Genbaza - free for all? - nieporozumienie?

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Podzielam wypowiedź Elizy - w moim przypadku było tak samo.Nikt mnie nie zmuszał do indeksacji ale chętnie to robię - czuję ,że tak trzeba - skorzystałam z czyjejś pracy niech ktoś skorzysta z mojej.
Czasami tylko trochę mnie ponosi jak czytam,że " nie mam czasu na indeksację bo...." przecież każdy z indeksujących też może ten czas inaczej zagospodarować.Uważam ,że chcieć to móc bez żadnych wykrętów - ale .... nic na siłę, nie przekonasz kogoś kto tylko chce korzystać nie dając nic w zamian.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Re: Genbaza - free for all? - nieporozumienie?

Post autor: Worwąg_Sławomir »

kasiek pisze:
worwag pisze:Tak. Wara. Bo wolontariusze są ludźmi twardymi, ale i delikatnymi jednocześnie i muszą być i takie głosy, które kategorycznie i zdecydowanie będą chronić ich i ich pracę. A Elizę już niejeden próbował zniechęcić do pracy. I na szczęście nikomu się nie udało.
Jak sie ma proba zmobilizowania do indeksowania wiekszego grona ludzi do zniechecenia Elizy, ktorej praca jest ogolnie szanowana i doceniana?
To czemu chcesz to zepsuć żądaniem wynagrodzenia dla PTG za JEJ pracę??
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jak dla PTG?:)
PTG a genbaza ma się nijak do siebie
w jaki sposób PTG miałoby (pomijając bezczelność takiej próby) korzystać finansowo z genbazy?
takie supozycje mogą ew. spowodować naruszenie delikatnej równowagi..i nic więcej

nie sugeruję, że Sławek takie zapędy ma
ale chyba to zaczyna iść w złym kierunku naprawdę

ja pasuję:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

worwag pisze:
kasiek pisze:
worwag pisze:Tak. Wara. Bo wolontariusze są ludźmi twardymi, ale i delikatnymi jednocześnie i muszą być i takie głosy, które kategorycznie i zdecydowanie będą chronić ich i ich pracę. A Elizę już niejeden próbował zniechęcić do pracy. I na szczęście nikomu się nie udało.
Jak sie ma proba zmobilizowania do indeksowania wiekszego grona ludzi do zniechecenia Elizy, ktorej praca jest ogolnie szanowana i doceniana?
To czemu chcesz to zepsuć żądaniem wynagrodzenia dla PTG za JEJ pracę??

????skad taki wniosek????
to o przegladajacych namietnie i z uporem, korzystajacych a niewnoszacych nic dla dobra ogolu chodzi (nie wszystkich!!!)

jestem w stanie sie zgodzic z niektorym, rozsadnymi wypowiedziami odnosnie sposobu "zachecania"do indeksowania...choc znajac nature ludzka nie moge miec duzych nadziei...to sie ma albo nie ma, sie czuje ze trzeba albo sie nie czuje nic...ale wchodzic na tereny honoru itp nie bede
Ostatnio zmieniony pt 12 paź 2012, 21:15 przez kasiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Markowski_Maciej pisze:Nie toleruję osób, które nic nie dają a tylko biorą. Głupio mi prosić o coś gdy nie mogę się zrewanżować. Tak mnie wychowano i coraz bardziej czuję, że nie pasuję do otoczenia.

Co kończy dowód.
I muszę się z tym pogodzić mimo, że się we mnie burzy.
Maciej
Panie Macieju
Nie jest Pan jedyny przekonany o tym ze za pomoc nalezy się odwdzięczyć... długo podchodziłam do indeksowania bo brak czasu i dwoje dzieci po drodze ale własnie siedzę i indeksuję coś... ale nie korzystam z materiałów Genbazy tylko Archiwum Olsztyńskiego.
Osobiście uważam że skany wykonywane na obecnych warunkach powinny byc darmowe... odpłatne może być jedynie bycie członkiem np Genbaza Premium z dodatkowymi narzędziami i tyle... a w zyciu nie unikniemy osób które będą tylko wyciagac chętnie rączkę po coś nie dajc nic w zamian (i nie widzac w tym nic niestosownego). Ale takie jest życie
RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

-> P. Sławek

Każdy indeks sam w sobie jest już opracowaniem bazy źródłowej (materiału źródłowego).
Tu chyba jednak jest inny problem - otóż mamy do czynienia z indeksami tworzonymi na potrzeby bazy, w takim wypadku - myślę - baza ma autora zespołowego. I chyba - co innego jest gdy coś robimy i publikujemy niezależnie, jednostkowo, dla pojedyńczej odrębnej publikacji, a co innego, gdy robimy to dla bazy danych.
RKK
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

powiem jedno. Dyskusja zmierza w typowym polskim kierunku: "co by tu Panie/Panowie spieprzyć"
maja67

Sympatyk
Adept

Post autor: maja67 »

Przeczytałam cały wątek. Nic nie odpowiem. Szkoda słów i czasu. W ramach protestu idę indeksować.

Maja
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Straciłem wątek i nie wiem o co chodzi w tej dyskusji. Zaczęło się od tego, że każdy chciałby korzystać z owoców pracy przy minimalnym lub żadnym nakładem własnej i pojawiła się kwestia ograniczenia dostępu...

ROzumiem, że same indeksy oraz zdjęcia nie są objęte prawem autorskim, ale już tzw. nakładka czyli program, sposób prezentacji i przeszukiwania tej bazy za taki utwót chroniony prawnie można uznać. Gdyby być złośliwym można udostepnić indeksy w postaci pliku tekstowego i niech każdy sam sobie ręcznie przeszkuje bazę. Zdjęcia również można luzem rzucić w katalogach i niech każdy sam sobie skan po skanie przegląda i szuka co mu jest potrzebne.

Tymczasem oprócz darmowej bazy dano nam jeszcze ... narzędzie do prostego przeszukiwania tejże bazy.

Kto zechce zrozumie do czego zmierzałem, ale napisać nie chciałem ;))
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Magdalena_Dąbrowska pisze:
Markowski_Maciej pisze:Nie toleruję osób, które nic nie dają a tylko biorą. Głupio mi prosić o coś gdy nie mogę się zrewanżować. Tak mnie wychowano i coraz bardziej czuję, że nie pasuję do otoczenia.

Co kończy dowód.
I muszę się z tym pogodzić mimo, że się we mnie burzy.
Maciej
Panie Macieju
...
Osobiście uważam że skany wykonywane na obecnych warunkach powinny byc darmowe...
Tak dla ścisłości: z cytatu wypadło coś dla mnie ważnego równie: uważam, że nie można uczynić baz PTG płatnymi. A argumentów jest wiele. Części nie przytoczyłem, ale same się pojawiły w kilku wypowiedziach.
Maciej
P.S. Przestałem śledzić wątek dłuższą chwilę, bo indeksowałem.
M
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Ja również indeksuje.. więc znikam z wątku
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jurekstefan »

Niestety dopiero teraz wchodzę w ten wątek, bo ... jestem zajęty indeksacją 8)
Z dużą przykrością konstatuję, że mimo iż każdy z tu wypowiadających się ma swą indywidualną tzw.'słuszną rację', to w całości wątek ten przypomina mi 'oczywistą oczywistość' o polskim kociołku w piekle :cry:
My, Polacy, mamy w sobie (niestety) tendencję do takiego pieniactwa, że żaden diabeł z piekła rodem nie musi się fatygować; sami się będziemy podtapiać w tej smole...
Lektura tego i paru innych wątków na tym forum, skłoniła mnie do tej smutnej, jesiennej refleksji.
Wszystkim forumowiczom (niezależnie czy indeksują, czy nie) życzę dużo zdrowia i więcej spolegliwości,
a także wzajemnego szacunku dla siebie nawzajem.
Pozdrawiam (i wracam teraz do weryfikowania indeksów)
Jurek K.S. :k:
Pozdrawiam
Jurek
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

A może dostęp na obecnych zasadach powinien pozostać darmowy.
Do tego jednak można by dodać rodzaj dostępu umożliwiający ściąganie całych katalogów naraz i ten dostęp obciążający serwer transferem powinien być płatny?
Może to zadowoliłoby obie strony? Ktoś zna koszty transferu dla metryk?
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

A ja chętnie poczytam opinie forumowiczów także w tym wątku gdyż nie indeksuję
Krzysztof
Awatar użytkownika
tpergalo
Adept

Post autor: tpergalo »

Bardzo ciekawa dyskusja. Szczególnie te wpisu, które dotyczą braku osób indeksujących. Ja jestem nowym indeksującym. Bardzo sobie cenię to, że mogę wnieść swój skromny wkład w tę pracę. Namówiełrm się do tego zadania sam - po tym jak zobaczyłem OLBRZYMIĄ pracę innych osób. Chętnie polecam to zajęcie innym. Pomimo całej czasochłonności tego procesu i wymaganej dokładności oka, daje ono niesamowicie dużo satysfakcji. Poza tym, że komuś pomagamy odnaleźć swoich dziadków czy ciotki sprzed kilkuset lat, to jeszcze poznajemy historię dzięki ludziom z Jezuickiej i parafii. POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE. Tomasz Pergalowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”