Slub w piatek i przenty mikolajowe wies XVII i XVIII wiek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
KrystynaJovanovic

Moi przodkowie z XVII i XVIII wieku brali często ślub w piątek.
Chodzi zwłaszcza o kieleckie.
Czy piątek był jakimś specjalnym dniem .Przeciez nie było wolnych sobót:)))))
Co dostawały dzieci wiejskie na Sw.Mikolaja w XVII /XVIII wieku?
Krystyna
Chodzi zwłaszcza o kieleckie.
Czy piątek był jakimś specjalnym dniem .Przeciez nie było wolnych sobót:)))))
Co dostawały dzieci wiejskie na Sw.Mikolaja w XVII /XVIII wieku?
Krystyna
Jak brali ślub, to mieli wolną sobotę wesele można było wcześniej zacząć i zakończyć tak by weselnicy mogli o własnych siłach stawić się w niedzielę na nabożeństwie w kościele.
/tu sobie żartuję/
Nie wiem, czy akurat wiejskie dzieci coś dostawały na Św. Mikołaja.
"Wzmianki o tej tradycji w Polsce można znaleźć w tekstach z XVIII wieku. Ówczesne podarki były skromniejsze od dzisiejszych. Grzeczne dzieci dostawały jabłka, złocone orzechy, pierniki i drewniane krzyżyki."
http://www.edulandia.pl/edukacja/202902 ... .172356+ms
Nie wiem, czy akurat wiejskie dzieci coś dostawały na Św. Mikołaja.
"Wzmianki o tej tradycji w Polsce można znaleźć w tekstach z XVIII wieku. Ówczesne podarki były skromniejsze od dzisiejszych. Grzeczne dzieci dostawały jabłka, złocone orzechy, pierniki i drewniane krzyżyki."
http://www.edulandia.pl/edukacja/202902 ... .172356+ms
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
KrystynaJovanovic

Dzieki Darku z Mikolajki
Ale z tym piatkiem to jakos mnie Twoje odpowiedz nie przekonuje.
Krystyna
Ale z tym piatkiem to jakos mnie Twoje odpowiedz nie przekonuje.
Krystyna
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Slub w piatek i przenty mikolajowe wies XVII i XVIII wie
Spotkałam się z opinią, że wybór dnia na ślub opierał się na prawie kanonicznym, ludowych tradycjach i przesądach.KrystynaJovanovic pisze:Moi przodkowie z XVII i XVIII wieku brali często ślub w piątek.
Zwyczajowo nie zawierano ślubu z dniu Męki Pańskiej, a więc w postny piątek. Z uwagi na często przenoszone wesela na dzień kolejny, rzadko decydowano się na czwartki i soboty, które kolidowałyby z powagą piątku i niedzieli. Najczęściej spotykanym dniem ślubów był poniedziałek, niedziela i wtorek.
Czy jesteś pewna Krystyno, że Twoi przodkowie zawierali małżeństwa w piątki?
Pozdrawiam
Aneta
-
Marek_Delert

Re: Slub w piatek i przenty mikolajowe wies XVII i XVIII wie
W tym temacie genealodzy.pl/PNphpBB2-printview-t-5154-start-0.phtml Bartek pisze o powszechności ślubów w dni powszednie łącznie z piątkiem.
Marek
Marek
Rozmawiałam o tym kiedyś z moją babcią - tak w świętokrzyskim było! w piątki bardzo często ....
Opowiadała mi też że godzina to nie tak jak teraz tylko z samego rana. Zdarzało się że o 5-tej rano przyszli sąsiedzi (według mnie nie tacy najbiźsi ale ludzie wtedy byli bardziej zżyci ze sobą) i nie wyszli z domu dopóki ich nie wyciągnęli (dziś zaprosili) na wesele które odbyło się tego samego dnia oczywiście! ........ Nie było "przygotowań przedślubnych"
Pozdrawiam!
Jola Czerwiec
Opowiadała mi też że godzina to nie tak jak teraz tylko z samego rana. Zdarzało się że o 5-tej rano przyszli sąsiedzi (według mnie nie tacy najbiźsi ale ludzie wtedy byli bardziej zżyci ze sobą) i nie wyszli z domu dopóki ich nie wyciągnęli (dziś zaprosili) na wesele które odbyło się tego samego dnia oczywiście! ........ Nie było "przygotowań przedślubnych"
Pozdrawiam!
Jola Czerwiec
Ostatnio zmieniony ndz 11 lis 2012, 21:42 przez czj, łącznie zmieniany 2 razy.
Chwilowo utknęłam w poszukiwaniu Fortuńskich z parafii Kargów ......