Digitalizacja i indeksacja wybranych zasobów AP Radom

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Post autor: OlaH »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Tam jeszcze wisi zdaje się Worów i Wrociszew, z tego co kojarzę.
Włodku, Worów będzie wkrótce indeksowany przez skromny zespół w składzie Piotrek Zajc, Zygmunt Borowy i Ola Heska.

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Sroczyński_Włodzimierz pisze:nie jest to "na zamówienie" a "jako wynik wysoce prawdopodobnej deklaracji indeksacji popartej silnymi argumentami - dorobkiem"
i tak właśnie doszło do indeksacji Rzeczniowa i Stromca, z tego co rozumiem - w wyniku "wysoce prawdopodobnej deklaracji indeksacji popartej silnym dorobkiem" :) - zadeklarowaliśmy i zrobiliśmy (tzn. Stromiec jeszcze u mnie w weryfikacji, ale już zindeksowany).

Pozdrawiam :)
Ola
elizagajda

Sympatyk

Post autor: elizagajda »

:k: witam,chciałam sie dowiedzieć czy spisane było Opactwo,pozdrawiam eliza
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Witam,
chciałam powiadomić, że ostatnio do Metryk zostały dodane nowe indeksy wybranych zasobów z AP Radom, tzn. śluby parafii Warka, lata 1903-1907 (indeksacja Ireneusz Miraś, weryfikacja Ola Heska) i zgony parafii Stromiec, lata 1894-1909 (indeksacja: Bogdan Bartnik, Zygmunt Borowy, Remigiusz Wójtowicz, Piotr Zajc i Daniel Zieliński, weryfikacja Ola Heska). Zgony z lat 1893-1878 są już również zindeksowane i są w trakcie weryfikacji. Całemu zespołowi serdecznie dziękuję za miłą współpracę.

Pozdrawiam,
Ola
pawełKa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: pawełKa »

Czy może ktoś orientuje się jaki jest stan zachowania metryk par. Cerekiew koło Radomia (głównie łacińskich) i czy są one na warsztacie skanujących czy indeksujących?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Witam,
do Administratora Metryk wysłałam właśnie zweryfikowane indeksy aktów zgonu z parafii Stromiec z lat 1878-1893.

Indeksowali Bogdan Bartnik, Zygmunt Borowy, Janinka Łomocińska, Remigiusz Wójtowicz, Piotr Zajc, Daniel Zieliński.
Weryfikowała Ola Heska.

Serdecznie dziękuję całej grupie za miłą współpracę. Tym samym zakończyliśmy indeksację zgonów ze Stromca z lat 1878-1909 z AP Radom.

Pozdrawiam,
Ola
Mikolaj_Wilk

Sympatyk
Legenda

Post autor: Mikolaj_Wilk »

Ksiąg z Cerekwi w języku łacińskim nie ma i nie będzie w tym projekcie, jak i innych ksiąg łacińskich z innych parafii, bo w zasobie AP Radom takich nie ma, są natomiast w jęz. polskim i rosyjskim.

Jaki jest stan zachowania? Trudno mi teraz powiedzieć. Jakieś inwentarze są w Archiwum Diecezjalnym w Sandomierzu, napisano o tym też we wstępie do wydanych drukiem staropolskich ksiąg z Radomia - nie pamiętam tytułu.

pozdrawiam,
Mikołaj
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Co się zachowało z Cerekwi po łacinie, to poglądowo można obejrzeć tu:
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1867931
Jest to cyfrowy zasób AD Radom
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

W Genetece jest ciut indeksów z Chlewisk (zasób AP Radom)
U 1810, 1899, 1907
M 1810-12
Z 1806-10
Czy są plany fotografowania i indeksowania pozostałych roczników tej parafii?

z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Awatar użytkownika
Piotr_Zajc

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Zajc »

W kwietniu ubiegłego roku podpisano umowę z AP Radom dotyczącą digitalizacji parafii Kozienice, Policzna, Stromiec Skrzynno,Szydłowiec Rzeczniów. Przez półtora roku udało się sfotografować tylko Rzeczniów i część Stromca. Co stoi na przeszkodzie by dokończyć fotografowanie chociażby tych parafii objętych umową?
Czemu digitalizacja zasobów AP Radom trafiła na półkę? Czy ktoś kieuje jeszcze tym projektem?
Podczas indeksowania Warki, Stromca czy Rzeczniowa wyszło sporo braków które warto by uzupełnić a nawet nie wiadomo do kogo wysyłać informację. Od ponad dwóch miesięcy proszę się o przesłanie do indeksacji sfotografowanych materiałów ze Stromca lata 1810-54 i cisza. Żadnej odpowiedzi. Kiedy zgłaszałem się na ochotnika do indeksacji zasobów AP Radom nie takiej współpracy oczekiwałem. Może byłem byłem naiwny, ale spodziwałem się że przekazanie materiału osobie indeskującej to najmniejszy problem. Okazuje się jednak że czasem jest to problem nie lada. Trudno nie chcecie by Stromiec, mimo że jest sfotografowany i leży gdzieś u kogoś na dysku, był zindeksowany to nie będzie.
Zastanawiam się tylko czym tkwi problem? W braku ludzi, sprzętu? Ciężko jest pomóc jak się nie wie w czym tkwi problem a wszystkie zapytania na forum ,mailem czy telefonicznie są zbywane milczeniem. Tego typu zachowanie tylko zniechęca do indeksacji.
Czy tak trudno jest w kilku zdaniach wyjaśnić forumowiczom i osobom indeksującym o co w tym wszyskim chodzi?

Pozdrawiam
Piotrek Zajc
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Witam,
informuję, że dziś do Administratora Metryk wysłałam zweryfikowane indeksy urodzeń parafii Worów z lat 1876-1909 z zasobów AP Radom.
Indeksował Piotr Zajc przy pomocy Zygmunta Borowego i Janinki Łomocińskiej. Weryfikowała Ola Heska.

Obecnie pracujemy nad indeksacją i weryfikacją ślubów z Worowa.

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

Witaj Olu,
nie wiem, czy zauważyłaś, podawałem bardzo niedawno informację na forum w wątku dot. AP Grodzisk Maz., że sfotografowaliśmy lata 1926-1951 Worowa, a w planie mamy kontynuację. Leszek już zdjęcia obrobił, a ja będę je numerował i niebawem udostępnimy do indeksacji. Jeśli jesteście zainteresowani kontynuacją, proszę o kontakt na priva.
Pozdrawiam serdecznie
Bronisław
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Witam,
hmmm, odpowiadałam na post Bronka odnośnie dalszej indeksacji Worowa, ale .... nie widzę go tu. Gdzieś się zapodział??? No nic, odpowiem jeszcze raz. Niestety, nie jesteśmy zainteresowani dalszą indeksacją Worowa. W Worowie nikt z nas nie ma przodków, wzięliśmy "sierotkę" z litości, bo ta parafia była jedną z pierwszych sfotografowanych a nikt nie miał na nią ochoty. Praca wre w archiwach, gdzie mamy interesujące nas parafie, więc oscylujemy w tamtych kierunkach. Jeśli znajdzie się chętny do Worowa, chętnie udzielę pomocy, jeśli zajdzie taka potrzeba.

A niniejszym chciałam również powiadomić, że przed kilkoma minutami do Administratora Metryk wysłałam zweryfikowane śluby parafii Worów, lata 1876-1909. Indeksował Piotr Zajc, z pomocą Janinki Łomocińskiej i Zygmunta Borowego. Dziękuję bardzo serdecznie całej grupie :k: a zwłaszcza Piotrkowi, który indeksuje najmłodsze lata tego zespołu i odczytuje takie bazgroły, jakich ja mało widziałam. Jestem pełna podziwu :D

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Digitalizacja i indeksacja wybranych zasobów AP Radom

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Zastanawiam się tylko czym tkwi problem? W braku ludzi, sprzętu? Ciężko jest pomóc jak się nie wie w czym tkwi problem a wszystkie zapytania na forum ,mailem czy telefonicznie są zbywane milczeniem. Tego typu zachowanie tylko zniechęca do indeksacji.
Czy tak trudno jest w kilku zdaniach wyjaśnić forumowiczom i osobom indeksującym o co w tym wszyskim chodzi?
Witam.
Piotr Zajc grzecznie poprosił o zajęcie stanowiska.
Minęło sporo czasu i nikt nie udzielił mu na nie odpowiedzi.
Moze najlepiej będzie wykasować ten post ?
Jest to nowy sposób rozwiazywania drobnych problemów.
Pozdrawiam
Waldemar Chorążewicz
Mikolaj_Wilk

Sympatyk
Legenda

Post autor: Mikolaj_Wilk »

Witam,

W tym wątku podjąłem (może nazbyt śmiało) temat indeksacji metryk z Szydłowca:

http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... 771#156771

Jest to taka skromna, oddolna inicjatywa.
Jednak indeksy mają być do ksiąg z zasobu archiwum parafialnego, nie do duplikatów z AP, choć mogą się pokrywać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”