Notariat - źródłem genealogicznym

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

adam1974

Sympatyk

Post autor: adam1974 »

Czytam tu o księgach notarialnych ,a ja szukam dokumentow dotyczących zakupu przez moich krewnych w roku 1882 r majątku Łazy kolo Oswiecimia i dokumentów dotyczacych zmian współwlascicieli do 1939r i nie wiem gdzie takie takie ksiegi moglabym znalezc i nie wiem jak sie go tego zabrać . Moze ktos podpowie ,będę wdzięczny Adam Pozdrawiam
piottrek

Sympatyk

Post autor: piottrek »

Z tego co wiem, nie było obowiązku spisywania aktów u właściwego notariusza wg rejonizacji. Np moi prapradziadkowie spisywali akt notarialny w sąsiednim powiecie, prawdopodobnie dlatego,że było bliżej.
Dlatego musisz kierować się rozsądkiem i nosem. A archwium po notariuszu powinno znajdować się w odpowiednim dla regionu AP.
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Post autor: Michał_Golubiński »

adam1974 pisze:Czytam tu o księgach notarialnych ,a ja szukam dokumentow dotyczących zakupu przez moich krewnych w roku 1882 r majątku Łazy kolo Oswiecimia i dokumentów dotyczacych zmian współwlascicieli do 1939r i nie wiem gdzie takie takie ksiegi moglabym znalezc i nie wiem jak sie go tego zabrać . Moze ktos podpowie ,będę wdzięczny Adam Pozdrawiam
Przeszukać notariat i hipoteczne. Nie wiem, jak wygląda dokładnie sytuacja w tym przypadku, ale poszukaj u najbliżej występującego notariusza, jeśli nie to szukaj raczej u tych z danego regionu. Rok znasz, więc powinno pójść szybko, a księgi wydaje mi się że bedą w AP Częstochowa.

Pozdrawiam

Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Moim zdaniem, w przypadkach, gdy szukamy umów dotyczących znanych nam nieruchomości - pierwszym wyborem są księgi wieczyste.
Z nich informacje o treści aktu poprzez adnotacje o numerze, dacie, notariuszu
Jedynie gdy nie ma ksiąg to od poszukiwania notariusza można zacząć

Pierwsze kroki do notariatu wtedy, gdy nie wiemy jaką nieruchomość kupili/zbyli/zadłużyli/spłacili/inne
Najwyraźniej widać przewagę "start u notariusza" gdy: rodzina miała "swojego" tj przez lata trzymała się jednego, jest ich niewielu na terenie i są w komplecie, a nie wiemy co i gdzie kupili.
Zresztą jak niewielu i są - to i tak warto przejrzeć skorowidze niezależnie czy w ogóle coś z transakcjami mieli wspólnego
testamenty
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
roza.kruza

Sympatyk
Adept

Post autor: roza.kruza »

Witaj Michale, co to znaczy przeszukać notariat i hipoteczne?Mój pradziadek Antoni Dolecki był jednym z założycieli-osadników wsi Dębiny / obecnie podkarpackie /działo się to około 1886 roku jak więc mam znaleźć notariat?
pozdrawiam
Róża
Kluczyk_A

Sympatyk

Post autor: Kluczyk_A »

roza.kruza pisze:Witaj Michale, co to znaczy przeszukać notariat i hipoteczne?Mój pradziadek Antoni Dolecki był jednym z założycieli-osadników wsi Dębiny / obecnie podkarpackie /działo się to około 1886 roku jak więc mam znaleźć notariat?
pozdrawiam
Róża
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/?l=pl& ... %A3A%D1CUT

Zważywszy na czas powinny Cie zainteresować "Akta c.k. notariusza Antoniego Hanusza w Łańcucie", z AP Przemyśl. Jakkolwiek troche mi panowie zbili ćwieka, że to mógł być dowolny notariusz w okolicy. Sam na razie z takich aktów nie korzystałem. Właściwej terytorialnie hipoteki już jednak nie potrafie ustalić.

Edit. Ogólnie to szukamy w bazie SEZAM (http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/) haseł notariat/hipoteka i nazwy pobliskiego miasta które pełni bądź pełniło ważniejsze funkcje administracyjne np. obecne miasto powiatowe (pewnie znajdą się i przypadki gdy jakiś wygwizdówek był siedzibą notariusza), hipoteka działałała chyba przy sądzie.

Pozdrawiam,
Adrian
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Post autor: Michał_Golubiński »

Witam, przepraszam za nieobecność, ale w związku ze świętami gościłem rodzinę przez ostatnie dni:)

Oczywiście tak jak pisał Włodek, hipoteka jest również doskonałym źródłem i w wielu przypadkach można od niej zacząć a wtedy jeśli połączymy hipoteke i notariat to możemy zbudować naprawdę pokaźne drzewo i to dosyć szybko :)

Nie wiem czy odnalazłem te Dębiny o które chodzi, ale nie byłbym taki pewien, że to ten notariusz. Jesli dobrze patrze to odległość od Łańcuta wynosi około 100 km. Ja nie do końca znam tamte okolice, więc radziłbym szukać jeśli u notariusza to takiego który działał w najbliższym miasteczku.

Pozdrawiam

Michał
Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Post autor: tonffillka »

Witam serdecznie
strasznie zaciekawił mnie prezentowany tutaj temat. Prawdę powiedziawszy już jakiś czas temu zastanawiałam się jak poszukiwać danych ziemskich. Niestety próbując ww sposobem, tj. poprzez baza.archiwa nie znalazłam niczego :( Mianowicie chodzi mi o okres od 1849 roku do ok 1906 i ziemie na terenie wsi Zembrzus. Pewności nie mam czy ktoś z rodziny posiadał jakieś ziemie czy był ich właścicielem co utrudnia poszukiwania. Ale może Państwo macie jakiś pomysł? Byłabym bardzo wdzięczna :)
Pozdrawiam
Małgosia Stempniewicz
maja67

Sympatyk
Adept

Post autor: maja67 »

Różo, wydaje mi sie, że powinnaś poszukać najbliższego CK Sądu Powiatowego (dla wsi Dębiny) i tam odpowiedniej sprawy. Raczej nie był to Łańcut. Może Lubaczów lub Jarosław? Pomóc może też Archiwum Geodezyjne. Obie rzeczy w AP w Przemyślu.

Maja
roza.kruza

Sympatyk
Adept

Post autor: roza.kruza »

Bardzo dziękuję za podpowiedzi,będę próbować o wynikach natychmiast powiadomię
jeszcze raz dziękuję
Róża
piottrek

Sympatyk

Post autor: piottrek »

Małgosiu, na Twoim miejscu zaczął bym od tabel likwidacyjnych dla danej miejscowości z uwłaszczenia po 1863r. Tam dowiesz się kto został na danym terenie uwłaszczony. Następnie będziesz wiedziała czego szukać w aktach notariusza.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Podbijam po latach. Nawet jak "tylko" do przeczytania, nikt nie dopisze swoich doświadczeń - i tak warto.
Niestety: mało kto (a szczególnie rzadko ci, którzy powinni) wyszukuje starsze tematy bogate w przydatne treści i j czyta. Jak się pojawią "na górze" - może zadziała lepiej.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

Ja w ostatnim czasie odkryłem historię trzech gospodarstw, choć jakiś zarys miałem wcześniej. Przed tym czytałem o różnych przypadkach na forum. I troszkę zawiodłem się przy moich. Zabrakło mi np. bardziej szczegółowego umiejscowienia działek. Gdybym nie wiedział, gdzie są obecnie, to trudno byłoby je odnaleźć. Sąsiadów też nie poznałem, mapek przy swoich nie widziałem. Poza tym żadnej tabeli likwidacyjnej nie widziałem w tych aktach. Jedną znałem z innego źródła.
Oczywiście muszę wspomnieć o swoim głównym źródle :-)

https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... kami%F1ski
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
mae10

Sympatyk

Post autor: mae10 »

historię pełną gruntu można uzyskać w Księgach Wieczystych -taką informację może uzyskać jedynie właściciel gruntu . Taką informację uzyskałam w sadzie

Ewa M
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tom_mk »

Z tego co mi wiadomo, znajac numer ksiegi wieczystej mozna ja przegladac na stronie Ministerstwa Sprawiedliwosci. Sa rowniez platne strony na ktorych mozemy otrzymac numer ksiegi podajac adres nieruchomosci. Nie bede tu reklamowal, prosze wyszukac w google.

https://przegladarka-ekw.ms.gov.pl/eukw ... sowe=false

Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”