Towiański Andrzej (1799-1878) - Poszukuję potomków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

az

Towiański Andrzej (1799-1878) - Poszukuję potomków

Post autor: az »

T: Poszukuję potomków Andrzeja Towiańskiego (1799-1878).

Mam dla nich wiele dobrych informacji.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Poszukuję potomków Andrzeja Towiańskiego (1799-1878).

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam,
Tylko potomków, czy kuzynów też? Jeśli tak to się zgłaszam. Jestem spokrewniona z Andrzejem Kulwieciem synem Walerii z d. Towiańskiej (córki Andrzeja Towiańskiego).
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Poszukuję potomków Andrzeja Towiańskiego (1799-1878).

Post autor: tomaszi »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Witam,
Tylko potomków, czy kuzynów też? Jeśli tak to się zgłaszam. Jestem spokrewniona z Andrzejem Kulwieciem synem Walerii z d. Towiańskiej (córki Andrzeja Towiańskiego).
Pozdrawiam
Małgorzata
hmm... żródła podają, że Andrzej Towiański z małżeństwa z Karoliną Max
miał jedyną córkę o imieniu Aleksandra (1832-1886) żonę Józefa Czarnowskiego, matkę Kazimierza, Stanisława, Elżbiety i Józefy...

z uklonami,
Tomasz M.Dąbrowski
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Cały problem w tym, że Andrzejów Towiańskich było dwóch. Andrzej Tomasz Towiański, syn Jakuba / miał 9-ro dzieci/ i Andrzej Towiański syn Kazimierza.
Jakub i Kazimierz byli podobno braćmi.
„Pojawia się natomiast postać innego Andrzeja Towiańskiego, o ktorym w 1935 r. pisała Walentyna
Horoszkiewiczowna18. Dotarła ona do dokumentow potwierdzających istnienie Andrzeja
Towiańskiego, syna Kazimierza, urodzonego w roku 1783, ktory był „człowiekiem zniżonym
moralnie, zbrudzonym niskimi, a nawet złymi postępkami, bo służył rządowi za szpiega”
http://biesiada.polon.uw.edu.pl/towianski.pdf
Krzysztof
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Andrzej Tomasz Michał Karol Towiański (1799-1878) - filozof i przywódca religijny, mesjanista. Charyzmatyczny przywódca towiańczyków, organizacji zwanej też Kołem Sprawy Bożej. Urodzony w Antoszwińcach, Syn Jakuba i Izabelli z Pac-Pomarnackich. Żonaty z Karoliną Max (Maks). Mieli dziewięcioro dzieci w tym Jana, Marię, Ksawerę, Aleksandrę, Walerię, Adama, Annę.
Anna i Waleria były kolejno żonami Michała Kulwiecia, który był ojcem Andrzeja Kulwiecia (matka Waleria), który był ojcem Edwarda i Róży.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Po wyjeździe Towiańskiego do Francji, siedmioletnią Marią zaopiekowała się Sierzputowska, malutką Ksawerę (data jej urodzin nie jest znana) sąsiadka Giecewiczowa, Aleksandrą, Walerią i Adamem zajęli się Guttowie, którzy po roku otrzymali paszporty na wyjazd z kraju i dołączyli do Towiańskich w Paryżu, dziećmi zaopiekowała się wówczas rodzina Noskowskich w Warszawie, wychowująca oprócz swoich jedenaściorga, 5- ro dzieci Towiańskiego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zygmunt_Noskowski
Krzysztof
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

"Ortodoksyjny heretyk" Agnieszka Zielińska
...Ożenił się 1 marca 1830 roku z mieszczką ze spolonizowanej niemieckiej rodziny Maxów - Karoliną. ... W następnym roku przyszło na świat ich pierwsze z dziewięciorga dzieci - syn Jan. ...
28 czerwca 1840 r. otrzymał paszport uprawniający go do podróżowania po Austrii i Niemczech w ciągu jednego roku. Miesiąc później, 29 lipca, wyruszył w podróż, na zawsze, jak się okazało, zostawiając majątek i ojczyste strony. Zabrał ze sobą żonę i najstarszego syna. Pięcioro młodszych dzieci zostawił pod opieką przyjaciół. Siedmioletnią Marię wzięła na wychowanie pani Sierzputowska, malutką Ksawerę (data jej urodzin nie jest znana) sąsiadka Giecewiczowa, Aleksandrą, Walerią i Adamem zajęli się Guttowie. Po roku, kiedy Anna i Ferdynand otrzymali paszporty na wyjazd z kraju i dołączyli do Towiańskich w Paryżu, dziećmi zaopiekowała się rodzina Noskowskich w Warszawie.

Boskie diabły - Ewa K.Kossak
... Na emigracji urodziło sie troje dzieci: Kazimierz (1842-1912), Anna Rachela zam. Kulwieciowi (1844-1877) oraz Elżbieta (1846-1861)...

pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Andrzej Tomasz Michał Karol Towiański (1799-1878) - filozof i przywódca religijny, mesjanista. Charyzmatyczny przywódca towiańczyków, organizacji zwanej też Kołem Sprawy Bożej. Urodzony w Antoszwińcach, Syn Jakuba i Izabelli z Pac-Pomarnackich. Żonaty z Karoliną Max (Maks). Mieli dziewięcioro dzieci w tym Jana, Marię, Ksawerę, Aleksandrę, Walerię, Adama, Annę.
Anna i Waleria były kolejno żonami Michała Kulwiecia, który był ojcem Andrzeja Kulwiecia (matka Waleria), który był ojcem Edwarda i Róży.
Pozdrawiam
Małgorzata
...wygląda na to, że coś pomieszałem - proszę o wybaczenie ;)
- a tu link do wspomnianego wileńskiego ślubu http://www.epaveldas.lt/vbspi/content/b ... _30555_137

z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
W uzupełnieniu wypowiedzi Małgorzaty dopowiem, że kpt. Andrzej Kulwieć szczycił się pokrewieństwem ze słynnym mistykiem i posiadał jego dzieła w swojej bibliotece. Jeden z tych tomów, bez znaków własnościowych, znajduje się obecnie w zbiorach biblioteki Muzeum Wojsk Lądowych w Bydgoszczy.
Pozdrawiam
WZ
az

Bardzo Państwu dziękuję za odpowiedź. Jestem autorką pracy doktorskiej "Oortodoksyjny heretyk", której fragment Pani Małgorzata Kulwec była łaskawa zacytowac. Byłam w Antoszwicach, mam wiele informacji dla ludzi, których obchodzi jakoś Andrzej Towiański. Marzy mi się spotkanie jego potomków (krewnych, zainteresowanych). To był człowiek niebanalny, wielkiego formatu, skrzywdzony przez historyków literatury i nie tylko. Jego nazwisko musi się przestać kojarzyć pejoratywnie.
Można się ze mną kontaktować przez towianizm.bloog.pl
az

Małgorzata_Kulwieć pisze:Witam,
Pozdrawiam
Małgorzata
Pani Małgorzato, jak można się z Panią skontaktowac prywatnie? Pozdrawiam serdecznie. Agnieszka Zielińska
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Wysłałam Pani nr prywatnego emiala na PW.
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Witam serdecznie,
Kontynuując moje poszukiwania w obrębie koligacji rodzinnych Kulwieciów/Towiańskich dzięki serdecznej pomocy "tytejszych" genealogów (przepraszam, że nie wymieniam szczegółowo, ale boję sie pominąć kogoś) "zdobyłam" wiele interesujących mnie dokumentów, ale ciagle jedna sprawa nie daje mi spokoju.
Otóż nie wiem gdzie zmarła i jest pochowana córka Andrzeja Towiańskiego - Waleria.
O Annie wiem, że zmarła w Szwajcarii i jest pochowana na cmentarzu Sihlfeld w Zurichu.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... 5%BCej.JPG

A o Walerii mam sprzeczne informacje (nie poparte żadnymi dowodami) - raz, że zmarła w Kielcach, raz Warszawie, no i najbardziej prawdopodobna, że zmarła w Bydgoszczy. Wiem, że pod koniec życia mieszkała u syna Andrzeja Kulwiecia w Bydgoszczy, wiec ta wersja jest najbardziej prawdopodobna.

Bardzo chciałabym te wersje potwierdzić. No a najchętniej to zdobyć akt zgonu lub zdjęcie grobu.

Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Sigrida

Post autor: Sigrida »

Szanowni państwo, a czy ktoś coś wie o 9 potomkach Andrzeja Towiańskiego (1783-1834-6) syna Kazimierza , męża Marceli de Perthees zm. 1832, córki kartografa króla Stanisława Augusta Hermana Karola i Teresy Franciszki Bellotto, córki malarza zw. Canalettem. Ten wątek jest interesujący ze względu na spuściznę po kartografie i malarzu. Są oni wymieni w drzewie genealogicznym Bernarda Bellotta w: S. Kozakiewicz, Bernardo Bellotto, wyd. ang. i niem.
Pozdrawiam
agni.z

Post autor: agni.z »

Ten Andrzej Towaiński (było ich dwóch w tym samym prawie czasie w Wilnie, patrz wyżej) miał tylko dwoje dzieci, były to bliźnięta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”