Oto akt urodzenia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2f ... deba1.html
a tutaj moja interpretacja dokumentu:
Żłobnica 94
Działo się w wsi Sulmierzycach dnia piętnastego kwietnia tysiąc osiemsetnego sześćdziesiątego szóstego roku o godzinie (?) po południu. Stawił się Szymon Kotlarek okupnik lat trzydzieści trzy liczący w Żłobnicy zamieszkały w obecności Franciszka Moskota okupnika lat (czterdzieści ?) dwa i Łukasza (nazwisko ? może Lelicki) okupnik lat czterdzieści dwa liczących obydwóch w Żłobnicy zamieszkałych i okazali Nam dziecię płci żeńskiej urodzone w Żłobnicy dnia trzynastego bieżącego miesiąca i roku o godzinie trzeciej po południu z Jego Małżonki Katarzyny z Stolarczyków lat trzydzieści cztery liczącej.Dziecięciu temu na na Chrzcie Świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię JULIANNA a Rodzicami jego Chrzestnymi byli Józef Kotlarek i Konstancja Kotlarkówna. Akt ten stawiającym przeczytany przez nas podpisany jako stawiający pisać nie umieją. Ks.podpis ?
Nie jestem pewien słów tam gdzie są znaki zapytania w mojej interpretacji, proszę pomoc w odczytaniu tych kilku słów.
Prośba o sprawdzenie czy dobrze odczytałem akt urodzenia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
SirBoGdAaN

ad 1
drugiej
ad 2
lat trzydzieści dwa
ad 3
Łukasza Cielaka??
reszta ok
drugiej
ad 2
lat trzydzieści dwa
ad 3
Łukasza Cielaka??
reszta ok
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
-
SirBoGdAaN

Dziękuję za sprawdzenie, pozdrawiam Bogdan
Pozdrawiam Bogdan Rz.
Re: Prośba o sprawdzenie czy dobrze odczytałem akt urodzenia
wydaje mi się, że Cieślakazetka pisze: Łukasza Cielaka??
Pozdrawiam,
Ola
-
SirBoGdAaN

Re: Prośba o sprawdzenie czy dobrze odczytałem akt urodzenia
Po ponownym przypatrzeniu się literkom skłaniam się do przyjęcia wersji nazwiska "Cieślak" według interpretacji Oli. Dziękuję wszystkim za pomoc przy rozszyfrowaniu mojego dokumentu.
Pozdrawiam
Bogdan
Pozdrawiam
Bogdan