Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Miszczak,Kaszyński vel. Kasza,Makaruk
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Bednarek. Mój dziadek Mikołaj Bednarek służył w armii carskiej. Urodził się w 03.12.1989 w Zagórzycach. Myślę że do wojska został wcielony przed 1912 najprawdopodobniej w Zgierzu.
Pozdrawiam
Magda
Pozdrawiam
Magda
BEDNAREK MIKOŁAJ
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Bednarek. Mój dziadek Mikołaj Bednarek służył w armii carskiej. Urodził się w 03.12.1989 w Zagórzycach. Myślę że do wojska został wcielony przed 1912 najprawdopodobniej w Zgierzu. W owym czasie w Zgierzu stacjonowała 2 Brygada Artylerii w składzie 2 Dywizji Piechoty 23 Korpusu Armijnego Imperium Rosyjskiego.
Dziadek nie powrócił i podobno zginął w okolicach Morza Kaspijskiego.
Pozdrawiam
Magda
Dziadek nie powrócił i podobno zginął w okolicach Morza Kaspijskiego.
Pozdrawiam
Magda
Ostatnio zmieniony pt 14 gru 2012, 01:38 przez MagdaB, łącznie zmieniany 1 raz.
- szymek10113

BEDNAREK MIKOŁAJ
Witam! Bardzo bym prosił o sprawdzenie nazwisk Wołk i Trojanowski. Bronisław Wołk ur. 1884 i Bronisław Trojanowski ur. 1894. Z góry dziękuję. Grzegorz
Prośba o sprawdzenie poborow. armii carskiej Adam Auguściak
Witam serdecznie!
Mam wielką prośbę o sprawdzenie mojego pradziadka
Adam Auguściak (ew. Auguszczak) ur. 20 gru 1872 Łysiny gmina Koniecpol
- między 1890-93 mógł być poborowym do armii carskiej
- na pewno był na wojnie 1904-1905 r. (w Japonii jako jeniec) w momencie mobilizacji mieszkał w Częstochowie.
Będę bardzo wdzięczny
Michał
Mam wielką prośbę o sprawdzenie mojego pradziadka
Adam Auguściak (ew. Auguszczak) ur. 20 gru 1872 Łysiny gmina Koniecpol
- między 1890-93 mógł być poborowym do armii carskiej
- na pewno był na wojnie 1904-1905 r. (w Japonii jako jeniec) w momencie mobilizacji mieszkał w Częstochowie.
Będę bardzo wdzięczny
Michał
- Karsowianin

Witam serdecznie.
Moje zapytanie dotyczy Antoniego Raczko (ur. około 1887 roku,prawdopodobnie w miejscowości Trzebiesławice) syna Andrzeja i Zofii z domu Warmuz.
W 1913 roku brał ślub z Franciszką Bargiełą i w akcie ślubu jest wzmianka o tym, że jest żołnierzem i prawdopodobnie był żołnierzem armii carskiej.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.
Pozdrawiam
Moje zapytanie dotyczy Antoniego Raczko (ur. około 1887 roku,prawdopodobnie w miejscowości Trzebiesławice) syna Andrzeja i Zofii z domu Warmuz.
W 1913 roku brał ślub z Franciszką Bargiełą i w akcie ślubu jest wzmianka o tym, że jest żołnierzem i prawdopodobnie był żołnierzem armii carskiej.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.
Pozdrawiam
- Kantor_Tomasz

-
anna.pietras
Wykaz nazwisk w wojsku carskim -opracowanie
Poszukuję osób o nazwisku Zamszyn służących w armii carskiej w latach 1870 1910. Chodzi najprawdopodobniej o rodzinę mojego dziadka, który nazywał się Konstanty Zamszyn, ożenił się z moją babcią Marią lub Marianną zd. Skiba (ur. w 1910).
Mieszkali w Bodaczowie k.Zamościa - na pewno w 1937 bo wtedy urodził się mój ojciec.
Znalazłam w książkach adresowych z 1870 roku w ksążce adresowej dla warszawy nazwosko Zamszyn Jan kapitan, Nowy zajazd 1.
W książce adresowej z 1889 40-ty Koływański pułk piechoty. Marymont, dowódca :pułkownik J.A Zamszyn.
W książce adresowej z 1909(str 72) Wołyński pułk Lejb-Gwardii Dowódca rot:II -giej kapit.Włodz. s.Jana Zamszyn.
Rodzina mojego dziadka być może jego bracia lub ojciec podobno pochodzili z Rosji. Dziadek Konstanty lub jego brat podobno zanim się ożenił z moją babcią brał udział w wojnie rosyjsko -japońskiej ale nie wiem czy to prawda.
Znalazłam również nazwisko Zamszyn imię Michał zmarły 15.03.1877 pochowany w Warszawie oraz Józefę Zamszyn zmarłą w 1861 (akt28) w miejscowośći Zakroczym. Być może to jest rodzina. Obecnie nazwisko zamszyn w Polsce nosi tylko moja gałąź rodziny - a ciekawa jesten ską tak naprawdę pochodził mój dziadek.
Mieszkali w Bodaczowie k.Zamościa - na pewno w 1937 bo wtedy urodził się mój ojciec.
Znalazłam w książkach adresowych z 1870 roku w ksążce adresowej dla warszawy nazwosko Zamszyn Jan kapitan, Nowy zajazd 1.
W książce adresowej z 1889 40-ty Koływański pułk piechoty. Marymont, dowódca :pułkownik J.A Zamszyn.
W książce adresowej z 1909(str 72) Wołyński pułk Lejb-Gwardii Dowódca rot:II -giej kapit.Włodz. s.Jana Zamszyn.
Rodzina mojego dziadka być może jego bracia lub ojciec podobno pochodzili z Rosji. Dziadek Konstanty lub jego brat podobno zanim się ożenił z moją babcią brał udział w wojnie rosyjsko -japońskiej ale nie wiem czy to prawda.
Znalazłam również nazwisko Zamszyn imię Michał zmarły 15.03.1877 pochowany w Warszawie oraz Józefę Zamszyn zmarłą w 1861 (akt28) w miejscowośći Zakroczym. Być może to jest rodzina. Obecnie nazwisko zamszyn w Polsce nosi tylko moja gałąź rodziny - a ciekawa jesten ską tak naprawdę pochodził mój dziadek.
Witam
mam prośbę ... proszę czasami odwiedzić ten temat ( nazwiska ujęte w spisie ułożone alfabetycznie ) :
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-17221.phtml

mam prośbę ... proszę czasami odwiedzić ten temat ( nazwiska ujęte w spisie ułożone alfabetycznie ) :
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-17221.phtml
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witam serdecznie.
Proszę o sprawdzenie nazwisk: Walczuk, Pastryk, Trawczyński.
Niestety posiadam tylko nazwiska i wiem, że mój pradziadek zamienił się z bratem.
Pozdrawiam Jola.
Proszę o sprawdzenie nazwisk: Walczuk, Pastryk, Trawczyński.
Niestety posiadam tylko nazwiska i wiem, że mój pradziadek zamienił się z bratem.
Pozdrawiam Jola.
Poszukuję nazwisk: - Pastryk -
Trawczyński, Opolska, Pasieka, Nafalska
Parafie wzdłuż linii Bugu: od Włodawy do Hrubieszowa
Trawczyński, Opolska, Pasieka, Nafalska
Parafie wzdłuż linii Bugu: od Włodawy do Hrubieszowa