Horodenka, Jak zdobyć adres?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Horodenka, Jak zdobyć adres?

Post autor: Sznober_Barbara »

Witam,

dowiedziałam się ostatnio, że w Horodence pow. stanisławowski żyje pan Jan Laskowski, który może być moim krewnym. Jak zdobyć adres do niego. Proszę o podpowiedź. :)

Barbara
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Laskowscy mieszkajacy w Horodence:
Kolejno: nazwisko>imie>imie ojca> data urodzenia>miejsce zamieszkania>ulica, nr.domu, mieszkania
Фамилия Имя Отчество тел дата рожд. нас. пункт ул. дом корп кв
ЛЯСКОВСКИЙ ВЛАДИМИР РОМАНОВИЧ 0 1978-12-05 ГОРОДЕНКА ПЕТЛЮРИ 10 0 0
ЛЯСКОВСКИЙ ВЛАДИМИР ЯРОСЛАВОВИЧ 23950 1975-01-24 ГОРОДЕНКА КРУШЕЛЬНИЦЬКОГО 11 0 12
ЛЯСКОВСКИЙ ИВАН ГРИГОРЬЕВИЧ 0 1919-01-20 ГОРОДЕНКА ВИСОЧАНА 1 0 0
ЛЯСКОВСКИЙ ВЛАДИМИР РОМАНОВИЧ 0 1978-10-05 ГОРОДЕНКА ВОЛОДИМИРА ВЕЛИКОГО 1 0 0
ЛЯСКОВСКИЙ ЯРОСЛАВ ИВАНОВИЧ 23950 1949-09-29 ГОРОДЕНКА КРУШЕЛЬНИЦЬКОГО 11 0 12
ЛЯСКОВСКИЙ РОМАН ВАСИЛЬЕВИЧ 0 1948-06-19 ГОРОДЕНКА БРАТІВ ОКУНЕВСЬКИХ 32 0 11
ЛЯСКОВСКИЙ ИВАН ЯРОСЛАВОВИЧ 23950 1977-01-01 ГОРОДЕНКА КРУШЕЛЬНИЦЬКОГО 11 0 12

ЛЯСКОВСКИЙ ИВАН ГРИГОРЬЕВИЧ 0 1919-01-20 ГОРОДЕНКА ВИСОЧАНА 1 0 0
Laskowski Jan s.Grzegorza, ur.20.01.1919, Horodenka, ul.Wysoczana 1

Ksiazka adresowa Ukrainy
http://www.nomer.org/allukraina/
Pozdrawiam
Grazyna
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Bardzo, bardzo dziekuję. Barbara
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Grażyno,

w podanej przez Ciebie książce adresowej Ukrainy odnalzałam także interesujące mnie nazwisko ZIARKO. Cieszy mnie to bardzo, bo byc może któraś z tych osób jest ze mną spokrewniona. Moi dziadkowie i pradziadkowie - ZIARKO i LASKOWSCY _ mieszkali na Ukrainie na Wołyniu, przebywali także w Rostowie n/Donem. Niestety znam tylko nazwiska , mam kilka zdjęć i świadectwo szkolne babci z 1917 r. Niestety brak jakicholwiek innych informacji umożliwiających poszukiwania. Być może ta droga mi pomoże. :)
Ale w związku z tym mam pytanie: czy w adresach miast Ukrainy nie obowiązują kod, tak jak u nas. Czy wystarczy zaadresować tak jak jest w książce telefonicznej?

Pozdrawiam. Barbara
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Sznober_Barbara pisze:Grażyno,

w podanej przez Ciebie książce adresowej Ukrainy odnalzałam także interesujące mnie nazwisko ZIARKO. Cieszy mnie to bardzo, bo byc może któraś z tych osób jest ze mną spokrewniona. Moi dziadkowie i pradziadkowie - ZIARKO i LASKOWSCY _ mieszkali na Ukrainie na Wołyniu, przebywali także w Rostowie n/Donem. Niestety znam tylko nazwiska , mam kilka zdjęć i świadectwo szkolne babci z 1917 r. Niestety brak jakicholwiek innych informacji umożliwiających poszukiwania. Być może ta droga mi pomoże. :)
Ale w związku z tym mam pytanie: czy w adresach miast Ukrainy nie obowiązują kod, tak jak u nas. Czy wystarczy zaadresować tak jak jest w książce telefonicznej?

Pozdrawiam. Barbara
Jest tak jak w Polsce, ale można pisać bez kodu dla większych miast (Moskwa, Rostow, Lwów etc). Kod pocztowy znajdziesz na stronie Wikipedii danej miejscowości. Trzeba wpisać w Google nazwę oryginalną cyrylicą (skopiować z adresu podanego w książce telef.) i tam w prawej tabelce strony jest podany pełny adres (rejon, obwód), kod pocztowy i nr kierunkowy telefonu.
Dla Horodenki: Kod pocztowy =78100 Patrz >> http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0% ... 0%BA%D0%B0
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Bardzo dziekuję za informacje.

Pozdrawiam. Barbara
wojkaw

Post autor: wojkaw »

Witam, a czy może ktoś mi pod powiedzieć, gdzie mogłabym znaleźć - i czy w ogóle są- aty/metryki urodzenia z Horodenki w okresie 1936-1940?
Mój dziadek w latach 1935-1936 objął stanowisko sekretarza gminy w Horodence. Był tam z żoną Heleną, synem Wojciechem i tam prawdopodobnie urodziła im się córka Teresa. Jej aktu urodzenia szukam. Dziadkowie z Horodenki zostali zesłani, po amnestii Babcia trafiła do Armii Andersa a Teresa zmarła w XI 1941 w drodze do Uzbekistanu. Staram się również odnaleźć jakikolwiek dokument nt. śmierci Tereski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”