Od dłuższego czasu analizuje zdjęcia wykonane przez mojego dziadka i jego brata. Niestety obaj nie żyją i nie mogą odpowiedzieć na moje pytania.
Wiele zagadek udało mi się już wyjaśnić również dzięki Waszej pomocy. Mam więc śmiałosc jeszcze raz poprosić o pomoc.
Zdjęcie to już pokazywałam na forum ale było ono wsród innych i nie dostałam żadnej odpowiedzi na jego temat.
Interesuje mnie jaki to mundur...przeglądałam w internecie różne rodzaje mundurów ale nie natrafiłam na taki...a może jestem mało spostrzegawcza...
i czy nie wydaje się Wam, że kobieta stojąca obok mężczyzny jest do niego podobna? (chodzi mi o usta)
Mimo że "tzw galeryjki" na kołnierzyku munduru podobne do KBW, to nie ta epoka.
To jest z czasów II RP. Raczej może być policja w letnim mundurze., choć fason czapki bym weryfikował.
Pozostaje sprawdzć na stronach www:Policja przed 1939
Ja się przy "swoim" nie upieram ale wg mnie to mundur wojskowy.
Na prawej kieszeni odznaka pułkowa ,na lewej jakaś pamiątkowa.
Dobrze byłoby znać rok urodzenia dziadka,który zdjęcie wykonał.
Witam,
Nie jest to żołnierz KOP, gdyż ma na czapce inny rodzaj orła niż wojskowy. Jaki to orzeł? - tu tkwi klucz do datowania tej fotografii. Na precyzyjną odpowiedź przy tej jakości i rozdzielczości raczej nie nie zdobędę się. Ale... moim zdaniem może być to policjant sprzed 1939 r. w mundurze ćwiczebnym, choć to chyba mało prawdopodobne albo milicjant po 1945 r., pewnie gdzieś ok. 1950 r. To jednak tylko przypuszczenia, bowiem widoczny zarys orła jest możliwy także jeszcze w innych formacjach niewojskowych.
Pozdrawiam, WZ
Wasze wskazówki są dla mnie bardzo cenne. Właśnie zaczynam analizować mundury wspomnianych formacji.
Anna Grażyna pytała o roku rodzenia dziadka. Dziadek urodził się w 1925 roku ale fotografował także, a może przede wszystkim jego brat urodzony w 1915 roku.Świadczą o tym pieczątki i podpisy na niektórych zdjęciach. Być może był jeszcze ktoś z rodzeństwa, kto podzielał tą pasję. Warto dodać, że w 1942 r. brat dziadka zginął. Większość zdjęć jest z przed wojny wieć podejrzewam, że to też.
Mogę wstawić to zdjęcie w lepszej jakości ale nie wiem na jakim portalu wyjdzie lepiej. Na swoją obronę mogę dodać tyle, że zdjęcia są zniszczone (niestety nie były przechowywane w należyty sposób) ;(
Ostatnio zmieniony pn 12 lis 2012, 10:50 przez martyna_j, łącznie zmieniany 1 raz.
Wasze wskazówki są dla mnie bardzo cenne. Właśnie zaczynam analizować mundury wspomnianych formacji.
Anna Grażyna pytała o roku rodzenia dziadka. Dziadek urodził się w 1925 roku ale fotografował także, a może przede wszystkim jego brat urodzony w 1915 roku.Świadczą o tym pieczątki i podpisy na niektórych zdjęciach. Być może był jeszcze ktoś z rodzeństwa, kto podzielał tą pasję. Warto dodać, że w 1942 r. brat dziadka zginął. Większość zdjęć jest z przed wojny wieć podejrzewam, że to też.
Mogę wstawić to zdjęcie w lepszej jakości ale nie wiem na jakim portalu wyjdzie lepiej. Na swoją obronę mogę dodać tyle, że zdjęcia są zniszczone (niestety nie były przechowywane w należyty sposób) ;(
Ostatnio zmieniony pn 12 lis 2012, 10:52 przez martyna_j, łącznie zmieniany 1 raz.
dostałem informację od kolegów, którzy specjalizują się w mundurach. Wg nich to policjant w letnim mundurze, bo ma naramienniki, pierwsze podejrzenia padły na pocztowca, ale poczta miała stopnie/funkcje na patkach kołnierza.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zawężają one mój kierunek poszukiwań. Jestem bardzo wdzięczna osobom, które postanowiły mi pomóc
chciałabym jeszcze zapytać, ile lat Waszym zdaniem może mieć drugi od prawej mężczyzna znajdujący się na tym zdjęciu: http://www.fotosik.pl/u/martysiak1988/z ... um/1227284
Urodził się w 1915r.