Pytam bo ojciec znajomego miał (jak umarł) 98 lat i od samego początku twierdził że on swoją żonę poślubił w wieku lat 14, wiem może dziwne ale tak i ona twierdziła. Zmarł w roku 2006.
Pytanie nt. ślubów ;)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Pytanie nt. ślubów ;)
Witajcie, mam trochę dziwne pytanie ale może się ktoś orientuje w temacie. Otóż moja praprababcia urodziła się w roku 1857, zmarła w roku 1919. Nie mam praktycznie żadnych informacji o jej mężu.... jak dotąd. Chciałbym odszukać akt małżeństwa - i tu jest moje pytanie - w jakim wieku +/- ludzie w tamtych czasach brali ślub?
Pytam bo ojciec znajomego miał (jak umarł) 98 lat i od samego początku twierdził że on swoją żonę poślubił w wieku lat 14, wiem może dziwne ale tak i ona twierdziła. Zmarł w roku 2006.
Pytanie nt. ślubów ;)
Jest tak, jak mówisz: w różnym. W mojej rodzinie od siedemnastu do siedemdziesięciu pięciu. Były różne zdarzenia, okoliczności i powody.
Najstarszy tatuś miał 79 lat, a jego żona w tym czasie 46.
Najstarszy tatuś miał 79 lat, a jego żona w tym czasie 46.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Pytanie nt. ślubów ;)
W księgach z Wólki Grodziskiej, które obecnie indeksuję (XVIII i XIXw)
średnia wieku mężczyzny w dniu ślubu - 27,6 lat
kobiety - 21,6 lat
najstarszy "pan młody" jakiego znalazłem - 60 lat
"najstarsza "panna moda" - 50 lat
najmłodszy - 12 lat
najmłodsza - 15 lat
średnia wieku mężczyzny w dniu ślubu - 27,6 lat
kobiety - 21,6 lat
najstarszy "pan młody" jakiego znalazłem - 60 lat
"najstarsza "panna moda" - 50 lat
najmłodszy - 12 lat
najmłodsza - 15 lat
Sławek Nowak
Pytanie nt. ślubów ;)
Dobrze, a jeżeli chodzi o dzieci, też była taka "moda" jak w dzisiejszych czasach na nieślubne dzieci? Czy to było tylko prawdziwym "wypadkiem przy pracy"? 
Pytanie nt. ślubów ;)
Nie wiem.. W XVII wieku w Wilnie było tego na pęczki. To wiem.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Pytanie nt. ślubów ;)
A ja mam pytanie - od kiedy wogóle zaczęto zawierać śluby. Dużo jest w internecie informacji od kiedy śluby zaczęto rejestrować, natomiast nie mogę nic znaleźć od kiedy śluby zawierano. Pewnie uczyłam się kiedyś o tym na historii, ale to było dawno i nie pamiętam.Mam na myśli śluby wszystkich wyznań, bo przecież przed przyjęciem chrześcijaństwa ludzie zawierali związki małżeńskie, na jakiej zasadzie? Może ktoś by mi polecił gdzie mogę o tym przeczytać. Z góry dziękuję.
Iwona
Iwona
- Topolinski_Jozef

Witam,
nie wiem dlaczego ale nie wyświetla się
treść wiadomości a tylko podpis
edit
teraz się wyświetliło, to szybko zmienię
edit 2
zmiana treści nic nie dała
nie mogę wkleić adresu
polecam google i hasło "małżeństwo w starożytności"
nie wiem dlaczego ale nie wyświetla się
treść wiadomości a tylko podpis
edit
teraz się wyświetliło, to szybko zmienię
edit 2
zmiana treści nic nie dała
nie mogę wkleić adresu
polecam google i hasło "małżeństwo w starożytności"
Ostatnio zmieniony sob 20 paź 2012, 08:47 przez Topolinski_Jozef, łącznie zmieniany 2 razy.
Pytanie nt. ślubów ;)
Ja pytam poważnie o zawieraniu małżeństw, a nie o łączenie się ludzi w pary. Jest tu na forum kilka osób "mądralińskich", którzy mają na każdy temat coś do powiedzenia np. wyzwą człowieka od "pasożytów" jeśli jest "słaby" w rosyjskim i prosi o tłumaczenie lub nie może odczytać bazgrołów z metryk. Ale jeśli przychodzi do udzielenia odpowiedzi na trudny temat to jakoś chętnych nie widzę. za chwilę pewnie ktoś nazwie mnie leniem, że sobie sama w internecie odpowiedzi nie poszukam, ale internet to nie jest alfa i omega, myślałam że ktoś posiadający wiedzę poleci mi książkę lub publikację w której mogłabym poczytać na interesujący mnie temat. Myślałam, że po to jest forum. Za chwilę pewnie też odezwą się poloniści, że przecinek niewłaściwie postawiłam, albo może coś niegramatycznie napisałam,a ja chcę tylko się dowiedzieć na temat zawierania formalnych małżeństw.
Iwona
Iwona
-
Magdalena_Dąbrowska

Pytanie nt. ślubów ;)
Pani Iwono chętnie bym Pani pomogła ale na temat historii małżeństwa wiem nie wiele... a co do "mądralińskich" mam na koncie kilka długich wymian zdań (nie zawsze miłych ale nigdy a propos pytania zadanego) deliktanie mówiąc "uszczypliwych"
Podbijam Pani wątek może jakiś spec się trafi...
A co do gramatyki, przecinków i innych nie merytorucznych uwag o pasożytnictwie to mam kilka aktów do tłumaczenia ale po uwagach o tym jak źle skonstruowałam post o tłumaczenie (pierwszy z taką proźbą) nie mam odwagi poprosić o kolejne... bo nie chce czytać jak też sama nie moge sobie poradzic z tak czytelnym i jasnym aktem...
Wracamdo indeksowania
pozdrawiam
\magda
Podbijam Pani wątek może jakiś spec się trafi...
A co do gramatyki, przecinków i innych nie merytorucznych uwag o pasożytnictwie to mam kilka aktów do tłumaczenia ale po uwagach o tym jak źle skonstruowałam post o tłumaczenie (pierwszy z taką proźbą) nie mam odwagi poprosić o kolejne... bo nie chce czytać jak też sama nie moge sobie poradzic z tak czytelnym i jasnym aktem...
Wracamdo indeksowania
pozdrawiam
\magda
Pytanie nt. ślubów ;)
Pani Iwono i Pani Magdo . Moja odpowiedź miała formę żartu. Stąd buźka na końcu. Jeśli ktoś poczuł się urażony , to bardzo przepraszam.
Józek
Józek
-
Sawicki_Julian

Pytanie nt. ślubów ;)
Witam, trudno się zmusić tu do pisania bo tz. dobre dusze wywiało, zostały te rogate, na szczęście jest takich nie wiele co uwielbiają kopać leżącego. Ale każdy z nas ma serce i dopóki służy to nie należy się poddawać i Magdo podaj swe metryki. To tak pisze od siebie, znam swą wartość pracoholika i nigdy nie uważam się za pasożyta. A w temacie ; śluby patrząc na pary królewskie to już zawierali w wieku 5 lat, ale to chyba były to zaślubiny tak jak np. Maria Panna i Józef ponad dwa tysiące lat temu. Śluby były od wtedy, od kiedy jest wiara i kościół np. katolicki. A co do Adama i Ewy to ponoć Ewa była drugą jego żoną, pierwsza ( jakaś Liliana czy coś takiego) razem stworzona była zła że zabijała swe dzieci.
Teraz to słowo ; pewnie, chyba, podobno, trzeba tu pisać na każdym kroku by komuś się nie narazić, tak wiec pozdrawiam, ponoć na mnie wołają - Julian
Teraz to słowo ; pewnie, chyba, podobno, trzeba tu pisać na każdym kroku by komuś się nie narazić, tak wiec pozdrawiam, ponoć na mnie wołają - Julian
Re: Pytanie nt. ślubów ;)
Iwono,anowi1958 pisze:A ja mam pytanie - od kiedy wogóle zaczęto zawierać śluby. Dużo jest w internecie informacji od kiedy śluby zaczęto rejestrować, natomiast nie mogę nic znaleźć od kiedy śluby zawierano. Pewnie uczyłam się kiedyś o tym na historii, ale to było dawno i nie pamiętam.Mam na myśli śluby wszystkich wyznań, bo przecież przed przyjęciem chrześcijaństwa ludzie zawierali związki małżeńskie, na jakiej zasadzie? Może ktoś by mi polecił gdzie mogę o tym przeczytać. Z góry dziękuję.
Iwona
Twoje pytanie zmotywowało mnie do poszukiwań odpowiedzi i w "pajęczej" sieci WWW znalazłam artykuł Historia małżeństwa, którego autor podaje też bogatą bibliografię.
Przy okazji też dowiedziałam się między innymi, że wśród Słowian, jeszcze przed wpływami chrześcijaństwa, odpowiednikiem ślubu była swaćba.
Oczywiste zwyczaje i obrzędy towarzyszące ślubom (zaślubinom), na przestrzeni wieków, ulegały zmianom – były (i są) różne w różnych kulturach.
W Europie w XVIII wieku pojawiła się tendencja do osobnej, świeckiej rejestracji stanu cywilnego. Początkowo to proboszczowie parafii stali się urzędnikami stanu cywilnego (w zaborze austriackim od 1782 r., w pruskim od 1794 r., w rosyjskim oficjalnie od 1825 r.).
Ślub cywilny w obecnym kształcie, w odróżnieniu od sakramentu małżeństwa, zawdzięczamy Napoleonowi Bonaparte i jego zmianom legislacyjnym w Kodeksie Cywilnym (Code Civil, article 165: „Małżeństwo obchodzone będzie publicznie, przed urzędnikiem cywilnym zamieszkania jednego z oblubieńców”). Odbywało się to tak, że urzędnik przyjmował oświadczenie stron, spisywał akt ślubu i umieszczał go w księgach stanu cywilnego.
Wzorem Francji, w Polsce w XIX w. powstały obecne do dzisiaj urzędy stanu cywilnego. Urzędnikami stanu cywilnego byli burmistrzowie lub wójtowie. Każdy urząd prowadził równolegle dwa rejestry: rejestr główny (unikat, pozostawiany w siedzibie urzędu) i rejestr poboczny (duplikat, corocznie przekazywany do sądu obwodowego). Przedmiotem ich rejestracji były trzy rodzaje zdarzeń: urodzenia, śluby i zgony.
W dwudziestoleciu międzywojennym zachowano systemy z poszczególnych dawnych państw zaborczych. Dopiero po II wojnie światowej, w 1946 r., wprowadzono w Polsce ujednolicone świeckie urzędy stanu cywilnego.
Łączę serdeczne pozdrowienia –
Lidia