dowiedziałam się ostatnio, że w Horodence pow. stanisławowski żyje pan Jan Laskowski, który może być moim krewnym. Jak zdobyć adres do niego. Proszę o podpowiedź.
Barbara
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jest tak jak w Polsce, ale można pisać bez kodu dla większych miast (Moskwa, Rostow, Lwów etc). Kod pocztowy znajdziesz na stronie Wikipedii danej miejscowości. Trzeba wpisać w Google nazwę oryginalną cyrylicą (skopiować z adresu podanego w książce telef.) i tam w prawej tabelce strony jest podany pełny adres (rejon, obwód), kod pocztowy i nr kierunkowy telefonu.Sznober_Barbara pisze:Grażyno,
w podanej przez Ciebie książce adresowej Ukrainy odnalzałam także interesujące mnie nazwisko ZIARKO. Cieszy mnie to bardzo, bo byc może któraś z tych osób jest ze mną spokrewniona. Moi dziadkowie i pradziadkowie - ZIARKO i LASKOWSCY _ mieszkali na Ukrainie na Wołyniu, przebywali także w Rostowie n/Donem. Niestety znam tylko nazwiska , mam kilka zdjęć i świadectwo szkolne babci z 1917 r. Niestety brak jakicholwiek innych informacji umożliwiających poszukiwania. Być może ta droga mi pomoże. :)
Ale w związku z tym mam pytanie: czy w adresach miast Ukrainy nie obowiązują kod, tak jak u nas. Czy wystarczy zaadresować tak jak jest w książce telefonicznej?
Pozdrawiam. Barbara