Nazwisko: Dąbrowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Kosek_Tomasz_1

Sympatyk

Dąbrowscy - parafia Radziłów, Podlasie

Post autor: Kosek_Tomasz_1 »

Witam
Poszukuje informacji na temat Dąbrowskich z Brodowa parafia Radziłów.

Franciszek Dąbrowski ur. 1823 Brodowo, syn Adam Dąbrowskiego ur. 1875 (?) Brodowo. Wspomniany Adam żonaty z Wiktorią Gniazdowską był synem Andrzeja i Marianny Biedrzyckiej (?)
pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Re: Nazwisko: Dąbrowski

Post autor: Rafael »

Kilka dodatkowych informacji
Rafael pisze:Moja 2xpra babcia Helena Kabot zd Dąbrowska, córka Norberta i Antoniny, zm 1904 r. Wysoka, par. Przybyszew.
Norbert, ur. 1817 r. Biejkowska Wola, s. Szczepana i Katarzyny z Gutkowskich
Jego dziadek, Jakub, zm. 1809 r. Biejkowska Wola, w akcie zgonu " rodem za Krakowa z miejsca Zatora w Galicji"
Rafael pisze:Moja 3xpra babcia Anna Dubczyk zd Dąbrowska, córka Ignacego i Marianny z Goców, wnuczka Jana i Katarzyny z Pawłowskich, ur. 1851 r. Kozietuły, par. Goszczyn.
Jan, zm. 1854 r. Kozietuły, w akcie zgonu, że urodzony w Rusinowie
Jego brat, Filip, ur. par. Smogorzów za: akt ślubu z Goszczyna
Jego brat, Wojciech, ur. par. Drzewica za: akt ślubu z Goszczyna
Jego ojciec Michał, zm. 1810 r. Kozietuły, w akcie zgonu, że urodzony w "Grabowy", żona Teresa domo Stępień
Ostatnio zmieniony śr 05 wrz 2012, 17:59 przez Rafael, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
LucjaZatorska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: LucjaZatorska »

w parafii a Piątnica spotkalam w indeksie urodzen
akt nr 3 z 1850 Julianna Dąbrowska
akt nr 99 z 1850 Marianna Dąbrowska
akt nr 26 z 1851 Marianna Dąbrowska
akt nr 17 z 1852 Józef Dąbrowski
Moja prababka rowniez z tej okolicy Balbina Dąbrowska,Dombrowska
Posiadam sfotografowane indeksy urodzen,slubow i zgonow tej parafi od 1850-1858,tylko jeszcze nie spisalam
Dąbrowscy czesto występuja
Pozdrawiam Łucja
edytaur

Sympatyk

Post autor: edytaur »

Witam, właśnie dziś się dzowidziałam że moją pra, par babką jest Julianna Dąbrowska ur 28.02.1883r w Krzczonowie córka Filipa i Tekli
być może mówimy o tej samej rodzinie.

Serdecznie pozdrawiam
Edyta
e_jakubiuk_

Sympatyk

Post autor: e_jakubiuk_ »

Witam
W Janowie Podl. natrafiłam na akt małżeństwa z 1840r. między Wojciechem Dąbrowskim ur. w Wyszogrodzie Guberni Płockiej, s.Antoniego i Konstancji z Fabrowiczów (?), z Łucja Rydzyńską c. Wojciecha i Agnieszki, ur. w Ratniach w Księstwie Poznańskim
Drugi akt również z 1840r. między Marianną Dąbrowską, c.Tomasza i Marianny, urodzona we wsi Wola, Guberni Kaliskiej z Antonim Borkowskim s.Bartłomieja i Rozalii z Domańskich, urodzonym w Białej.
Pozdrawiam
E.Jakubiuk
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Dąbrowscy- okolice Rawy

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Witam

JA jestem z Dąbrowskich z okolic Rawy Mazowieckiej.
Józef Dąbrowski mąż Tekli z Radzymińskich
gienia

Sympatyk

Dąbrowscy- okolice Rawy

Post autor: gienia »

Cześć.
Ja mam Dąbrowskich w parafii Trzemeśnia, pow. Myślenice, woj.małopolskie. Blisko Krzczonowa/ edytuar/, gdzie znalazłam podpowiedź, skąd przyszli moi krewni o nazwisku Leśniak.
Gienia J.
edytaur

Sympatyk

Dąbrowscy- okolice Rawy

Post autor: edytaur »

Witam,
Czy mogłę prosić Gienia/ o więcej inforacji na temat Dąbrowskich pow. Myśleniec- blisko Krzczonowa. Napisałam już do archiwum a akt urodzenia, może tam będzie nazwisko rodowe mojej Tekli po mężu Dąbrowskiej, żony Filipa, o ile akt urodzenia będzie zgodny z aktem zgonu, ponieważ już wiele razy spotkałam się z pomyłami w dokumentach.

Pozdrawiam
Edyta
gienia

Sympatyk

Re: Dąbrowscy- okolice Rawy

edytaur pisze:Witam,
Czy mogłę prosić Gienia/ o więcej inforacji na temat Dąbrowskich pow. Myśleniec- blisko Krzczonowa. Napisałam już do archiwum a akt urodzenia, może tam będzie nazwisko rodowe mojej Tekli po mężu Dąbrowskiej, żony Filipa, o ile akt urodzenia będzie zgodny z aktem zgonu, ponieważ już wiele razy spotkałam się z pomyłami w dokumentach.

Pozdrawiam
Edyta
Cześć.
Osób o nazwisku Dąbrowski/a/ jest w parafi Trzemeśnia 31, w latach 1890-1907. Jest Jan Dąbrowski /ur 1804-13.10.1864/s. Jakuba i Heleny Klimas i Tekla Pawlikowska c. Onufrego Pawlikowskiego i Zofii Boczkaj ur. 1820- ?
Gienia.
gienia

Sympatyk

Cześć.
I jeszcze jedno, zapraszam na stronę małopolskiego towarzystwa genealogicznego/księgi metrykalne, zjechać na dół i tam jest zindeksowana parafia Trzemeśnia, szukaj nazwisko Dąbrowski/a/.
Pozdrawiam Was Gienia.
LucjaZatorska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: LucjaZatorska »

Gdyby sie "trafila"Balbina Dabrowska to prosze o jakies namiary,wg mnie powinna byc gdzies z okolic Lomzy
Pozdrawiam Lucja
karolinab

Post autor: karolinab »

Witam
szukam inf. dotyczących Mariana Dąbrowskiego żona Krystyna Detko (zmarli 8 marca 1961r.) , miał brata Henryka Dąbrowskiego wywieziony na Syberię z nowych inf. ustaliłam że mieszkali kolol Siedlec nie wiem jak wygląda sprawa z ich rodzeństwem mieli chyba siostrę.
Mam zdjęcia Mariana i jego żony proszę o inf. i kontakt
Pozdrawiam
wiebac

Dąbrowscy Brześć - Łódź

Post autor: wiebac »

Witam, szukam informacji o rodzinie mojego dziadka i jego przodków Leonard Dąbrowski ur. 1885 Brześć nad Bugiem zmarłego po aresztowaniu przez gestapo w 1940 roku w Łodzi, syna Józefa Dąbrowskiego (żonatego z Teresa Dubrzecka). Leonard zawarł w Łodzi związek małżeński z Marianną z domu Laube z którą miał syna Leonarda (zaginął w łapance) córki Melania i bliźniaczki Henryka i Wiesława wszystkie dzieci urodzone w Łodzi. Niestety chęć poznania korzeni pojawiła się jak już wszyscy seniorzy odeszli.
Pozdrawiam, Wiesiek
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Dąbrowscy Brześć - Łódź

Post autor: MajaWojdalski »

Wznawiam poszukiwania "moich" Dabrowskich -

Feliks Dabrowski (moj pradziadek) ur. ok. 1863 w Wolce Lasieckiej, parafia Nieborow, powiat Lowicki. Syn Jozefa (sluzacy) i Marianny z Janikow. Maz Eleonory z domu Zietek. Ojciec: Wladyslawa, Aleksandra, Sabiny (moja babcia), Antoniny i Wiktorii.

Serdecznie prosze o wszelkie informacje o przodkach, potomkach, krewnych i powinowatych takze o Wolce Lasieckiej, ktora bez litosci przeciela niedawno na pol autostrada...

Maja
Awatar użytkownika
Inula

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Inula »

karolinab pisze:Witam
szukam inf. dotyczących Mariana Dąbrowskiego żona Krystyna Detko (zmarli 8 marca 1961r.) , miał brata Henryka Dąbrowskiego wywieziony na Syberię z nowych inf. ustaliłam że mieszkali kolol Siedlec nie wiem jak wygląda sprawa z ich rodzeństwem mieli chyba siostrę.
Mam zdjęcia Mariana i jego żony proszę o inf. i kontakt
Pozdrawiam
witam,
moja rodzina mieszkała również w okolicach Siedlec. Marianna Dąbrowska wyszła za mąż za Aleksandra Jońskiego. Zmarła w 1943 roku mając 45 lat, została pochowana na cmentarzu w Pruszynie. Z tego co udało mi się ustalić to miała brata Piotra (ożenił się z Otylią) i siostrę Zofię (wyszła za mąż za Kazimierza Podwapińskiego). Wśród zdjęć rodzinnych było również ślubne zdjęcie Antoniego Dombrowskiego. Niestety nie udało mi się ustalić kim był dla Marianny.
Nie trafiłam na żadnego Mariana, ale ta gałąź rodziny jest skromna, także kto wie :)
Jeżeli trafisz w swych poszukiwaniach na te osoby, bardzo proszę daj znać ( z góry serdecznie dziękuję) :)
Pozdrawiam,
Ewelina Chilińska

Poszukuję Wesołowskich i Duszyńskich z powiatu słupeckiego (m.in. Cienin Kościelny, Słupca)
oraz Dąbrowskich i Jońskich - Siedlce, Mordy, Kolonia Biel, Mrozy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”