Sufronowicz / Sufrynowicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Post autor: Stanisław_Szwarc »

Poszukuję kontaktu z osobami zainteresowanymi rodziną Sufronowicz / Supronowicz / Sufrynowicz z Janowa Podlaskiego i Łukowa. Chodzi mi o powiązanie z Władysławem Sufronowiczem (ok. 1845 – 1919) ur. prawdopodobnie w Janowie, żonatym z Marcjanną Waszkiewicz, zam. również w Brześciu, pod koniec życia w Warszawie. Sufronowiczowie byli spokrewnieni ze Skorupskimi. Wiem, że około 1980 i 2000 Sufronowiczowie byli na pogrzebach Skorupskich w Siedlcach, a więc jakieś kontakty były.
Pozdrawiam
Stanisław Szwarc
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Władysław Sufrunowicz urodził się w Nowinkach 9 lis 1846, a jego akt urodzenia ma nr 80/1846 zapisany w parafii janowskieji jest dostępny w skanach
http://szukajwarchiwach.pl/35/1833/0/2. ... 9I5ziBet-g

To nazwisko (w różnych mutacjach) ciągle pojawiało mi się przy szukaniu moich krewnych w Janowie (Lenartowiczowie, Kalinowscy, Łyczewscy i inni) poprzez różne koligacje. W końcu wziąłem się za nich i odtworzyłem kilka pokoleń. Jeden z profili powiązał mi się na MyH z drzewem prowadzonym przez kogoś z tej rodziny (Jan (1876-1963), wnuk stryja Władysława), ale teraz nie pokazuje mi tego powiązania w Smart Match. Ślub Władysława z Marianną Waszkiewicz - w Janowie 24 paz 1876 - akt małż. 12/1876 dostępny w skanach.

Brat Władysława Paweł ożenił się z Aleksandrą Lewandowską, córką Tekli z Koncewiczów, co mimo chwilowego braku powiązania z moimi Koncewiczami zainteresowało mnie o tyle, że Tekla urodziła się w Zalesiu, czyli tam gdzie mój pradziad Andrzej Koncewicz.

I mimo, że dotychczas nie próbowałem kontaktów z Supronowiczami, to znalazłszy ostatnio nie znanych mi potomków Andrzeja Koncewicza w Werchlisiu (jeszcze nie nawiązałem kontaktu) zauważyłem, że wśród ich znajomych na naszej klasie są również Supronowiczowie.

A moje powiązanie z Władysławem jest takie że siostrzenica mojej 3xprababci wyszła za mąż za ciotecznego brata Władysława.

Pozdrawiam
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Krzysztofie, dzięki serdeczne.
Jestem synem Ireny Szwarc z Ciesielskich, wnukiem Pauliny Ciesielskiej z Sufronowiczów, prawnukiem Władysława Sufronowicza.
Daj znać, jeśli interesują Cię losy Władysława i jego potomków. Coś tam wiem.
Przy okazji, jak znaleźć metrykę ślubu Władysława? Możesz dać link do skanu?
Pozdrowienia
Staszek Szwarc
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Staszku, rzeczywiście Marcyanna w akcie.
http://szukajwarchiwach.pl/35/1833/0/2. ... Mmjp5BeMLA

Dzięki za ofertę. Będę miał w pamięci, ale to na później, gdyż pamięć powoli się zacina od nadmiaru szczegółów. Gdybyś potrzebował więcej o krewnych Władysława, to mam ich ok. 40.

Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Krzysztofie, już znalazłem.
Potwierdza się rodzinna opowieść, że Władysław idąc do wojska powiedział do rodziców małej Marcjanny - chowajcie ją dla mnie, bo jak wrócę, to będzie moja żona. Między nimi byo 12 lat różnicy.
Jak chcesz zobaczyć ich zdjęcia znajdziesz je na www.fotohistoria.pl
Na stronie głównej wpisz na wyszukiwarce: Agata Witerska. Pokaże się album umieszczony przez 2xprawnuczkę Władysława, następnie wpisz jego imie i nazwisko.
Pozdrawiam
Staszek
Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Krzysztofie,
dzięki za ofertę, jeśli to nie za wiele zachodu. Teraz, gdy wiem, że akta z Janowa są dostępne, poszukam też samodzielnie pod własnym kątem. Najbardziej mnie interesuje, czy siostra Władysława (prawdopodobnie Joanna) wyszła za mąż za Juliana Skorupskiego. Według rodzinnego przekazu Felicja - córka Władysława i Marianny wyszła za mąż za swojego kuzyna Władysława Skorupskiego - syna Joanny i Juliana. Obydwoje znałem. Podobno w małżeńskich sprzeczkach ostatnie słowo należało do wujka Władka, który mówił - żonie bym przyłożył, ale kuzynce nie mogę. Musieli być blisko spokrewnieni, bo zezwolenie na ślub z konsystorza biskupiego nie wystarczało i pisali do Rzymu.
Pozdrowienia
Staszek
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Staszku,
nie ma wśród dziesięciorga dzieci Jana i Julianny dziecka o imieniu Joanna. Ale odnalazłem jej ślub z Julianem Skorupskim (mam ściągnięte strony z indeksami, więc szybko się przegląda)
http://szukajwarchiwach.pl/35/1833/0/2. ... rvisxIldFA

Jaki widać była stryjeczną siostrą Władysława, a nie rodzoną. Co ciekawe też gdzieś mi nie objawiła się, gdy przetwarzałem Janów z pół roku temu. Ale znalazłem także teraz jej akt urodzenia
http://szukajwarchiwach.pl/35/1833/0/2. ... H0rQrJHRig

będę musiał również u siebie pouzupełniać.

Będziesz miał kopalnię danych, gdyż w MyH po wybraniu Władysława pokazywane jest drzewko liczące ponad 70 profili. Może nie od razu, ale znajdę chwilę czasu, aby wszystko zebrać do kupy i podesłać Tobie.

Krzysiek
Krzysztof Wasyluk
Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Krzyśku,
Jeszcze raz dzięki. To co najważniejsze już wiem, więc pośpiechu nie ma.
Spróbuję samodzielnie na MyH.
Staszek
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Och, niedopowiedzenie z mojej strony. Powinno być "w moim drzewie na MyH" - do czego oczywiście z zewnątrz dostępu nie ma. Ale wszystko jest w szukajwarchiwach.pl

Podaj mi ewentualnie na pw swój adres mailowy. Na pewno wymiana niektórych informacji nie nadaje się na forum.

Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysztof Wasyluk
Adam_Leszczyński

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Adam_Leszczyński »

Witajcie,
ostatnio poszukuje Izdebskich i Sufrynowiczów z par. Trzebieszów.
Sa to przodkowie II żony mego pradziadka.
Jak na razie udało mi się dojść do Stanisława Sufrynowicza i jego żony Franciszki Grodzickiej (ślub wzieli w 1841 roku w Trzebieszowie), czekam aktualnie na skan ślubu.
W tej samej parafii szukam Wojciecha Izdebskiego i jego żony Rozalii z Moscickich.
Sufrynowicze w 1867 w Trzebieszowie byli opisani jako szlachta.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Adem,
w tej janowskiej "kolekcji" jest tylko 1 Stanisław - dziecko, które zmarło w wieku 2 lat. Status społeczny można określić jako mieszczanie i rzemieślnicy, którzy bytowali w samym Janowie i okolicznych wioskach. W metrykach janowskich z XVII i XVIII wieku nazwisko o zbliżonym zapisie nie występuje.

Krzysiek
Krzysztof Wasyluk
Adam_Leszczyński

Sympatyk
Nowicjusz

Ja bede musiał dalej przeszukiwać par. Trzebieszów, natomiast możliwe jest że ci z Janowa są powiazani jakoś z tymi z Trzebieszowa.
Nazwisko Sufrynowicz w Polsce w ogóle juz nie występuje a oboczności chyba są dość rzadkie.

Pozdrawiam
Adam :)
Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Adamie,
Trzebieszów i Janów nie tak daleko, więc może... A nazwisko Sufronowicz rzadkie, fakt i w dodatku dość ściśle zlokalizowane - to ułatwia sprawę. Oboczności, z jakimi się spotkałem to: Supronowicz, Suprynowicz, Sufrynowicz.
Coś tam się w mojej rodzinie opowiadało o błękitnej krwi, ale która rodzina nie ma takich legend. Idąc tokiem myślenia Krzyśka, trzeba by uchwycić moment pojawienia się Sufronowiczów w Janowie i Trzebieszowie.
Pozdrawiam
Staszek
Adam_Leszczyński

Sympatyk
Nowicjusz

Mam nadzieję że w akcie ślubu bedzie napisane skąd sa młodzi,
z informacjami podziele się na forum. :)
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Staszku,
jeszcze drobne uzupełnienie. Karolina Waszkiewicz, starsza siostra Twojej prababci Marcjanny wyszła za mąż w 1876 za Aleksandra Rzepeckiego.
Rzepeccy to jedno z nielicznych nazwisk w metrykach janowskich, wśród których jest zarówno szlachta, jak i mieszczanie. Ale wzajemnych relacji między nimi nie znalazłem.

Krzysiek
Krzysztof Wasyluk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”