Geneteka -- Błędy

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kołodziejczyk.Urszula

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kołodziejczyk.Urszula »

raf65 pisze:śluby rok 1813, Akt 4 Szymon Dębski i Zuzanna Czapla, Kamieńczyk, przekonany jestem że chodziło o Szymona Dębca i Zuzannę Czapla. w zgonach z 1869 roku, akt 71 znajdujemy Zuzannę Dębiec z domu Czapla jako żonę Szymona Dębca. Zuzanna była także matką chrzestną Tekli Czapla ur 1830 r.
Sprawdziłam ten akt ślubu wyraźnie jest napisane Dębski. Pozdrawiam Ulka
raf65

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: raf65 »

Kołodziejczyk.Urszula pisze:
raf65 pisze:śluby rok 1813, Akt 4 Szymon Dębski i Zuzanna Czapla, Kamieńczyk, przekonany jestem że chodziło o Szymona Dębca i Zuzannę Czapla. w zgonach z 1869 roku, akt 71 znajdujemy Zuzannę Dębiec z domu Czapla jako żonę Szymona Dębca. Zuzanna była także matką chrzestną Tekli Czapla ur 1830 r.
Sprawdziłam ten akt ślubu wyraźnie jest napisane Dębski. Pozdrawiam Ulka
Dzięki Ula za sprawdzenie. Trochę cieżko uwierzyć by w mniej więcej tym samym czasie żyły dwie rodziny gdzie żony nazywają się dokładnie tak samo jeśli idzie o imię i nazwisko, a mężowie nosili to samo imię i żyli w tej samej okolicy, ale z faktami nie dyskutuję, Ula sprawdziła i wielki szacunek dla Niej. Sam znam przypadek że ojciec poszedł "zarejestrować" swoje dziecko. Nazwisko jego kończyło się na literę s. Niestety ojciec seplenił i zarejestrował dziecko z końcówką nazwiska sz.
raf65

Sympatyk
Kontakt:

zgony, lp.27, rok 1883, akt 55 Imię i nazwisko Katarzyna Denis, Miejscowość Kamieńczyk , w uwagach jest błędne przypisanie nazwiska na Lawendowska gdzie osoba ta była Lewandowska, na dowód:
Akt ślubu
Lp. 11, Rok 1837, Akt 9, Imię i nazwisko Jan Denis Imię i nazwisko Katarzyna Lewandowski, Miejscowość Kamieńczyk, Uwagi: 5.02 kawaler l.20 panna l.23 Miejscowość Strachów rodzice M Ignacy i Marianna Puchała Ż Wacław i Katarzyna Rostek Świadkowie , Indeksował Kołodziejczyk Urszula. Rodzice Katarzyny to Wacław Lewandowski i Katarzyna Rostek. Przy większości dzieci ( 8 ) które miała Katarzyna udało mi się znaleźć wpisy o nazwisku matki, np.
Akt ślubu
Lp. 11, Rok 1837, Akt 9, Imię i nazwisko Jan Denis Imię i nazwisko Katarzyna Lewandowski, Miejscowość Kamieńczyk, Uwagi: 5.02 kawaler l.20 panna l.23 Miejscowość Strachów rodzice M Ignacy i Marianna Puchała Ż Wacław i Katarzyna Rostek Świadkowie , Indeksował Kołodziejczyk Urszula.

Raz jeszcze podziękuję Uli za wielki wkład w indeksowanie, umiejętność rozczytywania aktów.
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Geneteka -- Błędy

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Rafale
,,Raz jeszcze podziękuję Uli za wielki wkład w indeksowanie, umiejętność rozczytywania aktów."
To z twojej strony prostacka bezczelność.
Zmusiłeś mnie do przypomnienia chwil gdy korespondowałeś z
Bogusią i Ula i pytałeś się jak się indeksuje.
Nie masz na to czasu ,ale na wnikliwe sprawdzanie(słusznych
niekiedy błędów) i zgryźliwe komentarze znalazłeś wiele chwil.
Proponuję spisywanie błędów i wysyłanie do osoby indeksującej.
Ula ,pomimo ,że ma kłopoty ze zdrowiem zajmuje się twoją parafią
A na twoje lenistwo i gburowatość brak mi słów.
Więcej z tobą nie będę dyskutował na ten temat,poniewaz wszystko już zostało tu powiedziane.
Waldemar Chorązewicz
Ostatnio zmieniony czw 04 paź 2012, 12:37 przez WaldemarChorążewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Geneteka -- Błędy

Post autor: Rafael »

Witam,
może nie powinienem się wypowiadać.
W powyższym wpisie nie ma błędu. Jest Lawendowska. Z tego co mnie nauczyła indeksacja, wpisy robi się na podstawie danego aktu, a nie zmienia się dane, bo" kiedyś, coś tam".
Też nie jestem zwolennikiem wytykania komuś błędów.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
raf65

Sympatyk
Kontakt:

Re: Geneteka -- Błędy

WaldemarChorążewicz pisze:Rafale
,,Raz jeszcze podziękuję Uli za wielki wkład w indeksowanie, umiejętność rozczytywania aktów."
To z twojej strony prostacka bezczelność.
Zmusiłeś mnie do przypomnienia chwil gdy korespondowałeś z
Bogusią i Ula i pytałeś się jak się indeksuje.
Nie masz na to czasu ,ale na wnikliwe sprawdzanie(słusznych
niekiedy błędów) i zgryźliwe komentarze znalazłeś wiele chwil.
Proponuję spisywanie błędów i wysyłanie do osoby indeksującej.
Ula ,pomimo ,że ma kłopoty ze zdrowiem zajmuje się twoją parafią
A na twoje lenistwo i gburowatość brak mi słów.
Więcej z tobą nie będę dyskutował na ten temat,poniewaz wszystko już zostało tu powiedziane.
Waldemar Chorązewicz
Panie Waldemarze,
Fakt w jaki sposób i jak Pan pisze świadczy o Panu.
W dalszym ciągu korepsonduję z P. Bożeną i Ulą. Obie Panie posiadają ogromną wiedzę i umiejętności w indeksowaniu, rozczytywaniu dokumentów.
Dzięki nim doświadczyłem, jak mało umiem w tej dziedzinie i że nie jestem w stanie samodzielnie zidenksować dokumentów zapisanych w innym języku niż polskim. Zresztą w tym też nie jest prosto.
Moim celem nie było tworzenie zgryźliwych komentarzy, czy personalnego wytykania błędów. Swego czasu P. Bożena poinformowała mnie (a tak przynajmniej zrozumiałem ) że na forum można dokonywać zgłoszeń
o błędach, co też czyniłem. Jeśli to nie jest poprawna metoda, to proszę o wskazanie prawidłowej. Podpierałem się innymi dokumentami które zostały zindeksowane jako dowodami poprawnego zapisu.
Wykazałem też znane mi błędy na styku zgłaszający-zapisujący, na które indeksujący nie mieli wpływu.
Moje wnikliwe sprawdzanie wynika z faktu, iż wykonuję spis rodzinny osób, które żyły na terenie parafii Kamieńczyk. Osoby żyjące tam, przenikały się rodzinami wzajemnie, natomiast aktualnie odkrywam te powiązania.
Jako tworzący spis rodzinny chciałbym posiadać prawdziwe dane, jak również chciałbym zapobiec temu by kolejne osoby które będą analizować swoje dane rodzinne nie posiadały już błędnych informacji.
Odniosę się też do lenistwa które mi Pan wytyka.
Kiedy dowiedziałem się że mogę pomóc P. Uli poprzez wykonanie fotografii określonych cmentarzy, pojchałem na nie i dokonałem dokumentacji fotograficznej. Dodatkowo podzieliłem się tymi fotografiami z członakami portalu. Okazało się to trafionym pomysłem, gdyż
jeszcze ktoś z tego z korzystał. Dodatkowe prośby tych osób również spełnię kiedy będę przebywał na cmenatrzu. Kolejne cmentarze o które poprosiła P. Ula zrealizuje wkrótce. Wynikami podzielę się również na portalu, jeśli nikt nie będzie wyrażał sprzeciwu.
Z prawdziwymi wyrazami szacunku dla indeskujących, a w szczególności dla P. Uli i Bożeny pozdrawiam,
Rafał Grzęda.
raf65

Sympatyk
Kontakt:

Kołodziejczyk.Urszula pisze:Rafale masz rację.Rodzicami Wojciecha był Jan Denis i Katarzyna Lewandowska. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Ulka
Ula tak jak pisze Pan poniżej, nie masz za co przepraszać. Robienie indeksacji i przeprowadzanie analizy jednocześnie to przekracza ludzkie możliwości. Dziękuję Ci za twoją postawę, chęć pomocy, pracę, czas.
DorotaSD

Sympatyk
Adept

Post autor: DorotaSD »

geneteka, parafia Koprzywnica, księga urodzeń rok 1812, akt nr 35 Tomasza Knap jest aktem zgonu a nie aktem urodzenia.
Dorota
DorotaSD

Sympatyk
Adept

Post autor: DorotaSD »

Parafia Koprzywnica, urodzenia rok 1814 - akt nr 77 jest wpisany jako Ignacy Knap, powinno być Franciszka Knap.
rok 1824 akt nt 89 jest Anna Knapka, powinno być Maryanna Knap.
Awatar użytkownika
Lampros

Sympatyk

Post autor: Lampros »

Parafia Św. Andrzeja w Warszawie akt urodzenia nr 823 Ksawera Konrada Wolff jest wpisana jako Ksawery konrad Wolff ot taki szczególik :)
Pozdrawiam,
Sebastian Wolf
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Parafia Jędrzejów urodzenia
1 1850 167 Katarzyna Mostkowski Jędrzejów

powinno być
Mostowski(a)
Pozdrawiam
Żaneta
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

Post autor: Zawadzki_Rafał »

Parafia Przewodowo małżeństwa

1890 akt 8 Stanisław Zawdzki

powinno być Zawadzki
Marjańska_Ewa

Sympatyk

Post autor: Marjańska_Ewa »

Warszawa, parafia św. Antoniego, 1898(M), akt nr 32
jest: Zmarzyński
powinno być :Zmorzyński

Serdecznie za indeks dziękuję, bo pozwolił mi odnaleźć akt mimo, że nie znałam ani parafii ani roku.
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

Parafia Szczaworyż, ur.
rok 1822 akt 29 jest Feldmark, winno być Feldmarsz.
rok 1823 akt 27 jest Feldmark, winno być Feldmarsz
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Brak roku i miejscowości w wyszukiwarce - proszę o pomoc

Post autor: Kostkowski »

W wyszukiwarce wybrałem Województwo Świętokrzyskie - Małżeństawa - nazwisko Lachowicz. Spośród 22 pozycji w dwóch nie podano ani roku ani miejscowości. Indeks dodał" "piotrowski79".
Serdecznie proszę o pomooc w ustaleniu tych danych.

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”