Podolski, Dębski - Bolimów
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Adam_Nowicki
Serdecznie witam i pozdrawiam.
Poszukuję wiadomości o Walentym i Antoninie Podolskich oraz ich potomków: Michała i Józefa ( prawdopodobnie mieli jeszcze rodzeństwo )
Poszukuję również wiadomości o rodzinie Dębskich. Aniela Dębska była córką Stanisława i Tekli Dębskich oraz żoną Michała Podolskiego. Wiadomo mi że miała siostrę Helenę.
Miejscowości związane z rodziną Dębski i Podolski:
Bolimów, Wiskitki, Miedniewice i Arkadia.
Poszukuję wiadomości o Walentym i Antoninie Podolskich oraz ich potomków: Michała i Józefa ( prawdopodobnie mieli jeszcze rodzeństwo )
Poszukuję również wiadomości o rodzinie Dębskich. Aniela Dębska była córką Stanisława i Tekli Dębskich oraz żoną Michała Podolskiego. Wiadomo mi że miała siostrę Helenę.
-
Piórkowska_Ewa

- Podziękował: 1 time
Jeśli nie znalazłeś nikogo w genetece, to może podaj jeszcze jakieś ramy czasowe. Ewa
-
Krystyna_Stanisławska

- Kontakt:
Nazwisko Podolski spotkałam w parafii Przedbórz, woj. łódzkie. Proszę zajrzeć na indeks na stronie www.rodzinastrychalskich.pl
Pozdrawiam
Krystyna
Pozdrawiam
Krystyna
-
Dębski_Zbigniew
- Marek.Podolski

Re: Podolski, Dębski - Bolimów
Witam,Adam_Nowicki pisze:Serdecznie witam i pozdrawiam.
Udało odnaleźć się Podolskich?
Ja poszukuję też małżeństwo Walentego Podolskiego i Julianny z d. Osiecka. Szukam ich miejsca narodziny i rodziców. Chodzi o teren Mazowsza.
Pozdrawiam
Marek
- marcinguzek

Marek,
zakładam że znasz akty zgonów z parafii Sochocin (mazowieckie) 1858 34/35 Antoni oraz Władysław Ignacy Podolski?
kolejne akty, to chyba jakiś wypadek dzieci Walentego i Juli ?
czy Władysław Ignacy urodził się w 1855 (akt 44) w parafii Sobowo? (mazowieckie)
pozdrawiam
Marcin
zakładam że znasz akty zgonów z parafii Sochocin (mazowieckie) 1858 34/35 Antoni oraz Władysław Ignacy Podolski?
czy Władysław Ignacy urodził się w 1855 (akt 44) w parafii Sobowo? (mazowieckie)
pozdrawiam
Marcin
- Marek.Podolski

Tak Władysław ur. się 5-12-1855 w Główina a zm. 14-08-1858 w Sochocin. Było jeszcze z 5-cioro dzieci: Tadeusz, Bronisława, Wiktor, Stanisława, Kazimiera.marcinguzek pisze:Marek,
pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marek
- marcinguzek

widziałem że szukasz aktów w AD Płock?
czy ta rodzina była ze szlachty? może dworek w Główni byłby jakimś punktem zaczepienia? dla dalszych poszukiwań? akta poza-metrykalne?
http://www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/3346/Glowina/
czy wiesz dla czego Władysław Ignacy urodził się w parafii Sobowo a zmarł w parafii Sochocin? (jeżeli to szlachta to może zmienili majątek dzierżawiony? a może dziecko urodziło sie tylko "na wyjeździe" np u rodziny? a jeżeli chłopstwo to parafie są oddalone o 100km dość daleko?)
gdzie urodziły się pozostałe dzieci?
pozdrawiam
Marcin
czy ta rodzina była ze szlachty? może dworek w Główni byłby jakimś punktem zaczepienia? dla dalszych poszukiwań? akta poza-metrykalne?
http://www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/3346/Glowina/
czy wiesz dla czego Władysław Ignacy urodził się w parafii Sobowo a zmarł w parafii Sochocin? (jeżeli to szlachta to może zmienili majątek dzierżawiony? a może dziecko urodziło sie tylko "na wyjeździe" np u rodziny? a jeżeli chłopstwo to parafie są oddalone o 100km dość daleko?)
gdzie urodziły się pozostałe dzieci?
pozdrawiam
Marcin
- Marek.Podolski

Ze szlachty Podolski herbu Nałęcz i Osiecka herbu Dryja (prawdopodobnie)
https://drive.google.com/open?id=0B8rJc ... 3dmdVRPSWs
Z tego co wiem, ze za uczestnictwo w Powstaniu styczniowym były retorsje i Walenty musiał się przenosić z miejsca na miejsce pracując jako ogrodnik.
Pozdrawiam
Marek
https://drive.google.com/open?id=0B8rJc ... 3dmdVRPSWs
Z tego co wiem, ze za uczestnictwo w Powstaniu styczniowym były retorsje i Walenty musiał się przenosić z miejsca na miejsce pracując jako ogrodnik.
Pozdrawiam
Marek
- marcinguzek

to by wyjaśniało te częste przenosiny;
widziałem że szukasz aktów w AD Płock/ byłem tam i kilka razy też otrzymałem pomoc od innych forumowiczów
moje uwagi jeżeli chcesz żeby ktoś Ci zrobił zdjęcie aktu warto żebyś podał parafię - tam nie ma katalogów nazwisk;
widziałem że szukasz 1831 akt 23 Julianna Antonina Osiecka- rozumiem że chodzi o akt z parafii Zambski?
jeżeli szukasz szlachty Mazowsza północnego to pomocna może być strona
http://mazovia.strefa.pl/
widziałem w przeglądarce wyniki dotyczące Osieckich (nie wiem czy Twoich?)
z drugiej strony Osieccy h. Dryja chyba są z okolic Brześcia Kujawskiego? to blisko Główni parafia Sobowo? zakładając że ślub był w parafii panny młodej, może aktu po prostu nie ma? (brak aktów z 1845,47-48)
mam nadzieję że trochę pomogłem
pozdrawiam
Marcin
widziałem że szukasz aktów w AD Płock/ byłem tam i kilka razy też otrzymałem pomoc od innych forumowiczów
moje uwagi jeżeli chcesz żeby ktoś Ci zrobił zdjęcie aktu warto żebyś podał parafię - tam nie ma katalogów nazwisk;
widziałem że szukasz 1831 akt 23 Julianna Antonina Osiecka- rozumiem że chodzi o akt z parafii Zambski?
jeżeli szukasz szlachty Mazowsza północnego to pomocna może być strona
http://mazovia.strefa.pl/
widziałem w przeglądarce wyniki dotyczące Osieckich (nie wiem czy Twoich?)
z drugiej strony Osieccy h. Dryja chyba są z okolic Brześcia Kujawskiego? to blisko Główni parafia Sobowo? zakładając że ślub był w parafii panny młodej, może aktu po prostu nie ma? (brak aktów z 1845,47-48)
mam nadzieję że trochę pomogłem
pozdrawiam
Marcin
- Marek.Podolski