Propinator

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Propinator

Post autor: Kostkowski »

"PROPINATOR"

Uprzejmie proszę przypomnieć kto to jest "propinator".

=======================================
szukam informacji o rodach Kostkowskich, Wolskich, Tenglich
jotzet

Sympatyk

Post autor: jotzet »

Posiadacz propinacji lub dzierżawca monopolowego wyszynku napojów alkoholowych.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Wielkie dzięki za odpowiedź i do tego tak szybką

====================================
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Szerzej na ten temat w haśle 'Propinacja' w Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Propinacja. Radzę przeczytać odpowiednie hasła w przypisach tam podlinkowanych.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Władysław , prawie w każdym dworze był browarek dla własnych potrzeb i produkcja piwa , to też jest propinacja na która trzeba było mieć zezwolenie od władz np. z ówczesnej gminy ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie, a raczej w czym szukać?

Witaj Julianie
To w zasadzie oczywiste, ale skoro jesteśmy przy dworach, może mi pomożesz w innej "dworskiej" sprawie.
Mój prapra Antoni Kostkowski (ur. w Ostrowcu ok. 1815) w aktach chrztu dzieci był organistą w Sobótce (1840), Ożarowie (1843, 1844), Górach Wysokich (1850), Popkowicach (1852), Piotrawinie (1856), także w akcie ślubu syna w Rybitwach k. Józefowa nad Wisłą (1879) gdzie mieszkał do śmierci (1889).
Jednakże w 1860 występuje jako chrzestny w akcie ur. dziecka brata żony ale jako pisarz prowentowy z Woli Siennieńskiej. Zapewne w międzyczasie przeniósł się z za Wisły bliżej stron rodzinnych i po pewnym czasie wrócił do Rybitw.
Nie mam pomysłu gdzie, a raczej w czym szukać. Dotyczczas szukałem w księgach metrykanych, co było w miarę łatwe. Teraz trzeba by w dworskich, sądowych..., jakich? Koło Woli Siennieńskiej są dwie stare parafie: Sienno i Grabowiec. Sprawdzę czy tam nie występował jako chrzestny (w strzępach Ostrowca, które są w BD w Sandomierzu tylko ten jeden raz). Ale co dalej?

====================================
Sawicki_Julian

Sympatyk

Gdzie, a raczej w czym szukać?

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ponownie Władku , tak na moje oko to jeśli był Twój pra..organistą to mógł być często zapraszany za chrzestnego w potrzebie w tej parafii co pracował i metryki by znalazł z jego nazwiskiem ,a pisarzem mógł być jako dodatkowe zajęcie . Dla mnie tam nie było potrzeby szukać moich ale wiem ze Helena Wickenhagen to zona Lucjana mego stryja , a Wickenhagenowie mieli wieś Sobótka i coś w Grabowcu i koło Grabowca jakaś wieś , prawdopodobne Heleny pochodzenie jest z Radomia ,tam budynek Urzędu wojewódzkiego jest po Karskich i Wickenhagenach ,tak gdzieś o tym czytałem. Z kolei Siennie tez są Sawickie od dawna i w Zemborzynie Kościelnym , są nawet ich groby ale czy moi nie wiem . Władek robiona jest diecezja radomska to i skany może się pokażą w necie , gdyby Twój pra.. Kostkowski miał jakąś ziemie to w AP Radom w hipotece by trzeba było poszukać , to jest przyjazne Archiwum bo i mnie tez pomogli za niewielka opłatą , konkretnego nic Ci nie podpowiem bo tam nie szukałem w tych wymienionych przez Ciebie parafiach ; pozdrawiam - Julian
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Trzymanie propinacji.

Post autor: Bryś_Martyna »

Problem jak w tytule :)

http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/15

W drugim akcie po prawej stronie jest napisane: Eliasz Wulf, trzymający propinacyę. Co to oznaczało w praktyce?

Pozdrawiam
Martyna
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Trzymanie propinacji.

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Trzymanie propinacji.

Post autor: Bryś_Martyna »

Dziękuję :)

Pozdrawiam
Martyna
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
świątkowski-andrzej

Trzymanie propinacji.

Post autor: świątkowski-andrzej »

Panie Edwardzie
Miejscowości Wola Sienienska obecnie już nie istnieje. Obecnie jest to wies Krzyżanówka Gmina Sienno. W Woli Sinnieńskiej był dwór,który nalażał do rodziny Jasienskiej. Grób tej rodziny jest na cmentarzu w Siennie. Kościól parafiialny w Sienie posiada troche dokumentów urodzeni ślubów i zgonów
z powazaniem
Andrzej Światkowski
Marek_Delert

Nieaktywny
Legenda

Trzymanie propinacji.

Post autor: Marek_Delert »

Witam
Mam pytanie odnośnie określenia dzierżawca dochodów konsumpcyjnych. Czy jest to równoznaczne z propinatorem? Czy może oznacza inny rodzaj działalności? W sieci nie mogę znaleźć nic konkretnego na ten temat.
Pozdrawiam Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”