archiwum LVIA

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

anna-grażyna

Sympatyk

archiwum LVIA

Post autor: anna-grażyna »

Otrzymałam rachunek z LVIA-za 1 akt z podaniem parafii i daty-17 euro i tak z ciekawości zerknęłam w cennik usług.
Za metryki ceny uwidocznionej nie ma :) .(15.14)
Może nie jestem biegła w księgowości ale z "analizy porównawczej" z innymi usługami wydaje mi się dość słono.
Po jeden akt nie będę jechać a jest potrzebny ponieważ za nim pójdzie cały ciąg innych metryk i inne dokumenty,
w tej sytuacji na wiosnę chyba jednak pojadę do archiwum-może sobie poradzę :).

Anna Grażyna

Cennik usług:
http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaiesk ... ry=&p_tr2=
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 20 times

Post autor: Michał_Zieliński »

Niestety to może być prawda. Usługi archiwum ostatnio bardzo podrożały. Pamiętam, że za zrobienie 1 zdjęcia brali 10 litów. Reszta to może koszt kwerendy?
W każdym razie jeśli się zapowiadają potem dłuższe poszukiwania to na pewno warto pojechać: na miejscu działa to sprawnie, duża część zbiorów jest zdigitalizowana, i można je swobodnie przeglądać na komputerach w pracowni naukowej. Zamówienie kopii które są na kompie kosztuje tylko 1 lit za zdjęcie (+ 2 lity za CD).

Pozdrawiam,
Michał
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

To jest prawda :) niestety na tyle opiewa rachunek.
Tylko zaskoczyła mnie wysokość opłaty za 1 skan-przecież wszystkie dane:parafia,
data urodzenia podałam na tacy.
Za odszukanie innych dokumentów liczą 15 litów/godz tylko .... ile może wyjść tych godzin ?:)
jeżeli obliczą tak jak cenę za ten jeden akt to spore koszty.
Ten jeden akt jakoś przeżyję.:)

Anna Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”