1863 i 1865 roku
Konradzie, co się kryje pod linkiem jaki podałeś, bo on się nijak nie otwiera?
Właśnie znalazłam, że w ten bitwie zginął Jan Wierzycki i chciałabym to sprawdzić, jak są takie metryki jak piszesz.

cyt: "Wierzycki Jan, służył w oddziale Krysińskiego, zginął 24 Sierpnia 1863 pod
Fajsławicami"
W googlebooks jest ta książka:
http://books.google.pl/books?id=pX9KAAA ... &q&f=false

Łucja
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 12 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Lucjo,
Tutaj wlasciwy link:
http://www.archiwa.polska.pl/katalog/sk ... d,2046.htm

Grazyna
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Nazwisko Waśniewski Emil pojawia sie w: ARCHIWUM KSIĘDZA LUDWIKA RUCZKI I MATERIAŁY DO
BIOGRAFISTYKI POWSTAŃCÓW STYCZNIOWYCH
Obecnie Archiwum ks. Ruczki znajduje się w zbiorach oddziału wawelskiego Archiwum Państwowego w Krakowie. Trafiło tam jako dar rodziny Ruczków na przełomie lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych. W 1988 r. zespół został uporządkowany.
Akta zawierają dane personalne podawane przez rodziny, oryginalne metryki, poświadczenia przynależności do gmin, często zawód i ostatnie miejsce pracy. W miarę możliwości podawano okoliczności wzięcia do niewoli, czasem szlak bojowy czy nazwisko dowódcy. Niemal zawsze można określić miejsce odbywania kary.

Wykaz powstańców styczniowych, których nazwiska pojawiają się w dokumentacji ks. Ruczki !!!
http://www.rtk.kolbuszowa.pl/aktualnosc ... 6/arch.doc

Stefan
Awatar użytkownika
AdamiEwa

Sympatyk

Powstanie styczniowe

Post autor: AdamiEwa »

Witam
Poszukuje informacji o uczestniku powstania Syczniowego flisaku Kus z Nienadówki
Taka informacja pojawia się w historii tej miejscowości
Natomiast w mojej rodzinie był Józef Kus z tej miejscowości i w tym czasie( nie znam jego daty urodzenia ani śmierci obliczyłem to na podstawie tego że jego wnuczka urodziła sie w 1903 roku więc jego córka by urodziła się ok 1880 roku a on sam mozliwe że około 1860 a może to jest syn tego powstańca?) sam nie wiem ale może pomożecie ustalić zskąd jest taka informacja że " flisak o nazwisku Kus z Nienadówki " brał udział w powstaniu

Pozdrawiam Adam
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

późno się zareagowałem ale...
Niestety, to nie "mój" Piętka. Mój w tym czasie miał około 16 lat i pochodził raczej ze stanu włościańskiego w pow. garwolińskim.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Zenek

Sympatyk

Spis powstancow 1863 z Lubelskie

Post autor: Zenek »

Szukam spisy powstancow 1863 z Lubelskie.
Zenek
Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Spis powstancow 1863 z Lubelskie

Post autor: eneanka »

Podłączę się - jeśli ktoś ma to ja też jestem zainteresowana; interesuje mnie zwłaszcza jeden biogram.

ak juz ten temat został odkopany, to mam pytanie: czy ktoś może się orientuje, czy mam szansę znaleźć gdzieś w archiwach wyroki skazujące (na rozstrzelanie) z czasów Powstania Styczniowego (mój przodek był dowódcą oddziału).
Pozdrawiam - Joanna

"Nie będziesz wiedział dokąd zmierzasz, jeśli nie wiesz, skąd przybyłeś."
Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Co najwyżej są spisy oficerów (kartoteka Kozłowskiego), skazanych, straconych lub zesłanych (publikowane - Nowolecki czy Stupnicki; Wyroki Audytoryatu i zespół w AGAD). Nie wiem czy WAP w Lublinie czegoś nie posiada. Sporo o zesłańcach na rosyjskich stronach internetowych. Współcześnie opracowują takie spisy i mogiły.
Jest zespół dotyczący skazanych w AGAD, ale to nie są takie wyroki jak opublikowane w cytowanej wyżej pracy. Niemniej podają różne informacje.
Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

W cytowanej wyżej pracy nie ma ani słowa o osobie, o której wiem NA PEWNO, że została skazana na śmierć. Potwierdzają to inne dokumenty, do znalezienia w sieci oraz pomniki postawione dowódcom oddziału i oddziałow w hołdzie za tamte działania.
Pozdrawiam - Joanna

"Nie będziesz wiedział dokąd zmierzasz, jeśli nie wiesz, skąd przybyłeś."
Moja biblioteka jest rodzajem mojej biografii... /"Ma bibliotheque est une sorte d'autobiographie" - Alberto Mangel/
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Robie podobne poszukiwania. Mam dwoch braci, mlodych powstancow, wsrod moich przodkow. Teren: lubelszczyzna, okolice Krasnegostawu, Fajslawic. Jeden ranny w czasie bitwy (ktorej?), obaj zaaresztowani. Starszy, Jan, skazany na katorgii, umiera na Syberii. Mlodszy, Jozef, wcielony do armii carskiej (dobrowolnie chyba nie dolaczyl?), wraca do Krasnegostawu po 7-miu latach i wyjezdza odnalesc swego starszego brata na Syberii. Wszystko potwierdzone listami z Syberii do rodziny. Nie jest wiec to zadna legenda.
W archiwum AGAD i AP - Lublin nie znalazlam sladow aresztowania, skazania, ani zeslania na Syberie. Nazywali sie Jan i Jozef Siwinscy (nie mylic z Janem Siwinskim - Sybirakiem, ktory wrocil do Polski i napisal wspomnienia).
Moze ktos posiada jakas rzadka publikacje, w ktorej dwaj bracia Siwinscy sa odnotowani.
Bede wdzieczna za kazda informacje.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
eneanka

Sympatyk

Bożenno - tak mi wychodzi, że Twoi krewni mogli walczyć pod dowództwem mojego krewnego; oto mój: http://pl.wikipedia.org/wiki/Miko%C5%82aj_Nieczaj
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

Mój przodek Marcin Snopek był z kolei żołnierzem armii carskiej 4 Pułku Wielkiej Księżny Eleny Pawłowiczowej (pułk kirasjerski).
W 1862 był na przepustce w Bogorii.
Z tego co znalazłem, tenże pułk brał udział w potyczkach powstańczych na Wołyniu.
Niestety nic więcej nie udało się ustalić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”