Gdzie szukać dokumentów dotyczących przysposobienia dziecka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- dorocik133

Witam!
Mam w rodzinie przypadek, że w roku 1910 urodziło się nieślubne dziecko, które zostało przysposobione przez rodzinę zastępczą i oni nadali mu swoje nazwisko, bo matka pochodziła z bardzo biednej rodziny i nie mogła go sama wychować. Przysposobienie mogło nastąpić albo jeszcze pod koniec 1910 roku lub w 1911. Znamy prawdopodobne nazwisko przysposabiających i imie dziecka.
Czy takowych informacji należy szukać w Parafii czy też USC? Bo adnotacji przy akcie urodzenia nie ma
Sprawa ma miejsce w Parafii Kołacinek, okolice Brzezin, woj. łódzkie
Pozdrawiam
Dorota
Mam w rodzinie przypadek, że w roku 1910 urodziło się nieślubne dziecko, które zostało przysposobione przez rodzinę zastępczą i oni nadali mu swoje nazwisko, bo matka pochodziła z bardzo biednej rodziny i nie mogła go sama wychować. Przysposobienie mogło nastąpić albo jeszcze pod koniec 1910 roku lub w 1911. Znamy prawdopodobne nazwisko przysposabiających i imie dziecka.
Czy takowych informacji należy szukać w Parafii czy też USC? Bo adnotacji przy akcie urodzenia nie ma
Sprawa ma miejsce w Parafii Kołacinek, okolice Brzezin, woj. łódzkie
Pozdrawiam
Dorota
Dorota,
sprawdz akt urodzenia przysposabiajacego ojca i jego akt malzenstwa. Ja taka notatke znalazlam wlasnie przy akcie malzenstwa (tez lodzkie ale troche wczesniej).
sprawdz akt urodzenia przysposabiajacego ojca i jego akt malzenstwa. Ja taka notatke znalazlam wlasnie przy akcie malzenstwa (tez lodzkie ale troche wczesniej).
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
- dorocik133

Witam!
Dzięki za sugestię, ale do aktu urodzenia czy też małżeństwa przysposobiającego ojca nie dotarłam. Małżeństwo to już było nie młode, swoich dzieci nie mieli, więc zaopiekowali się tym, które było owocem miłości. A że byli ludźmi dość zamożnymi, to zapewnili temu dziecku odpowiednie warunki do życia. Ale gdzie się rodzili i brali ślub nie wiem, najprawdopodobniej pracowali we dworze w Kołacinku, jako np zarządcy. Bardzo by mi zależało na dotarciu do tego aktu, choć samego dziecka pewno nie odnajdę, bo wiem, że wkrótce potem wyjechali bodaj do Prus., ale w jakie okolice to już nie wiadomo.
Pozdrawiam
Dorota
Dzięki za sugestię, ale do aktu urodzenia czy też małżeństwa przysposobiającego ojca nie dotarłam. Małżeństwo to już było nie młode, swoich dzieci nie mieli, więc zaopiekowali się tym, które było owocem miłości. A że byli ludźmi dość zamożnymi, to zapewnili temu dziecku odpowiednie warunki do życia. Ale gdzie się rodzili i brali ślub nie wiem, najprawdopodobniej pracowali we dworze w Kołacinku, jako np zarządcy. Bardzo by mi zależało na dotarciu do tego aktu, choć samego dziecka pewno nie odnajdę, bo wiem, że wkrótce potem wyjechali bodaj do Prus., ale w jakie okolice to już nie wiadomo.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- dorocik133

Witam jeszcze raz!
Kontaktowałam się z odpowiedznim USC, ale tam takiego aktu nie znaleziono. Miła pani urzędniczka poinformowała mnie, że w tamtych czasach zdarzało się, że nie załatwiali takich spraw formalnie i sądownie, tylko przrdstawiali dziecko podając swoje nazwisko, tym bardziej że wkrótce potem (a może i dlatego) wyjechali do Prus w nieznane nikomu rejony.
Tylko zastanawia mnie jedna sprawa, jeżeli ten chłopiec się żenił, a mogły to być lata 30-te ub. wieku, nie żądano by od Niego aktu chrztu czy też urodzenia? W XIX wieku wiem, że tożsamość często była ustalana na podstawie tzw aktu znania, ale czy coś takiego funkcjonowało jeszcze w latach 30? I jakie dokumenty trzeba było złożyć, aby zawrzeć związek małżeński? Bo zakładam, że przysposobienie było "ustne". Stąd może i osoby o dwóch nazwiskach jako vel
Pozdrawiam
Dorota
Kontaktowałam się z odpowiedznim USC, ale tam takiego aktu nie znaleziono. Miła pani urzędniczka poinformowała mnie, że w tamtych czasach zdarzało się, że nie załatwiali takich spraw formalnie i sądownie, tylko przrdstawiali dziecko podając swoje nazwisko, tym bardziej że wkrótce potem (a może i dlatego) wyjechali do Prus w nieznane nikomu rejony.
Tylko zastanawia mnie jedna sprawa, jeżeli ten chłopiec się żenił, a mogły to być lata 30-te ub. wieku, nie żądano by od Niego aktu chrztu czy też urodzenia? W XIX wieku wiem, że tożsamość często była ustalana na podstawie tzw aktu znania, ale czy coś takiego funkcjonowało jeszcze w latach 30? I jakie dokumenty trzeba było złożyć, aby zawrzeć związek małżeński? Bo zakładam, że przysposobienie było "ustne". Stąd może i osoby o dwóch nazwiskach jako vel
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- dorocik133

Akt przysposobienia dziecka - gdzie szukać
Witam!
Może ktoś będzie wiedział, gdzie szukać aktu przysposobienia dziecka z lat 70/80 XIX wieku na wsi niedaleko Łodzi. Dziecko to urodziło się jako panieńskie z niewiadomej nam z nazwiska matki, która wkrótce potem zmarła. Znamy tylko imię dziecka i przypuszczalny rok urodzenia. Brak jest niestety aktu ślubu przyspasabiającyh rodziców.
Gdzie wzmianka o FORMALNYM przysposobieniu włącznie z nadaniem nowego nazwiska powinna się znajdować? Czy przy akcie urodzenia tego dziecka? Na moją logikę tak, ale nie wiem, jak to mogło wygladać owych czasach formalnie. A muszę wiedzieć gdzie szukać zanim zacznę.
Pozdrawiam
Dorota
Może ktoś będzie wiedział, gdzie szukać aktu przysposobienia dziecka z lat 70/80 XIX wieku na wsi niedaleko Łodzi. Dziecko to urodziło się jako panieńskie z niewiadomej nam z nazwiska matki, która wkrótce potem zmarła. Znamy tylko imię dziecka i przypuszczalny rok urodzenia. Brak jest niestety aktu ślubu przyspasabiającyh rodziców.
Gdzie wzmianka o FORMALNYM przysposobieniu włącznie z nadaniem nowego nazwiska powinna się znajdować? Czy przy akcie urodzenia tego dziecka? Na moją logikę tak, ale nie wiem, jak to mogło wygladać owych czasach formalnie. A muszę wiedzieć gdzie szukać zanim zacznę.
Pozdrawiam
Dorota
-
Piórkowska_Ewa

- Podziękował: 1 time
Witam. Ja zetknęłam się z przysposobieniem zaledwie dwa razy w trakcie indeksacji i nie wiem, jak stanowiło wtedy prawo, ale w tych mi znanych przypadkach przysposobienie zostało zapisane w aktach urodzin znajdujących się parafii, w której mieszkali nowi rodzice. W pierwszym akcie przysposabiają krewni (matka jeszcze żyje), "dziecko" ma 19 lat i podane były wszystkie informacje z aktu urodzenia, powołano się na jakieś postanowienie z Warszawy (rzecz dzieje się 40 km od Warszawy), podane jest też nazwisko jakie będzie nosić. W drugim przypadku było to usynowienie chłopca będącego dzieckiem panieńskim. Jego matka wyszła za mąż i mąż daje mu swoje nazwisko. Chłopak ma 7 lat i znowu zapisano w parafii nowego ojca powołując się na dane z aktu urodzenia. Ewa
- dorocik133

Dziękuję za odpowiedź, ale tutaj sytuacja jest trochę inna. Na wieś przyjeżdża kobieta (o nieznanej nam tożsamości), aby urodzić dziecko. Zatrzymuje się prawdopodobnie u rodziny, która go potem przyspasabia. Lecz biologiczna matka sama wkrótce umiera. Kto zgłaszał dziecko do chrztu i pod jakim nazwiskiem nie wiadomo. Dziecko to pozostaje pod opieką tej rodziny, ale jako że jest wytykane, wyśmiewane i poniżane, postanowiono go przysposobić i nadać nazwisko rodziców, którzy go wychowują. Wiemy, że miał na imię Marcin. Wszystko dzieje się na terenie tej samej wsi i tej samej parafii. Obawiam się, że chcąc dotrzeć do tego aktu trzeba by przejrzeć całe roczniki ręcznie, bo też nie mamy pewności, w którym dokładnie się urodziło (stawiamy na 1876), a sprawa dotyczy parafii Modlna koło Ozorkowa. Podaję na wszelki wypadek, bo może ktoś zainteresowany tą parafią się z takim aktem zetknął.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Słomińska_Dominika

to ja wrzucę link do perełki, którą chwilowo w ogóle trudno mi do konca odczytać, ze względu na charakter pisma, ale jest to akt przysposobienia 23-letniego pana.
to tak poglądowo jako przykład
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,59109,164 i na kolejnej stronie dokonczenie.
Tak nawiasem, ktoś wie jak się owo wpisuje w indeksację? Czy powinno być jako uwaga przy akcie urodzenia rzeczonego przysposabianego? bo niby jest nowy akt ale przecież formalnie stan dusz się nie zmienia więc mam dylemat
to tak poglądowo jako przykład
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,59109,164 i na kolejnej stronie dokonczenie.
Tak nawiasem, ktoś wie jak się owo wpisuje w indeksację? Czy powinno być jako uwaga przy akcie urodzenia rzeczonego przysposabianego? bo niby jest nowy akt ale przecież formalnie stan dusz się nie zmienia więc mam dylemat
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Ależ w tym nic dziwnego nie ma. Dzisiaj jest zupełnie inaczej, ale prawo cywilne Królestwa Polskiego dopuszczało przysposobienie wyłącznie osób dorosłych. W stosunku do małoletnich można było być opiekunem, ale adopcja ze zmianą nazwiska i uzyskaniem praw spadkowych możliwa była dopiero po osiągnięciu przez takie dziecko znajdujące się pod opieką pełnoletności. I po osiągnięciu określonego wieku przez rodziców. Nie pamiętam dokładnie, jakiego, ale na pewno po pięćdziesiątce musieli być.
Co innego z uznaniem dziecka nieślubnego.
Natomiast jak to wpisać do indeksów - pojęcia nie mam...
Pozdrawiam,
Eleonora
Co innego z uznaniem dziecka nieślubnego.
Natomiast jak to wpisać do indeksów - pojęcia nie mam...
Pozdrawiam,
Eleonora
-
Słomińska_Dominika

Nie wiem czy jest coś dziwnego czy nie ma. Nie uzurpuję sobie praw bycia omnibusem.
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
- magda_lena

Dominika!
Geneteka/indeksy są po to, żeby odnaleźć interesujące nazwisko, więc ja bym wpisała normalnie ze stosowną adnotacją w uwagach. Najważniejsze, żeby nazwiska dało się wyszukać, a zainteresowany sam sobie doczyta
Dokładnie tak wpisałam akt uznania ojcostwa, który mi się trafił. Chrzest też był 10 lat wcześniej, więc "stan dusz", jak to nazwałaś, też się nie zmienił
nazwisko przed uznaniem wpisałam w "vel", nazwisko po uznaniu w rubrykę "nazwisko".
Geneteka/indeksy są po to, żeby odnaleźć interesujące nazwisko, więc ja bym wpisała normalnie ze stosowną adnotacją w uwagach. Najważniejsze, żeby nazwiska dało się wyszukać, a zainteresowany sam sobie doczyta
Dokładnie tak wpisałam akt uznania ojcostwa, który mi się trafił. Chrzest też był 10 lat wcześniej, więc "stan dusz", jak to nazwałaś, też się nie zmienił
Pozdrawiam, Magdalena
-
Słomińska_Dominika

akt urodzenia już został spisany do indeksów w dacie urodzenia. Jednak co zrobić z drugim aktem "urodzenia". Wychodzi na to, że sie koleżka urodził 1881 i 1868, gdyby patrzeć dosłownie na konkretną definicję aktu. a to przecież nie jest możliwe.
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time