Alegata
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
witam,
czy w przypadku zawierania małżeństwa w tej samej parafii, w której była metryka chrztu, jeśli w metryce ślubu jest informacja iż "wiek według wyjętej z ksiąg parafii berżnickiej metryki wynosi ...", można liczyć na to, iż ta metryka chrztu może być w alegatach z roku ślubu?
czy też ksiądz po prostu zerknął sobie w księgę z roku urodzin i na metrykę chrztu w alegatach z roku ślubu nie ma co liczyć?
Problem polega na tym, iż księgi z Parafii Berżniki sprzed roku 1808 zginęły (ostała się podobno tylko jedna księga zgonów z lat 90-tych XVIIIw).
Jeśli ksiądz tylko spojrzał sobie na metrykę chrztu z roku np. 1795 i księgi z tego roku zaginęły, to rozumiem, iż nie mam co liczyć na odnalezienie tej metryki w alegatach z roku ślubu, czyli np. 1821?
Czy też ksiądz wystawiał sam sobie kopię metryki chrztu i umieszczał ją w alegatach z roku ślubu danej osoby?
Kasia
czy w przypadku zawierania małżeństwa w tej samej parafii, w której była metryka chrztu, jeśli w metryce ślubu jest informacja iż "wiek według wyjętej z ksiąg parafii berżnickiej metryki wynosi ...", można liczyć na to, iż ta metryka chrztu może być w alegatach z roku ślubu?
czy też ksiądz po prostu zerknął sobie w księgę z roku urodzin i na metrykę chrztu w alegatach z roku ślubu nie ma co liczyć?
Problem polega na tym, iż księgi z Parafii Berżniki sprzed roku 1808 zginęły (ostała się podobno tylko jedna księga zgonów z lat 90-tych XVIIIw).
Jeśli ksiądz tylko spojrzał sobie na metrykę chrztu z roku np. 1795 i księgi z tego roku zaginęły, to rozumiem, iż nie mam co liczyć na odnalezienie tej metryki w alegatach z roku ślubu, czyli np. 1821?
Czy też ksiądz wystawiał sam sobie kopię metryki chrztu i umieszczał ją w alegatach z roku ślubu danej osoby?
Kasia
-
Marynicz_Marcin

Niedawno spotkałem się z alegatami jednej świętokrzyskiej parafii, a wśród nich metryki chrztów z końca XVIII w. Księgi tej parafii sięgają 1810 (Mormoni mają 1797-1809). W kilku załącznikach (nie przeglądałem wszystkich) była informacja, że ten i ten urodził się np. w maju 1788, ksiąg nie ma, ale ksiądz wierzy świadkom (chrzestnym i innym
).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- jurek.solecki

Witam.
W moim USC są tzw. akta zbiorowe.Mój brat urodził się w Wilnie w 1940r. Rodzice po przjeździe do Ornety sporzadzali akt urodzenia.
W aktach zbiorowych pod tym samym numerem co sporządzony akt urodzńia znajdowało się zaświadczenie z litewskiego USC
o urodzniu się brata. Tak samo było z aktem małżeństwa rodziców.
Akt zbiorowe podzielone były na urodznia. sluby i zgony. Wszystkie dokumenty jakie były pomocne i dostarczone do USC celem sporządznie właściwego aktu znajdowały się w aktach zbiorowych i miały ten sam numer i rok ca właściwy akt.
Jurek Solecki
W moim USC są tzw. akta zbiorowe.Mój brat urodził się w Wilnie w 1940r. Rodzice po przjeździe do Ornety sporzadzali akt urodzenia.
W aktach zbiorowych pod tym samym numerem co sporządzony akt urodzńia znajdowało się zaświadczenie z litewskiego USC
o urodzniu się brata. Tak samo było z aktem małżeństwa rodziców.
Akt zbiorowe podzielone były na urodznia. sluby i zgony. Wszystkie dokumenty jakie były pomocne i dostarczone do USC celem sporządznie właściwego aktu znajdowały się w aktach zbiorowych i miały ten sam numer i rok ca właściwy akt.
Jurek Solecki
-
Worwąg_Sławomir

Można liczyć, że metryki wyciągnięte z tej samej parafii będą załączone do ksiąg dowodowych. Tak było np. w parafii Kłobuck - do każdego aktu małżeństwa był załączany komplet dokumentów, z wyciągami kłobuckimi włącznie.Marika pisze:witam,
Kasia
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
-
Mikolaj_Wilk

Witaj Pawle,pawko223 pisze:Witaj,
dziękuję za odpowiedź. Jednakże, czy poniższy zasób 1291/0:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... iedziebnia
zawiera już w sobie wskazany przez Ciebie zasób: "annexa czyli dowody dotyczące małżeństw w roku 1842, sygn. 69/1291/0/46."
Paweł
Od razu przepraszam, że tak późno odpowiadam, umknął mi ten temat.
Tak. Objaśniam syganaturę pierwszy numer to nr AP (69 - AP Toruń), drugi to nr zespołu, trzeci podzespołu, a czwarty jednostki archiwalnej wchodzącej w skład zespołu.
Reasumując allegata najczęściej są jednąstką w zespole "USC..." czy coś podobnego. I tutaj jest tak samo.
Na marginesie: zasób to całość archiwum, podzielony on jest na zespoły, a ten na jednostki archiwalne (j. a.).
pozdrawiam
Mikołaj
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
podzespołu/serii jak zwał tak zwał:) jak proszą o sygnaturę to albo całość albo ostatnia liczba
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Witaj Mikołaj,
niestety brak alegat, odp. z archiwum
"W
zachowanych alegatach do aktów małżeństw za 1842 r. przy akcie ślubu -
nr 8 Mikołaja Wachcińskiego z Julianną Lewandowską widnieje adnotacja:
alegata w księgach kościelnych. "Archiwum Państwowe w Toruniu uprzejmie informuje, że w rejestrach
parafii rzymsko -katolickiej w Świedziebni (sygn. 46 i 58 ) nie odszukano
dowodów dotyczących małżeństw: Mikołaja Wachcińskiego z Julianną
Lewandowską i Michała Machczyńskiego z Marianną Grubalską"
Pozostaje magiczny zapis "alegata w księgach kościelnych"?
Paweł
niestety brak alegat, odp. z archiwum
"W
zachowanych alegatach do aktów małżeństw za 1842 r. przy akcie ślubu -
nr 8 Mikołaja Wachcińskiego z Julianną Lewandowską widnieje adnotacja:
alegata w księgach kościelnych. "Archiwum Państwowe w Toruniu uprzejmie informuje, że w rejestrach
parafii rzymsko -katolickiej w Świedziebni (sygn. 46 i 58 ) nie odszukano
dowodów dotyczących małżeństw: Mikołaja Wachcińskiego z Julianną
Lewandowską i Michała Machczyńskiego z Marianną Grubalską"
Pozostaje magiczny zapis "alegata w księgach kościelnych"?
Paweł
-
Worwąg_Sławomir

Nie znalazłem w AP żadnych Alegat do interesujących mnie kilku rodzinnych uroczystości ślubnych, a z uwagi na pewne fakty np. wdowieństwo jednego z małżonków jak myślałem takie dodatkowe dokumenty powinny się były znaleźć.
- czy jest szansa że Alegata mogą znajdować się w oryginalnych księgach w parafii, lub może znajdują się z zasobach AD ?
- czy może wdowieństwo jednego z małżonków nie musiało powodować powstania dodatkowego dokumentu i dlatego brakuje go w AP w Alegatach ?
Czyżby już wtedy panowała zasada mówiąca że "co powinno być, a nie jest - nie pisze się w rejestr" ?
p.s. problem dotyczy łącznie kilku sytuacji w parafii Dmosin i parafii Kurowice z początku XIX w.
- czy jest szansa że Alegata mogą znajdować się w oryginalnych księgach w parafii, lub może znajdują się z zasobach AD ?
- czy może wdowieństwo jednego z małżonków nie musiało powodować powstania dodatkowego dokumentu i dlatego brakuje go w AP w Alegatach ?
Czyżby już wtedy panowała zasada mówiąca że "co powinno być, a nie jest - nie pisze się w rejestr" ?
p.s. problem dotyczy łącznie kilku sytuacji w parafii Dmosin i parafii Kurowice z początku XIX w.
Krzysztof
-
Slawinski_Jerzy

Witam
Jako, że byłem założycielem tego wątku to pozwolę sobie opisać jak przedstawiła się sytuacja z alegatami.
Ślub odbył się w 1926, jak wspomniałem prababcia była wdową - i tak:
w alegatach znajdowały się spisane ręcznie zeznania trzech (!) świadków,
potwierdzających śmierć pierwszego męża prababci. Miał on polec na Wołyniu w 1917 r., od wybuchu pocisku artyleryjskiego (szrapnela ? - tu zeznania nie były zgodne). Wszyscy trzej świadkowie służyli z zabitym w jednym oddziale i akurat byli pod ręką w Warszawie niemal 10 lat później
.
Może te zeznania spisane były znacznie wcześniej?
Ciekawie czyta się takie opisy po latach.
Także jak widać warto zajrzeć także i do alegat w USC
pozdrawiam
Jurek
Jako, że byłem założycielem tego wątku to pozwolę sobie opisać jak przedstawiła się sytuacja z alegatami.
Ślub odbył się w 1926, jak wspomniałem prababcia była wdową - i tak:
w alegatach znajdowały się spisane ręcznie zeznania trzech (!) świadków,
potwierdzających śmierć pierwszego męża prababci. Miał on polec na Wołyniu w 1917 r., od wybuchu pocisku artyleryjskiego (szrapnela ? - tu zeznania nie były zgodne). Wszyscy trzej świadkowie służyli z zabitym w jednym oddziale i akurat byli pod ręką w Warszawie niemal 10 lat później
Może te zeznania spisane były znacznie wcześniej?
Ciekawie czyta się takie opisy po latach.
Także jak widać warto zajrzeć także i do alegat w USC
pozdrawiam
Jurek
-
teresaklosinska
Witam. Interesuje mię w jaki sposób osiedły w Warszawie w XIX w., a urodzony w odległej miejscowości uzyskiwał metrykę urodzenia w celu zawarcia ślubu? Często nie umiał pisać więc listownie nie załatwił. Pozostawał mu tylko osobisty wyjazd do miejsca chrztu. Brak czasu i pieniędzy na podróż także było przeszkodą. Teresa
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
nie musiał pisać własnoręcznie
często korespondencja była kierowana od razu do kancelarii parafialnej "ślubnej" czego dowody w postaci zaadresowania na odwrocie pism są dostępne w sieci -także w metryki.genealodzy.pl (wyjątki, znaczną część traktowałem jako puste strony i nie fotografowałem -paginacji też na ogół nie mają)
a z tym "często nie umiał" to nie tak często jak się sądzi
często korespondencja była kierowana od razu do kancelarii parafialnej "ślubnej" czego dowody w postaci zaadresowania na odwrocie pism są dostępne w sieci -także w metryki.genealodzy.pl (wyjątki, znaczną część traktowałem jako puste strony i nie fotografowałem -paginacji też na ogół nie mają)
a z tym "często nie umiał" to nie tak często jak się sądzi
Bez PW. Korespondencja poprzez maila: