Nzwisko: Barczuk, Jóźwin, Łasoń, Choryszny
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Damian_Barczuk
Nzwisko: Barczuk, Jóźwin, Łasoń, Choryszny
Proszę o pomoc w odnalezieniu pochodzenia tych nazwisk co one oznaczają, z skąd się wywodzą gdyż nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ich temat z góry dziękuje za pomoc.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Damianie
Barczuk (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od prasłowiańskiego brcati ‘burczeć, brzęczeć’, staropolskiego barczy ‘ryczy’, też od niemieckiej nazwy osobowej Bartsch ( ta od imienia Bartholomaeus ).
Horyszny (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od czeskiego i ukraińskiego hora ‘góra’, czeskiego horky ‘gorący’ horsi ‘gorszy, horeti ‘gorzeć’ horky ‘gorzki’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
ciąg dalszy nastąpi...
Barczuk (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od prasłowiańskiego brcati ‘burczeć, brzęczeć’, staropolskiego barczy ‘ryczy’, też od niemieckiej nazwy osobowej Bartsch ( ta od imienia Bartholomaeus ).
Horyszny (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od czeskiego i ukraińskiego hora ‘góra’, czeskiego horky ‘gorący’ horsi ‘gorszy, horeti ‘gorzeć’ horky ‘gorzki’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
ciąg dalszy nastąpi...
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Damiana...
Jóźwin (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Józef, pochodzenia hebrajskiego, oznaczającego ‘niech Bóg pomnoży’, popularnego w Polsce od średniowiecza.
Łasoń (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od łasić się, łasy ‘chciwy’; łaska.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Jóźwin (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Józef, pochodzenia hebrajskiego, oznaczającego ‘niech Bóg pomnoży’, popularnego w Polsce od średniowiecza.
Łasoń (bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od łasić się, łasy ‘chciwy’; łaska.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

-
Damian_Barczuk
bardzo dziękuję za pomoc Pani Ewo
Ostatnio zmieniony sob 08 lis 2008, 15:12 przez Damian_Barczuk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Damian_Barczuk
Mam możliwość stożenia drzewa genealogicznego od roku 1830 gdyż żyje jeszcze moja 97letnia prababcia ale jak mogę znaleźć informacje z wcześniejszych lat? Mieszkam w ogromnej odległości od miejscowości z których moja rodzina pochodzi {Drochobycz (Barczuk), Werchobuż (Jóźwin)} i nie mam fizycznej możliwości być tam a nawet jak by się to kiedyś w marzeniach udało to porozumieć się ciężko po ukraińsku ja słowa nie powiem więc proszę o pomoc początkującemu i z góry dziękuje.