Pochodzenie nazwisk (cz.4)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- MalgorzataKurek

-
Staporek_Kamil

- Ewa_Szczodruch

Witam 
Miedziak - w grupie nazwisk pochodzących od miedza ‘pas niezaoranej ziemi między polami; granica’, także od między, ze staropolskiego miedzy, miedź ‘metal’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Miedziak - w grupie nazwisk pochodzących od miedza ‘pas niezaoranej ziemi między polami; granica’, także od między, ze staropolskiego miedzy, miedź ‘metal’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Dzięki za odpowiedź!MalgorzataKurek pisze:Wg Rymuta:
Chmielecki - od nazw miejscowych Chmiele, Chmielek, Chmielik, dziś Chmielnik.
Stelmach - od stelmach, także stalmach, starmach 'rzemieślnik wyrabiający drewniane części wozu'.
Strzelecki - od nazwy miejscowej Strzelce.
Popieluch - od popiół.
Pozdrawiam
Pozdrawiam!
-
Gabriel_Jacek

Witam!
Moje nazwiska, z którymi mam problem, to Ammer i Matern. Nazwiska w moim drzewie genealogicznym wystąpiły w II połowie IXX wieku.
Maria Ammer - wg aktu małżeństwa pochodzi z okolic Wartkowic koło Poddębic. Wg. AP w Łodzi, osoba nie występuje w rejestrach metrykalnych.
Lina Matern - jedyny ślad, to Warszawa, gdzie urodził się syn tej kobiety.
Czy są to nazwiska kolonistów i szukać należałoby w księgach innej wiary ?
Pozdrawiam Gabriel
Moje nazwiska, z którymi mam problem, to Ammer i Matern. Nazwiska w moim drzewie genealogicznym wystąpiły w II połowie IXX wieku.
Maria Ammer - wg aktu małżeństwa pochodzi z okolic Wartkowic koło Poddębic. Wg. AP w Łodzi, osoba nie występuje w rejestrach metrykalnych.
Lina Matern - jedyny ślad, to Warszawa, gdzie urodził się syn tej kobiety.
Czy są to nazwiska kolonistów i szukać należałoby w księgach innej wiary ?
Pozdrawiam Gabriel
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Służę etymologią nazwisk:
Ammer - od niemieckiej nazwy osobowej Ammer, ta od apelatywu Ammer ‘trznadel’.
Matern - w grupie nazwisk pochodzących od łacińskiego mater ‘matka’ lub od Mateusz.
Służę etymologią nazwisk:
Ammer - od niemieckiej nazwy osobowej Ammer, ta od apelatywu Ammer ‘trznadel’.
Matern - w grupie nazwisk pochodzących od łacińskiego mater ‘matka’ lub od Mateusz.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

PYDYNKOWSKI
Witam serdecznie ;mam ogromna prosbe ,czy moze mi ktos pomoc; jaka geneze ma nazwisko PYDYNKOWSKI
- Ewa_Szczodruch

-
Krzysieksaf