Pochodzenie nazwisk (cz.1)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :?: :D

Gawrychewicz - nie znalazłam; może pochodzić od imienia Gabriel, z hebrajskiego ‘mąż Boży’, notowanego w Polsce od XIII wieku w formach Gabrzyjał, Gawrzyjał, Gabryel; na Kresach Wschodnich - Habryło, Hawryło, Awryło.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Studzieński 1418 – w grupie nazwisk pochodzących od nazw miejscowych typu Studzień, Studzianki, Studzieniec, Studenne.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
igor_roz

Sympatyk

Post autor: igor_roz »

Witaj Jacek.

Już tylko zobaczyl ze pan mnie odpisal.

Ja znam ze wszyskie Rozkładaj jest z Woli Grodeckiej oraz Tomaszowa Lubielskiego.
O tym przodku znam co odpisal i znam ze on bardzo siekal ukrainców. Mozliwo to byl wiek XVII kiedy byli wojny ukraincy vs. polacy .

Pozdrawiam
Igor
siwy1612

Post autor: siwy1612 »

Czy ktoś mógłby sprawdzić pochodzenie nazwiska Słowicki, z góry dziękuję. :D
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Słowicki ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od nazw miejscowych Słowiki (częste), Słowiczyn ( białostockie, gmina Siemiatycze).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
MichalP1982

Post autor: MichalP1982 »

Witam serdecznie!

Nazywam się Michał Plutarski i mieszkam w Brzegu (woj. opolskie). To mój pierwszy post na Forum. Mam ogromną prośbę. Interesuje mnie pochodzenie nazwiska PLUTARSKI. Osoby noszące to nazwisko zamieszkują jedynie obszar powiatu brzeskiego (jest nas dosłownie kilkanaście). Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji n/t jego etymologii. Czy mogę liczyć na Państwa pomoc? Pozdrawiam serdecznie!

P.S.: Jeśli w jakiś sposób może to ułatwić sprawę, to nadmienię, że rodzina PLUTARSKICH przed II wojną światową mieszkała we Lwowie (względnie, niektóre osoby, w jakiejś miejscowości pod Lwowem).
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Michale :D

Plutarski ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od pluć, pluta ‘ten, co pluje’, także ‘niepogoda’.

Natasza

Post autor: Natasza »

Chciałabym się coś dowiedzieć o nazwisku Mirończuk
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Bobrowski ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od bóbr, bober. Może mieć też pochodzenie odmiejscowe.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Nataszo :D

Mirończuk ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od mir ‘pokój’, od imion złożonych na Mir- typu Mirosław.

ciubutek

Post autor: ciubutek »

Witam:D....
Także chcialabym sie dowiedzieć czegos O Pochodzeniu Nazwiska Buciuto....czy jest to mozliwe?:))
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Buciuto
( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od buta ‘pycha’, bucić się ‘pysznić się’, but.

vinolli88

Post autor: vinolli88 »

Witam!
Jeśli to możliwe, to chciałbym uzyskać jakiekolwiek informacje o nazwisku Małolepszy i Malkus. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Malkus ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od mały, od imion złożonych typu Małomir.

Małolepszy ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od mały, od imion złożonych typu Małomir.

maja_bania

Post autor: maja_bania »

Witam !
Interesuje mnie pochodzenie NAZWISKA MIELEC.
Bardzo proszę o odpowiedź !
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”