Geneszukacz - szybsze wyszukiwanie - mniejsze obciąż. serwer

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

Nie znam dokładnie budowy wyszukiwarki GENESZUKACZ, często z niej korzystam i zastanawiam się, czy dodanie imienia do wyszukiwarki jest możliwe. Przykład poszukując danych o Elżbiecie Kowalskiej dostaję setki rekordów gdzie się to nazwisko znajduje. Myślę, że gdyby można do wyszukiwarki wpisać oprócz nazwiska - imię poszukiwanej osoby bardzo by to usprawniło poszukiwania i napewno zmniejszyło obciążenie serwerów.

Ale czy to jest możliwe technicznie to już pytanie do specjalistów - bo moim zdaniem celowe napewno
pozdrawiam
Ryszard Jankielewicz
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

Ja bym dodał jeszcze nazwę parafii.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Wydaje mi się, że jednak imię w wyszukiwarce dało by większe efekty
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
VValdek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: VValdek »

GENESZUKACZ jakby nie było jest bazą danych. W bazie danych są różnego rodzaju tabele wśród nich m.in. imiona i nazwiska osób.Obecnie zapytanie jak można zauważyć jest wykonywane tylko dla nazwiska. Dodanie przeszukiwania po imieniu na pewno przyśpieszyłoby poszukiwania. Według mnie nie jest to jakaś ogromna komplikacja, chociaż najlepiej jakby wypowiedział się projektant bazy.

qufel klikając w link województwa możesz sobie wybrać parafię.
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

No właśnie czekamy na wypowiedź specjalistów - projektsntów tej bazy

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Widzę, że temat "umiera" a ja z uporem maniaka twierdzę, że dodanie imienia do wyszukiwarki na pewno poważnie zmniejszy obciążenie serwerów - także w ramach "podbicia" tematu : z zainteresowaniem czekamy na wypowiedzi projektantów tej bazy

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

imiona są niewystandaryzowane
zdanie pytania o Mariannę ukryje Maryianny, Maryjanny, Marjanny itd
obciążenie serwera nie jest jedynym kryterium branym pod uwagę, gdy jest krytyczne -można zmniejszać funkcjonalność aby zmniejszyć obciążenie wynikające z przeszukiwania

b. projektanci baz niekoniecznie zajmują się przeszukiwaniem forum (może żeby zmniejszyc obciążenie?:)))

Ps abstrahując od tego czy zmniejsza obciążenie dodatkowe kryterium i wyszukiwanie po dodatkowym polu
zwiększa nie zmniejsza, ale to w tym wypadku bez znaczenia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Re: Geneszukacz - szybsze wyszukiwanie - mniejsze obciąż. se

Post autor: pawel.dyda »

jarymi pisze:Widzę, że temat "umiera" a ja z uporem maniaka twierdzę, że dodanie imienia do wyszukiwarki na pewno poważnie zmniejszy obciążenie serwerów
Miałem zamiar przemilczeć, ale nie zdzierżę więc... Co prawda nie jestem projektantem tej bazy, ale z racji zawodu się wypowiem. Jeżeli baza jest wykonana "zgodnie z zasadami sztuki", to znaczy jest w tzw. trzeciej postaci normalnej, to imiona są przechowywane w innej tabeli, aby ich niepotrzebnie nie powtarzać. Konsekwencją takiego projektu, przy ew. dodaniu imienia do pól wyszukiwania byłaby konieczność łączenia tabel, a to nie tylko by nie zmniejszyło obciążenia (a co dopiero "poważnie"), ale wręcz je zwiększyło (oszczędzę szczegółów technicznych).

Oczywiście istnieje szansa, że ktoś kto tę bazę zaprojektował wykonał także tzw. denormalizację i być może zarówno imiona, jak i nazwiska są trzymane w tej samej tabeli... W dzisiejszych czasach to nawet miałoby sens, bo takie "nadmiarowe" imiona by zeżarły mniej-więcej 10MB (tyle co nic...) przy ilości rekordów w bazie, ale też trzeba pamiętać że baza (albo bazy) była projektowana jakiś czas temu...

Jedyne czego się czepiam, to Twoje głębokie przekonanie o poważnym zmniejszeniu obciążenia serwerów... Ba, ja wątpię żeby te serwery były aż tak strasznie obciążone.
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Staram się myśleć logicznie, jeżeli wyszukuję średnio popularne nazwisko np SOBOLEWSKA to tylko w Warszawie mam 165 rekordów aktów ur. 162 rekordy aktów zgonu i 223 rekordy aktów slubu. więc najpierw każdy rodzaj muszę ustawić jak ilość wyświetlanych rekordów na stronę, potem 3 do 5 razy zmienić stronę na następną, następnie jeszcze 2 x przeprowadzić tę samą akcję dla pozostałych aktów. Gdybym wyszukiwał po imieniu całą operację widział bym po jednym wyświetleniu ekranu. Nie jest to Moje "głębokie przekonanie" a najwyżej ciekawość - więc nie należy się tego "czepiać" bo mnie to interesuje. Dla wyjaśnienia dodam, że na przełomie lat 60 i 70 byłem jednym z pierwszych w Polsce projektantów relacyjnych (drzewiastych) baz danych, które wtedy dopiero wchodziły do informatyki - pracowałem wtedy także nad ich rozproszeniem - tak że moje przekonanie nie jest takie niezrozumiałe.

Marek_Delert

Nieaktywny
Legenda

Post autor: Marek_Delert »

jarymi ten temat można tylko rozpatrywać w kategorii wygody dla poszukującego. Jak sam piszesz wyszukiwanie po imieniu ułatwiłoby pracę i każdy się z tobą zgodzi. Dorabianie do tego ideologii nie ma sensu.
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

A może prościej byłby wprowadzić możliwość wyrzucenia wyniku wyszukiwania np. do pliku xls

pozdr
JAcek
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Widzę, że dyskusja zbacza od tematu. Tak chodzi o wygodę poszukującego !!! - jeśli przy okazji ulży to serwerem to super.
oczekiwałem ew. odpowiedzi od projektanta systemu- i tylko tyle

z przenoszeniem do .xls metodą ctrl c/ctrl v - stosuję

Pozdrawiam

Wysłany: 10-11-2012 - 19:45*
Włodku soory nie zauważyłem Twojego wpisu dzięki z merytoryczne wyjaśnienie -
Pozdrawiam

p.s. dla mnie te wyjaśnienia są wystarczające

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych, co kilka minut na Forum) aby dopisać informację proszę korzystać z funkcji przycisku Obrazek
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

jarymi pisze:mam 165 rekordów aktów ur. 162 rekordy aktów zgonu i 223 rekordy aktów slubu. więc najpierw każdy rodzaj muszę ustawić jak ilość wyświetlanych rekordów na stronę, potem 3 do 5 razy zmienić stronę na następną, następnie jeszcze 2 x przeprowadzić tę samą akcję dla pozostałych aktów.
+ kopiować i wklejać :wink:
pozdr
Jacek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

proszę bardzo
rozwinięcie może kiedyś będzie
bo modelowy użytkownik się zmienia i sposób korzystania z baz również
trochę na skutek zawartości baz:)

na czym innym ludziom zależało na początku, na czym innym powinno zacząć zależeć gdy było milion rekordów, na czym innym 5 etc
do tematu wyszukiwarki warto wracać czy wręcz monitorować na bieżąco
obciążenie (wyszukiwaniem!) serwera to nie jest problem, nie na tym raczej należy się skupić
ale skoro jest grono osób, które coś do powiedzenia mają - to może od początku prace trzebaby podjąć tj od rozważania co na tym i przyszłych etapach jest i będzie potrzebne, komu..wrócić do początku projektowania "modułu zapytań"
nie negując obecnie stosowanych -pomyśleć o równoległej na tych samych danych operującej

tj nie tylko pomyśleć, ale zaproponować stworzyć własną wersję
zachęcam do prac..m
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

No tak, wiadomo że każdy ma swoją wizję takiego systemu i jest tutaj co najmniej parę osób zdolnych sensowną bazę i wyszukiwarkę wykonać. Tyle tylko, że żeby to zrobić, to trzeba mieć świadomość ograniczeń i wymagań. Ja na przykład nie wiem czy musiałbym się ograniczać do PHP + MySQL (o ile mnie oczy nie mylą to jest wykorzystywane), czy też mógłbym skorzystać z jakiegoś *normalnego* języka programowania (za co mnie zaraz wielbiciele PHP zjedzą).

A co do wymagań, to naprawdę fajnie byłoby spisać przypadki użycia zanim się napisze choćby jedną linię kodu. Ja widzę to tak:
- Wyszukiwanie z możliwością wyboru nazwiska, imienia, województwa, parafii, typu księgi. Poza nazwiskiem wszystko inne opcjonalne;
- Możliwe wyszukiwanie nazwisk (imion) podobnie brzmiących (soundex?);
- Automatyczna korelacja danych w ładne drzewka, z możliwością eksportu do pliku gedcom (jeżeli oczywiście mamy dane o rodzicach, rodzeństwie, itd.);
- RSS/Atom o zmianach w bazie;
- "Poczekalnia" rekordów, to znaczy zamiast importować wszystko z jakichś dziwnych formatów, indeksujący mogliby wpisywać rekordy bezpośrednio do systemu, a te po "zatwierdzeniu" (czyli pewnie uprzedniej weryfikacji) lądowałyby w odpowiedniej bazie. To by rozwiązało problem dokładnych statystyk osób indeksujących raz na zawsze (oczywiście tylko dla nowych rekordów, niestety);
- Sensowna paginacja, to jest podział na strony - prezentowanie po 5 rekordów z każdej księgi jest nieco frustrujące;
- Ew. możliwość przeszukiwania wielu nazwisk równocześnie;
- Profile użytkownika wyszukiwarki z możliwością zapisania zainteresowań, to jest np. nazwisk z konkretnej parafii. W takim wypadku możliwość powiadania mailem o zmianach w bazie, lub (z mojego punktu widzenia lepiej) spersonalizowany strumień RSS.

Z pewnością parę osób jeszcze coś ciekawego wymyśli i dopisze. Zanim nie zbierzemy wymaganej funkcjonalności, to trochę nie ma sensu się za to brać... Trochę to potrwa niestety, ale lepiej wymyślić coś sensownego i wtedy się brać za projektowanie i implementację. Na szczęście w genealogii raczej nam się "rynek" nie zmieni, więc możemy się pokusić o dokładną analizę i zamodelowanie aplikacji.

Czekam na Wasze pomysły i uwagi. Jakby ktoś miał wątpliwości to tak, chętnie poświęcę temu swój czas i umiejętności. Jestem w końcu użytkownikiem tego serwisu, więc czasami warto dać coś od siebie.
Pozdrawiam,
Paweł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”