Akta notarialne - sprzedaż gospodarstw włościańskich

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jarekf20

Sympatyk
Nowicjusz

Akta notarialne - sprzedaż gospodarstw włościańskich

Post autor: jarekf20 »

Witam,
Zacząłem teraz przeglądać akta notarialne zakupu gospodarstw przez przodków. Wszystkie transakcje dotyczą gospodarstw i wiele jest uregulowań których nie rozumiem. Oczywiście obowiązek wydawania alimentów. Od kiedy to funkcjonowało i na czym polegało. Może ktoś wie jakie prawa dotyczące sprzedaży gospodarstw włościańskich w latach 20 – stych XX wieku obowiązywały. Spotkałem się również że nabywający musieli okazać zaświadczenie z gminy że są włościanami że ich rodzice czy dziadkowie byli pochodzenia chłopskiego. No i jeszcze jedna ważna kwestia wykazy hipoteczne. Czy jak dziedzic zaczął uwłaszczać chłopów to sporządzał te wykazy czy rejestry i przydzielał im grunty na własność. Wiele mam przypadków gdzie przodkowie sporządzaja akty notarialne w samej Warszawie czy uwłaszczanie chłopów odbywało się w tamtejszych kancelariach ? No i jak dotrzeć do aktu zakupu gospodarstwa sporządzonego w Warszawie w 1899 roku u notariusza Olszewskiego. Proszę o jakiekolwiek informacje dotyczące sprzedaży gospodarstw rolnych.
pozdrawiam
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”