Litwa kowieńska

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Tak określano miejscowości w opisaniu dekanatu kowieńskiego- "okolica" lub "okolica szlachecka". Patrz Biblioteka Kresowa.
Zrobiłem śluby dla parafii Bukańce za rok 1798. Odbyło się ich kilka tylko.Nie popuścimy indeksu za rok poprzedni. Poproszę Walda Stankiewicza o wstawienie skanów do Biblioteki Kresowej.
Na razie mamy kompletny rok 1798:
https://dl.dropbox.com/u/55194033/Paraf ... ndeks.xlsx
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Na początek:
Parafia Bukańce, śluby 1798/9
Link na stronie głównej Biblioteki Kresowej:
http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws ... y_1798.htm

Pozdrawiam,
Waldemar
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Dobra robota Waldku, jak za dawnych dobrych czasów ...
Cóż, każdy z nas ma prawo do drugiej młodości.
Przeglądałem dzisiaj par. Wiłkomierz. Tu dopiero trzeba mieć dobre oczy.
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

ZASOBY METRYKALNE W ZBIORACH AP LITWY, w cz.VI linków BK
http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws ... wa_VI.html

zawiera:
Balwieryszki, Bobty, Dobejki , Girtakol, Johaniszkiele, Korklany, Korkożyszki, Lejpuny, Leluny, Masiady, Metele, Mirosław, Płótele, Połuńsk, Ponedele, Poniemuń, Poniewieżyk, Powondeń, Przełaje, Poszuszwie, Rogów, Rumbowice, Rumszyszki, Sałanty, Skirstymoń, Skrawdziany, Szawle, Szydłowo, Szyrwinty, Troupie, Upita , Wejwery, Wielona, Wiesieje, Wieszynty, Wilki, Żołudek, Żejmy.

Pozdrawiam,
Waldemar
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Oj, widzę, że cos podupadł nasz wątek Litwy kowieńskiej. Mam nadzieję, że to z powodu okresu wakacyjnego, a nie z powodu zaniechania.
Mnie w ciągu ostatniego czasu udało się namierzyć akt notarialny z Suwałk z 1851r dotyczący podziału spadku po Macieju Kulwieciu, w którym to akcie występuje małoletni Piotr Kulwieć. Z wielu przesłanek i dopasowań (ale niestety nie dowodów) wynika, że mógł to być mój pradziadek, którego nieustannie i bezskutecznie szukam.
Otrzymałam też zdjęcie grobu mojego pradziadka, który pochowany jest na Powązkach. Wiem, że zmarł w 1912r, nie znam miejsca urodzenia ani imienia ojca. Chciałam telefonicznie uzyskać te informacje z ksiąg, ale niestety nie udało mi się. Może ktoś kto bywa na Powązkach mógłby zdobyć dla mnie te informacje? Wtedy mogłabym dopasować mojego pradziadka do mojego poszarpanego drzewa.
Aaaa, i jeszcze jedno! Ostatnio stwierdziłam, że:
ZASOBY METRYKALNE W ZBIORACH AP LITWY, w cz.VI linków BK zmieniły adres na: http://www.wastan.pl/biblioteka/gub_wil ... wa_VI.html

A pod adresem: http://dziedzictwo1rp.uw.edu.pl/wp-cont ... lskiej.doc znalazłam bardzo ciekawą pracę. Może kogos zainteresuje.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Dokumentacja z Powązek cała spłonęła :-).
W zarządzie cmentarza nic się da dowiedzieć bo nie mają.
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Nie byłbym taki pewny, że wszystkie spłonęły, w każdym razie coś jest dostępne, bo jak się stawiłem osobiście, to znalazł miły Pan na miejscu wszystkie moje poszukiwane osoby (zmarłe po wojnie) i trochę info odnośnie pochówku przed wojną. pozdrawiam,
IgorD.
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JanczewskaM »

Zainteresowanych informuję, że w bibliotece ePaveldas pojawiły się księgi parafii Kormiałów :)

1865 rok rodzi się Piotr Kulwieć w okolicy Mikańce syn Kazimierza i Tekli z domu Antulewicz
http://www.epaveldas.lt/image-portlet-1 ... /287925/16

mój pradziadek Aleksander rodzi się też w okolicy Mikańce w 1866 :)
Monika Janczewska
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Witam,
dziękuję za "podrzucenie" tej informacji. Ja juz miałam Kazimierza i Teresę Antolewicz i ich syna Jana urodzonego w 1847 r spisanych z aktu ślubu tegoż Jana w Wędziagole w 1876r z Petronelą Jakubowską. Może teraz znajdę ich w Kormiałowie ? Choć urodzeń z 1847 nie ma! Ale może znajdę innych Kulwieciów?!
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Pani Małgosiu!
W KW 1852/219 jest nekrolog Antoniego Kulwiecia lat 30,obywatela,urzędnika,zmarłego w Kownie.
Ewa
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Wow! Dzięki!
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
svetlanag

Sympatyk

Post autor: svetlanag »

Witam,
na forum genealogicznym "vgd" jest temat poświęcony Gubernii Kowieńskiej. Są wymienione miejscowości, z których są ksiegi metrykalne przechowywane w Wilnie.
Svetlana.
Ostatnio zmieniony ndz 08 wrz 2013, 13:26 przez svetlanag, łącznie zmieniany 1 raz.
Suchodolska_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Suchodolska_Irena »

Witam
Od paru lat poszukuję Łobaszewskich. Dziadek zm. w Wilnie w 1938r. i pochowany jest na Rossie. Z aktu zgonu wiem, że jego rodzicami byli Ignacy i Petronela z Sosnowskich Łobaszewscy.Przekaz rodzinny głosi, ze przybyli z daleka. Sprawdziłam w Dubinkach gdzie jest wielu Łobaszewskich na przestrzeni wieku i nie znalazłam tych w/g mojego stanu wiedzy. Pisałam na Ukrainę gdzie do chwili obecnej występuje to nazwisko na adresy z książki telefonicznej ale bez odzewu.
Proszę ludzi dobrej woli o sygnał jeśli natrafili na to nazwisko.
Pozdrawiam wszystkich pracusiów
Irena Suchodolska
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Witaj Irenko,
co prawda nie trafiłam na Łobaszewskich przypadkiem, lecz postanowiłam wypróbować swoją dość okrężną metodę w tej sprawie i - o dziwo - trafiłam na Łobaszewskich prawdopodobnie z pogranicza, z parafii Puńsk (teryrorium parafii sprzed I Wś).
Do rzeczy: strona emigracyjna Ellis Island pokazuje emigrujących w 1913 r. Stefana lat 19 i Kazimierza lat 28. Miejscowość, z której wyjeżdżają trudna do odcyfrowania, natomiast miejscowość urodzenia to wieś Użukalnie. W 1914 roku wyjeżdża Johann Łobaszewski, którego miejsce urodzenia zapisano jako Morganin lub coś podobnego, lecz może to pobliskie Morgotroki?
Parafia puńska podzielona została po I wojnie i częś wiosek odeszła do Litwy, w tym Użukalnie, lecz w tym przypadku interesuje nas stan sprzed tej daty. W AP z parafii Puńsk jest sporo ksiąg, w dużej części zmikrofilmowanych, możesz zamówić mikrofilm do "swojego" archiwum i sprawdzić. Oczywiście nie wiem, czy to dobry trop, oby tak było:)
z pozdrowieniami
GAFa
Suchodolska_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Suchodolska_Irena »

Serdecznie dziękuję. Sprawdzałam różne ślady. Uważam, że im więcej wyeliminuję tym bliżej będę celu. Oczywiście że sprawdzę ten trop. Jeszcze raz dziękuję.
Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”