Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Witam!
Jestem zarejestrowana w WTG-gniazdo i tam się zgłosiłam-to dotyczy Wielkopolski. Ale to są tylko małżeństwa, a księgi urodzeń i zgonów? A łódzkie? Wy nie potrzebujecie pomocy? Rodzina ze strony mego Ojca jest z Poznania a Mamy z Pabianic i łodzkiego, dlatego najbardziej interesują mnie te dwa"regiony". Genowefa
Ostatnio zmieniony pn 29 wrz 2008, 09:43 przez Genowefa, łącznie zmieniany 1 raz.
historyk99

Sympatyk
Ekspert

Post autor: historyk99 »

Witam,
Mam dość dobrej jakości fotografie cyfrowe ze spisu aktów metrykalnych parafii Olkusz za lata 1723-1810. Sam robię małżeństwa ale czy ktoś mógłby zindeksować urodzenia i zgony? Będzie kilka tysięcy pozycji, w tym takie: "w dniu 23 Kwietnia pochowano kości", lub "dziecko przechodniej kobiety", "NN, ojciec - brak nazwiska, matka Agnieszka",
Pozdrawiam,
Jurek
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Chętnie wykonam indeksację proszę o fotografie : bozenabalawender@o2.pl
Serdecznie pozdrawiam Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
frisgaard

Sympatyk
Mistrz

Post autor: frisgaard »

historyk99 pisze:Witam,
Mam dość dobrej jakości fotografie cyfrowe ze spisu aktów metrykalnych parafii Olkusz za lata 1723-1810. Sam robię małżeństwa ale czy ktoś mógłby zindeksować urodzenia i zgony? Będzie kilka tysięcy pozycji, w tym takie: "w dniu 23 Kwietnia pochowano kości", lub "dziecko przechodniej kobiety", "NN, ojciec - brak nazwiska, matka Agnieszka",
Pozdrawiam,
Jurek
Ja równiez chętnie pomogę, tym bardziej, że jestem mieszkańcem tego miasta i interesuje mnie jego historia :P Mój mail to: frisgaard@poczta.fm.
Pozdrawiam, Łukasz.
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

frisgaard pisze:
historyk99 pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Jurek
Ja równiez chętnie pomogę, tym bardziej, że jestem mieszkańcem tego miasta i interesuje mnie jego historia :P Mój mail to: frisgaard@poczta.fm.
Pozdrawiam, Łukasz.
Dzien dobry ja rowniez chetnie pomoge, szukam danych z olkusza wiec byloby to polaczenie przyjemnego z pozytecznym ;) moj
Ostatnio zmieniony sob 09 cze 2018, 19:46 przez moyra777, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Nasz projekt indeksacji przekroczył już 400 tysięcy rekordów. Dotychczas wszystko w Genetece począwszy od stworzenia i konserwacji kodu php po wprowadzanie danych robiłem samodzielnie co jest zadaniem dość pracochłonnym. Na szczęście znalazłem wsparcie w osobie Leszka Ćwiklińskiego, który został nowym admninistratorem Geneteki. W stopce strony Geneteki znajduje się adres mailowy geneteka(małpa)genealodzy,pl bezpośrednio do Leszka, na który proszę wysyłać kolejne dane i uwagi dotyczące projektu.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
naplopo

Sympatyk
Adept

Post autor: naplopo »

Witam

Mam juz zindexowane kilkanascie lat malzenstw parafii Sanniki, powiat gostyninski, musze sie tylko zebrac i je wyslac. Mam tez zdjecia indexow malzenstw z Rawy Mazowieckiej.

Tak sie zastanawiam, czy rownolegle z indexacja nie moznaby wrzucic zdjec czy skanow indexow gdzies online, np pod katalogiem zasobow metrykalnych? Osoba zaiteresowana dana parafia moglaby zajrzec i zobaczyc czy sa tam interesujace ja nazwiska czy osoby. A jesli nie tutaj to moze na jakimkolwiek portalu ze zdjeciami?

Adrian
Awatar użytkownika
frisgaard

Sympatyk
Mistrz

Post autor: frisgaard »

Witam.

Ja pomagam Panu Jerzemu "historyk99" w indeksacji zgonów z parafii Olkusz. Na dzień dzisiejszy mam zrobionych około połowy indeksów.
Pozdrawim, Łukasz.
Łukasz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Warszawa, Św. Stanisław BM Chrzty/Urodzenia
1903 - opublikowany , przesłany równiez do geneteki

w przygotowaniu:
1904 (weryfikacja poprawności baz, termin ok. tygodnia),
1905 (weryfikacja poprawności baz, termin ok. 2 tygodni),
1906 (weryfikacja poprawności baz, termin - bez zobowiązań),
1907 (weryfikacja poprawności baz, termin - bez zobowiązań),
1908 - termin styczeń 2009

lata: 1902, 1901, 1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1891, 1886 do nru 618, - staram się o źródło umożliwiające pracę poza archiwum - jeśli starania będą skuteczne poproszę o pomoc przy tworzeniu bazy, jeśli nieskuteczne o wsparcie przy uzyskaniu dostępu do źródeł
do 1826-1885 włącznie prawie jak wyżej - bez wchodzenia w szczegóły

pozdrawiam -Włodek Sroczyński
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Choroszewski_Bartosz pisze:Po dość długich zmaganiach w drodze do Geneteki są kolejne indeksy - ciąg dalszy z Bargłowa i pierwsza partia z Rajgrodu.
Tym razem dużo mi pomogli: Ela Patecka, Ewa Szczodruch, Marek Cichocki. Dziękuję.

Następny będzie chyba Augustów.

Pozdrawiam

Bartosz Choroszewski
Bartku, zgłaszam się do pomocy przy indeksacji.

Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

Ćwikliński_Leszek pisze:mam prośbę o zgłaszanie na tym forum co kto obecnie indeksuje
Borysław woj. lwowskie 1804 - 1905 śluby

Pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
TomaszFusiek

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: TomaszFusiek »

Ja indeksuję parafię Czerniejów gm. Jabłonna woj. lubelskie.
Mam zindeksowane urodzenia 1836-1896, ale ponieważ jest tam kilka braków nie przesyłam do Geneteki dopóki nie uzupełnię tego podczs następnej wizyty w parafii (nieokreślona przyszłość).
Zamierzam dociągnąć te indeksy do 1915 r. a nastepnie być może zabiorę się za księgę zgonów.

Tomek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Sroczyńskiego:) ale nie o tym chciałem
nowy (?) wymóg (niewspomniany w opisie formatu danych - http://www.geneteka.genealodzy.pl/jakpomoc.php ) podawania płci wydaje mi się niezbyt sensowny
jest to informacja stworzona teraz w XXI wieku, ani współczensa księgom , ani skorowidzom
nie wiem na ile użyteczna dla użytkowników, moim zdaniem źródło potencjalnych pomyłek,
tak samo wpisujący ocenia płeć (po imieniu) jak i czytający -nic nowego się tu nie urodzi samo z siebie

jest format, którego zmienić nie można - trudno ( wkońcu można wpisywac wszędzie N), ale chyba lepiej czas poświęcić na imię, nazwisko, nr aktu (nowe informacje) niż płeć (pochodne od imienia czy nazwiska)?
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Lipińska_Elżbieta »

Indeksuję z gotowych skanów parafię Koło z lat, w których obowiązywała cyrylica, czyli język rosyjski. Chętnie podejmę się indeksacji innych parafii z tych okolic, czyli: Grzegorzewa, Wrzącej Wielkiej, Brudzewa, Janiszewa, Osieka, Babiaka, Barłogów, Goliny, Kościelca, Boleszczyna, Spycimierza i innych. Pozdrawiam E.L. Moje GG: 944676
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Witam, zaczęłam robić kopie parafii z Kazimierzy Wielkiej 1865-77, zrobię je cale, ale niestety jest to po rosyjsku, wiec bardzo chętnie je oddam osobie, która by się podjęła indeksacji z języka rosyjskiego.

Indeksuje również Olkusz 1822-57.
pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”