Zdjęcie, które nie daje mi spać

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
martyna_j

Sympatyk
Nowicjusz

Zdjęcie, które nie daje mi spać

Post autor: martyna_j »

Od dłuższego czasu analizuje zdjęcia wykonane przez mojego dziadka i jego brata. Niestety obaj nie żyją i nie mogą odpowiedzieć na moje pytania.
Wiele zagadek udało mi się już wyjaśnić również dzięki Waszej pomocy. Mam więc śmiałosc jeszcze raz poprosić o pomoc.
Zdjęcie to już pokazywałam na forum ale było ono wsród innych i nie dostałam żadnej odpowiedzi na jego temat.

Interesuje mnie jaki to mundur...przeglądałam w internecie różne rodzaje mundurów ale nie natrafiłam na taki...a może jestem mało spostrzegawcza...

i czy nie wydaje się Wam, że kobieta stojąca obok mężczyzny jest do niego podobna? (chodzi mi o usta)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... e02dd.html

Czekam na Wasze podpowiedzi i z góry dziękuję :)
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

zdjęcie, które nie daje mi spać

Post autor: Marynicz_Marcin »

Moim skromnym zdaniem to policjant sprzed II wojny światowej :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Ponieważ rozmiar zdjęcia jest nieduży to ciężko mi zweryfikować ale zastanawiam się czy nie jest to mundur KOP.

Pozdrowienia

Marek
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

też stawiam na KOP
Pozdrawiam
Jarek
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Wydaje mi się,że to jest LWP
plutonowy
z Nadwiślańskich Jednostek MSW.

Anna Grażyna
CONRI_Gawell

Sympatyk

Post autor: CONRI_Gawell »

Wydaje mi się,że to jest LWP
plutonowy

Mimo że "tzw galeryjki" na kołnierzyku munduru podobne do KBW, to nie ta epoka.
To jest z czasów II RP. Raczej może być policja w letnim mundurze., choć fason czapki bym weryfikował.
Pozostaje sprawdzć na stronach www:Policja przed 1939
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Ja się przy "swoim" nie upieram :) ale wg mnie to mundur wojskowy.
Na prawej kieszeni odznaka pułkowa ,na lewej jakaś pamiątkowa.
Dobrze byłoby znać rok urodzenia dziadka,który zdjęcie wykonał.

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

sądząc po ubiorach cywili, to chyba jednak przed II wojną

pozdr WM
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Moim zdaniem nie podobna.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
Nie jest to żołnierz KOP, gdyż ma na czapce inny rodzaj orła niż wojskowy. Jaki to orzeł? - tu tkwi klucz do datowania tej fotografii. Na precyzyjną odpowiedź przy tej jakości i rozdzielczości raczej nie nie zdobędę się. Ale... moim zdaniem może być to policjant sprzed 1939 r. w mundurze ćwiczebnym, choć to chyba mało prawdopodobne albo milicjant po 1945 r., pewnie gdzieś ok. 1950 r. To jednak tylko przypuszczenia, bowiem widoczny zarys orła jest możliwy także jeszcze w innych formacjach niewojskowych.
Pozdrawiam, WZ
CONRI_Gawell

Sympatyk

Post autor: CONRI_Gawell »

tu możesz porównać szczególy umundurowania i anturażu
http://www.google.pl/search?hl=pl&cp=24 ... tAbBg4HgBA

Konrad Nowicjusz
Awatar użytkownika
martyna_j

Sympatyk
Nowicjusz

Wasze wskazówki są dla mnie bardzo cenne. Właśnie zaczynam analizować mundury wspomnianych formacji.
Anna Grażyna pytała o roku rodzenia dziadka. Dziadek urodził się w 1925 roku ale fotografował także, a może przede wszystkim jego brat urodzony w 1915 roku.Świadczą o tym pieczątki i podpisy na niektórych zdjęciach. Być może był jeszcze ktoś z rodzeństwa, kto podzielał tą pasję. Warto dodać, że w 1942 r. brat dziadka zginął. Większość zdjęć jest z przed wojny wieć podejrzewam, że to też.
Mogę wstawić to zdjęcie w lepszej jakości ale nie wiem na jakim portalu wyjdzie lepiej. Na swoją obronę mogę dodać tyle, że zdjęcia są zniszczone (niestety nie były przechowywane w należyty sposób) ;(
Ostatnio zmieniony pn 12 lis 2012, 10:50 przez martyna_j, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
martyna_j

Sympatyk
Nowicjusz

Wasze wskazówki są dla mnie bardzo cenne. Właśnie zaczynam analizować mundury wspomnianych formacji.
Anna Grażyna pytała o roku rodzenia dziadka. Dziadek urodził się w 1925 roku ale fotografował także, a może przede wszystkim jego brat urodzony w 1915 roku.Świadczą o tym pieczątki i podpisy na niektórych zdjęciach. Być może był jeszcze ktoś z rodzeństwa, kto podzielał tą pasję. Warto dodać, że w 1942 r. brat dziadka zginął. Większość zdjęć jest z przed wojny wieć podejrzewam, że to też.
Mogę wstawić to zdjęcie w lepszej jakości ale nie wiem na jakim portalu wyjdzie lepiej. Na swoją obronę mogę dodać tyle, że zdjęcia są zniszczone (niestety nie były przechowywane w należyty sposób) ;(
Ostatnio zmieniony pn 12 lis 2012, 10:52 przez martyna_j, łącznie zmieniany 1 raz.
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

dostałem informację od kolegów, którzy specjalizują się w mundurach. Wg nich to policjant w letnim mundurze, bo ma naramienniki, pierwsze podejrzenia padły na pocztowca, ale poczta miała stopnie/funkcje na patkach kołnierza.
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
martyna_j

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zawężają one mój kierunek poszukiwań. Jestem bardzo wdzięczna osobom, które postanowiły mi pomóc :)
chciałabym jeszcze zapytać, ile lat Waszym zdaniem może mieć drugi od prawej mężczyzna znajdujący się na tym zdjęciu:
http://www.fotosik.pl/u/martysiak1988/z ... um/1227284
Urodził się w 1915r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”