Szczawienko - dokumenty z 1911 roku?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

omawad

Sympatyk

Post autor: omawad »

DzieńDobry,
Chciałam wyszukać akt zgonu pewnej osoby. Mam pewność, że był wydany w Szczawienku, w latach 1906-1911. Napisałam do Archiwum we Wrocławiu, ale dostałam odpowiedź, że mają dokumenty do 1910 roku i niestety nic na temat tej osoby nie ma.

Czy ktoś się orientuje czy gdzieś mogą być dokumenty późniejsze?

Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Magdo

najpewniej poszukiwany dokument odnajdziesz we właściwym dla Szczawienka Urzędzie Stanu Cywilnego - czy to nie będzie Wałbrzych?
Wystąp o o poświadczenie kopii aktu nie mającej mocy dokumentu urzędowego (nie odpis).
Polecam wątek:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml

Pozdrawiam
Aneta
omawad

Sympatyk

Dziękuję Aneto, tak, to będzie Wałbrzych. Spróbuję się skontaktować, zobaczymy...
omawad

Sympatyk

Nie mam szczęścia. Napisałam do USC w Wałbrzychu. Napisali, że dokumenty starsze niż rok są przekazywane do Archiwum we Wrocławiu, czyli te z 1911 roku poszły tam. Jednak we Wrocławiu ich chyba nie ma, jeśli mi napisali, że szukali tylko do 1910 roku...

Gdzie zatem może ten jeden rok być? z USC napisali niepocieszająco, że być może tej księgi po prostu nie było :(
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Magdo

każdy urząd stanu cywilnego, przekazując księgi do archiwum państwowego sporządza spis zdawczo-odbiorczy materiałów archiwalnych. Moim zdaniem, powinnaś poprosić o doprecyzowanie, czy taki rocznik faktycznie był przekazywany - urzędnicy powinni to wiedzieć, a nie domniemywać.
To samo archiwum państwowe, przejmując księgi z USC, także powinno być w posiadaniu podobnego spisu akt.

Pozdrawiam
Aneta
omawad

Sympatyk

Dziękuję bardzo!
tylko obawiam się, że mogę być trochę upierdliwa dla tych urzędów jak tak ciągle będę wracać do tej jednej księgi ;)

ale faktycznie USC nie sprecyzowało, tylko napisali, że 'czasami ksiąg nie ma'...

takie księgi są dla danego rocznika? jak na złość może akurat tam znalazły by się informację i akurat ta musiała zaginąć...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”