Kurdowski, Nazwisko

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Kurdowski, Nazwisko

Post autor: kola16 »

Dzień dobry,
Mam pytanie. dt. nazwiska Kurdowski. Na moikrewni jest tylko 1 osoba o takim nazwisku, czy spotkał sie ktokolwiek z etymologią tego nazwiska?

Mikołaj
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Nazwisko-Kurdowski

Post autor: JarekK »

kola16 pisze:... Na moikrewni jest tylko 1 osoba o takim nazwisku, czy spotkał sie ktokolwiek z etymologią tego nazwiska? ...
Kurdowski - od staropolskiego kord ‘krótki miecz’ lub od staropolskiego korda ‘sznur, którym przepasywali się zakonnicy’.

http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=811
Pozdrawiam
Jarek
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

kola16 pisze:... Mam pytanie. dt. nazwiska Kurdowski. Na moikrewni jest tylko 1 osoba o takim nazwisku, czy spotkał sie ktokolwiek z etymologią tego nazwiska? ...
Witam :)
Czy ma Pan w swoim drzewie genealogicznym osoby o takim nazwisku? Jeśli tak, to skąd pochodzą? Ja w swoim mam Kurda / Kurdziński. Może Kurdowski to też jakaś inna forma tych "moich" nazwisk? ;)

Pozdrawiam
Martyna
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

U mnie to nazwisko występuje w ok.Garwolina a dokładniej w Wildze, w 1830 stawił się Szymon Kurdowski.

pozdrawiam
Mikołaj
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

U mnie w Dobrowie w Wielkopolsce :)

Pozdrawiam
Martyna
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”