Wydalem ksiazke genealogiczna.

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

klijanienko

Sympatyk

Post autor: klijanienko »

Dzien dobry Panstwu. Powiadamiam ze w wydawnictwie Sztafeta w Stalowej Woli pojawila sie moja ksiazka genealogiczna ktorej realizacja byla mozliwa dzieki poszukiwaniom - glownie w archiwach Zytomierza, Kijowa i AGADu. Sa tam zamieszczone drzewa licznych rodzin ziemianskich wolynskich, najczesciej z okolic Zytomierza. Ksiazka ta ma tytul: "Pan Pienkowski? Da, oni zili zdies".
W tekscie w calosci sa zalaczone pamietniki Marii z Obuchowskich Morzyckiej - matki Faustyny Morzyckiej - pierwowzoru Silaczki Stefana Zeromskiego.
Ponadto liczne aneksy pokazuja dokumenty ktore pozwalaja przesledzic losy polskiego ziemianstwa od zarania historii Wolynia do repatriacji na Ziemie Odzyskane. Wiele dokumentow probacyjnych zostalo przetlumaczonych na jezyk polski.
Rodziny najczesciej wystepujace to Pienkowski h Suchekomnaty, Morzycki h Mora, Uminski h Cholewa, Woronicz h Paweza, Holowinski h Kostrowiec Odmienny, Korwin Krasinski h Slepowron.
Ksiazka niebawem bedzie dostepna do zakupu przez internet w Wydawnictwie Sztafeta, ewentualnie w Muzeum S Zeromskiego w Naleczowie.
Drzewa i rodziny zostaly przedyskutowane z celujacymi polskimi genealogami jak pp Oleg Chorowiec, Marcin Niewalda, czy Marek Jerzy Minakowski.

Serdecznie dziekuje i przepraszam za brak polskich liter.
Jerzy Klijanienko-Pienkowski, historyk amator
http://www.mmpulawy.pl/dzieje-sie/spotk ... e-w-paryzu
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Bardzo Panu dziękuję za trud wydawniczy.
Halina SZYĆKO Dławichowska
klijanienko

Sympatyk

Dziekuje serdecznie
JKP
Zofia

Sympatyk

Post autor: Zofia »

Witam!
Gratuluje włożonego trudu i wytrwałości w Pana poszukiwaniach genealogicznych co zaowocowało wydaniem książki.
Umińscy oraz Morzyccy znajdują się w kręgu moich zainteresowań.
pozdrawiam
Zofia
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Re: Wydalem ksiazke genealogiczna.

Post autor: t.dzwonkowski »

Sz. Panie
Czy książka ta zawiera wzmianki o Dzwonkowskich lub Hańskich?
Adam, Wiktor i Bonifacy Dzwonkowscy, synowie Jakuba, 11 października 1830 r. kupili na licytacji majątek Piotra Woronicza, zmarłego w 1827 r., byłego wiceregenta grodzkiego żytmierskiego a następnie podkomorzego powiatu radomyślskiego. W skład majątku wchodziła osada Torczyn i wieś Korczówka,leżące w parafii Horbulew. Ci Dzwonkowscy byli spowinowaceni z Hańskimi.
Będę wdzięczy za informacje.
Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Byłam, widziałam, kupiłam. REWELACJA! Nie tylko książka (jeszcze nie miałam czasu przeczytać, tylko natychmiast po powrocie z Nałęczowa przewertowałam), ale i samo spotkanie. To był proszę państwa - super-wykład, długi, ponad 2 godziny, na kanwie książki, ale także obok. Pomysły lekarza, naukowca, na historię-genealogię. Duże wydarzenie w świecie genealogicznym na pewno, na spotkaniu było sporo ludzi, genealodzy także. Promocje książki nie zawsze są tak widowiskowe, a prawdę mówiąc rzadko są takie, lubię bywać na takich spotkaniach, mam wśród znajomych bliższych i dalszych kilku autorów, ale na takiej nie byłam. Może i talent prelekcyjny autora, a może i moda paryska, nie wiem. A może po prostu odpowiedni czas. Autor tej książki otworzył nowy rozdział w genealogii amatorskiej w Polsce, odważam się to napisać wprost - jak genealog-amator ma pisać. Chociaż akurat w jego przypadku pomoc profesjonalistów była spora, ale to także trzeba brać pod uwagę, ewentualnie samemu się poduczyć. Książka jest kopalnią pomysłów jak należy coś takiego robić, nawet jak nie zamierza się napisać książki w kilkuset egzemplarzach, tylko grubszy zeszyt.
Nie żeby "ściągać" pomysł, bo akurat autor ma super ciekawą genealogię i jest erudytą. Tylko żeby dostosować pomysł do tego co się ma. Ja po tym spotkaniu (jak tylko nadrobię zaległości w pracy) zabieram się za swoją genealogię .. już inaczej. Chyba będę jeszcze bardziej eksponować siebie, a wydawało mi się, że robię tego za dużo i starałam się to ograniczać, nie, moja genealogia jest taka, że ja szukam, ja (zaczęłam czytanie od pierwszej części oczywiście, gdzie autor opisuje swoje poszukiwania). Dość paradoksalnie z tego spotkania wyniosłam też taką naukę, żeby bardziej przykładać się do .. pracy, bo coś za bardzo mnie "nosi" w kierunku genealogii i czasami dzieje się to kosztem pracy, jak zauważyłam. A trzeba dbać również o własną "metryczkę", co o nas kiedyś napiszą, jak napiszą.
Książka bardzo godna polecenia, składa się z 3 różnych części, każda z części jest właściwie osobną książką, można i tak.
Efekt kilkunastu lat pracy autora, dobrze zdawać sobie sprawę, że to musi tyle trwać.

Łucja
klijanienko

Sympatyk

Pani Lucjo
Bardzo dziekuje za taka mila recenzje. Jestem zaszczycony.
Serdecznie pozdrawiam
JKP
:)

Wysłany: 10-10-2012 - 17:51*

Do pana Tadeusza Dzwonkowskiego

Piotr Woronicz, brat prymasa i maz Tekli Karskiej faktycznie zmarl bezdzietnie w 1827r. Wg moich notatek oprocz podanych powyzej tytulow mial tez stanowisko pisarza ziemskiego kijowskiego. Niestety nie mam wiadomosci o licytacji jego dobr.
Czy zagladal Pan do zbiorow Czolowskiego w AGADzie? Tam co prawda sa archiwa Woroniczow z Trojanowa, ale kto wie, moze jest jakas notatka.
http://www.agad.archiwa.gov.pl/pomoce/AC.xml
pozdrawiam
JKP

Wysłany: 10-10-2012 - 18:20*
Ponownie do pana Tadeusza Dzwonkowskiego
Jeszcze raz przegladnalem notatki. Mam w posiadaniu wywod probacyjny na szlacheckie pochodzenie Piotra Woronicza Nr 276 z 1802, dnia 11 listopada, ale tu sie mi koncza dokumenty o Piotrze.

Zlokalizowalem Torczyn, Korczówke i Horbulew - lekko na polnoc od Zytomierza = a wiec AGAD lub teki Zytomierskie. Tam beda informacje.
Zanotowalem, jak sie natkne - to powiadomie.
Podrawiam serdecznie
JKP

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych, co kilka minut na Forum) aby dopisać zapomnianą informację proszę korzystać z funkcji przycisku Obrazek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , Szanowny Panie Jerzy, czy nie lepiej byłoby wymienić wszystkie nazwiska występujące w Pana nowej książce, mnie chodzi o moich Sawickich, wiem że tam tez mieszkali na Litwie, Wołyniu i Podolu. Byłaby korzyść obopólna, każdy by wiedział czy jest tam w tej książce jego przodek i dla Pana więcej chętnych na zakup książki. Wiem z moich poszukiwań i upokorzeń jaka genealogia jest trudna do opanowania, by to wszystko złożyć i wydać książkę dla pokoleń, a takich jest bardzo mało nowych wydań i jeszcze w dodatku o wschodniej Polsce ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

Witam!
a ja mam pytanie o Jakowickich i Szpakowskich z Zytomierza ?
pozdrawiam serdecznie Beata
P.S
a ksiazke mozna gdzies zamowic?
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
klijanienko

Sympatyk

Do pana Sawickiego

Doskonaly pomysl, zostalem zaskoczony pytaniami po zwyklej informacji o pojawieniu sie ksiazki
Zalaczam wiec spis rodzin opracowanych, mniej lub bardziej calosciowo

Do panii Beaty

Ksiazka sie pojawi w miare szybko w wydawnictwie SZTAFETA w Stalowej Woli
Prosze tam rzucic okiem, od czasu do czasu, na ich strone internetowa

Jesli chodzi o spis rodzin z ktorymi jestem zwiazany....

SPIS RODZIN:
Pienkowski h Suchekomnaty
Holowinski h Kostrowiec Odmienny
Woronicz h Paweza
Uminski h Cholewa
Mieroslawski h Leszczyc
Morzycki h Mora
Szablowski h Boncza
Duszkowski h Korybut
Obuchowski h ?
Szczeniowski h Kuszaba
Butowicz h Ogonczyk
Hostski (Hoscki, Hojski) h Kierdeja
Losiatynski h wl
Dunin h Labedz
Dunin-Wolski h Labedz
Gozdzikowski h Labedz
Bak (Lanckoronski) h Zadora
Lezenski h Nalecz
Dzierzgowski Jastrzebiec
Szydlowiecki h Odrowaz
Korwin Krasinski h Slepowron
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dziękuje Bardzo Panie Jerzy, na razie nie widzę mojego nazwiska, może jak raz nie ten rejon ; pozdrawiam - Julian
klijanienko

Sympatyk

Jednakze Panie Julianie, jesli Pan zna powiazania bezimiennego Sawickiego ozenionego z Maria Szablowska, ktorego syn Mikolaj za Marusia i od lat 30tych w USA - to mnie bardzo interesuje.
Prosze rzucic okiem na Szablowskich opublikowanej w genealogiiokiem pana Niewaldy
Pozdrawiam serdecznie
JKP
Sawicki_Julian

Sympatyk

Panie Jerzy z tymi Sawickimi z Ameryki mam połączenie i tam chyba jest taki Sawicki z żoną Szabłowska, oni pochodzą chyba z Huty Stepańskiej, albo z tych co zginął syn ich w powstaniu styczniowym pod Ignacewem ( gdzieś to mam zapisane ) , co tydzień od nich ( z Ameryki ) przychodzi mi powiadomienie mnie o czymś nowym. Dla mnie lata powojenne są mi znane prawie wszystkich z rodziny i z tych z Ameryki nie ma połączenia bezpośrednio z moimi jak dotąd. Ja tu w necie mam uzbierane przez 6 lat taki spis wszystkich Sawickich i moich też tam wstawiłem, są to listy do Darka z Podlasia, podaje link do poczytanie i pozdrawiam - Julian ;
http://www.zsokolowa.com/index.php?opti ... w&Itemid=5
klijanienko

Sympatyk

dziekuje za strone, zobaczylem i zanotowalem

Wysłany: 11-10-2012 - 19:55 *
Ksiazka juz jest dostepna do zakupu
podaje adres wydawcy i serdecznie pozdrawiam Czytelnikow
http://www.sztafeta.pl/index.php?option ... Itemid=503

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych, co kilka minut na Forum) aby dopisać informację proszę korzystać z funkcji przycisku Obrazek
klijanienko

Sympatyk

Dzisiaj szukalem kilku informacji genealogicznych w archiwach francuskich dotyczacych mojej wlasnej rodziny. Poniewaz ten sport genealogiczny jest dosc popularny we Francji, poprosilem moja sekretarke o pomoc w podlaczeniu sie i o wybranie odpowiedniej strony. Moja sekretarka od wielu lat juz prowadzi poszukiwania i jest w stanie udowodnic swoje bezposrednie pochodzenie od Karola Wlk. Sprawa jest dosc blacha, wielu to moze, ale podkreslam ze do tego wniosku doszla dzieki wieloletnim poszukiwaniom osobistym. Co zaluguje na niezla pochwale.
Otoz, dwoma palcami, w jakies 10 minut odnalazlem interesujace mnie dokumenty.
Okazuje sie ze Francja ma prawie w calosci zeskanowane dokumenty z urzedow cywilnych! Roznie bywa... raz od 1500 ... a raz od 1300.
Dostep konczy sie zazwyczaj w 1902 roku (110 lat).
MALA OBSERWACJA - czy tak uproszczona genealogia ma jeszcze jakas nute dreszczu emocji?????
Tu prowokuje - tez zauwazylem jak powyzej.... ale gratuluje Francuzom organizacji i podziwiam srodki jakie w to wlozyli.
Hmmmmmmmmmmmmm

Dlaczego to pisze. Moze dlatego ze jesli ktos z panstwa potrzebuje punktualnej pomocy znajac date i miejsce - to pomoge w ramach mozliwosci czasowych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”