Ira - szukam rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Ira - szukam rodziny

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam !
Nazwisko Ira nosi niewiele ponad 100 osób. Mój prapradziadek Kacper Ira urodził się około 1820 roku we wsi Łutowiec parafii Niegowa
zmarł w 1891 w Trzebniowie parafii tej samej. Dla wsi Trzebniów zachowały się w AP Częstochowa KLSy i w nich odszukałam kilka rodzin o tym nazwisku.
Księgi metrykalne parafii Niegowa k/Myszkowa zachowały się w AP od roku 1869 a w AA do roku 1737. Brak lat 1737 do 1869.
Rodziny Irów lubiły się przeprowadzać, bowiem mieszkali również w Mirowie parafii Niegowa oraz w Złotym Potoku gdzie w 1877 roku ożenił się mój pradziadek Antoni (ur około 1856 roku w Trzebniowie zmarł w 1944 w Zapolicach parafii Kodrąb pow. radomszczański)
Na początku XX wieku Irowie dość licznie przeprowadzili się z rodzinami z Trzebniowa a pradziadek ze Złotego Potoku do Zapolic gmina Dmenin parafia Kodrąb pow. radomszczański. W Zapolicach nie zagrzali długo miejsca. Jeszcze przed wojną część rodzin przeprowadziła się do pobliskiego Radomska a po wojnie w latach pięćdziesiątych "rozjechali" się po Polsce i nie tylko.
Odszukałam Irów urodzonych w Zapolicach a aktualnie mieszkających w Szczecinie, Toruniu, Trzebcz Szlachecki (zachodniopomorskie)Warszawie,
Tychach, Sosnowcu, Świdnicy - brat babci, Zielonej Górze.
Z opowiadań rodziny wiem, że Irowie- z naszej rodziny mieszkali również na Kresach. W wyszukiwarkach grobów znalazłam Jana Irę syna Władysława i Zofii urodzonego 22.03.1901 roku w Chyrowie (ZSRR) oraz Wandę Ira ur. 06.08.1906 roku córkę Józefa i Marii urodzana w Sokal (ZSRR)
Może uda mi się odszukać jeszcze innych Irów należących do tej samej rodziny.

Pozdrawiam Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”