Jak znależć informację o żołnierzu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam!
w jaki sposób mogę znależć informację o pradziadku o którym wiem tylko że urodził się w roku 1909 w Jaworowie Nowym zachowało się zdjęcie w mundurze polskim w stopniu porucznika lub podporucznika i styłu napisane jest Pułk Alrtylerii Lekkiej ale nie jest napisane który, następnie mieszkał w Radomiu a mniej więcej w 1941 słuch o nim zaginął, zależy mi na ustaleniu czy widnieje gdzieś w archiwum wojskowym jaki to był pułk, jaką szkołę skończył itd. o ustalenie jakichkolwiek informacji nt jego kariery wojskowej.
Gdzie mogę tego szukać.
Pozdrawiam
w jaki sposób mogę znależć informację o pradziadku o którym wiem tylko że urodził się w roku 1909 w Jaworowie Nowym zachowało się zdjęcie w mundurze polskim w stopniu porucznika lub podporucznika i styłu napisane jest Pułk Alrtylerii Lekkiej ale nie jest napisane który, następnie mieszkał w Radomiu a mniej więcej w 1941 słuch o nim zaginął, zależy mi na ustaleniu czy widnieje gdzieś w archiwum wojskowym jaki to był pułk, jaką szkołę skończył itd. o ustalenie jakichkolwiek informacji nt jego kariery wojskowej.
Gdzie mogę tego szukać.
Pozdrawiam
Dziękuję za podpowiedź niestety nie znalazłem na stronie www.stankiewicz.e.pl żadnych informacji a także na wielkopolskiej bibliotece cyfrowej w spisie oficerów z rocznika 1932 roku. Mój pradziadek urodził się około 1909r. więc może w spisie go jeszcze nie być.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Poszukuję losów pradziadka Mikołaja Bałuszko/Bałuszka
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Zapoznaj się również z następującymi linkami:
http://genealodzy.pl/index.php?name=Web ... nk&cid=104
Szczególnie polecam kontakt z PCK. Instytucja wykonuje bezpłatne kwerendy, choć na odpowiedź czasem długo trzeba czekać.
Pozdrawiam
Aneta
http://genealodzy.pl/index.php?name=Web ... nk&cid=104
Szczególnie polecam kontakt z PCK. Instytucja wykonuje bezpłatne kwerendy, choć na odpowiedź czasem długo trzeba czekać.
Pozdrawiam
Aneta
Moja babcia po wojnie pisała do PCK o odnalezienie swojego ojca Mikołaja Bałuszka, wiemy tylko tyle że był oficerem w stopniu porucznika lub podporucznika, jest zdjęcie na którym napisane jest pułk altylerii lekkiej natomiast podczas gdy Radom był pod okupacją hitlerowską działał w konspiracji i poszukiwany był przez gestapo, około 1941 roku musiał uciekać i słuch o nim zaginął. Czy w CAW powinni mieć jakąkolwiek informację? Czy PCK może udostępnić list mojej babci jaki do nich pisała pewnie w nim jest sporo informacji które pomogłyby mi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Kaczmarek_Aneta

Myślę, że jeśli list się zachował to nie powinno być problemu z uzyskaniem kopii, tym bardziej, że jesteś spokrewniony z osobą poszukiwaną w linii prostej.
Na wszelki wypadek możesz udokumentować zachodzące pokrewieństwo, przedstawiając kopie akt stanu cywilnego.
Do CAW najpierw zadzwoń i telefonicznie podaj dane pradziadka.
Na wstępie dowiesz się, czy cokolwiek zachowało się na jego temat. Niestety, procedura dostępu do akt jest dość sztywna, np. trzeba stawić się osobiście w CAW, by móc przejrzeć akta.
Było trochę wątków poświęconych temu zagadnieniu.
Pozdrawiam
Aneta
Na wszelki wypadek możesz udokumentować zachodzące pokrewieństwo, przedstawiając kopie akt stanu cywilnego.
Do CAW najpierw zadzwoń i telefonicznie podaj dane pradziadka.
Na wstępie dowiesz się, czy cokolwiek zachowało się na jego temat. Niestety, procedura dostępu do akt jest dość sztywna, np. trzeba stawić się osobiście w CAW, by móc przejrzeć akta.
Było trochę wątków poświęconych temu zagadnieniu.
Pozdrawiam
Aneta
Przed chwilą dzwoniłem do CAW i niestety nie mają informacji nt. mojego dziadka nie figuruje u nich natomiast możliwe jest jeżeli uda mi się stalić który to był pułk artylerii lekkiej wówczas po zakończeniu remontu CAW będzie można przejrzeć dokumenty danego pułku. jeżeli nie ustalę co to był za pułk to powiedziano mi że będzie to bardzo problematyczne ze względu na ilość pułków-30. Nawet nie wiem w jaki sposób mogę ustalić ten pułk. Macie jakieś propozycje?
Zapomniałem dodać że zasugerowano mi także że jeżeli pradziadek działał w konspiracji w Radomiu i poszukiwany był przez gestapo to należy dodatkowo zwrócić się do IPN, czy macie jakieś doświadczenie z tą instytucją w związku z poszukiwaniem osób'?
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
- Kaczmarek_Aneta

Pawle
zajrzałeś to polecanej bazy?:
http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Są tam następujące rekordy:
DANE OSOBOWE
nazwisko BAŁUSZKO
imię MIKOŁAJ
INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH
Źródło: Państwowe Muzeum na Majdanku
uwięziony
rodzaj uwięzienia obóz koncentracyjny
miejsce osadzenia MAJDANEK
Informacje dodatkowe Paczki: 16.07.1943-1.10.1943
oraz
DANE OSOBOWE
nazwisko Baluszko
imię Mikolaj
data urodzenia 1910-12-06
miejsce urodzenia Jadziw
Źródło: Baza danych Międzynarodowej Służby Poszukiwań w Bad Arolsen, BUiAD IPN w Warszawie
uwięziony
rodzaj uwięzienia
miejsce osadzenia Esterwegen
numer 523/44
data śmierci 1944-06-01
miejsce końca to Zwickau/Sa.
Informacje dodatkowe Betrug
Pozdrawiam
Aneta
zajrzałeś to polecanej bazy?:
http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Są tam następujące rekordy:
DANE OSOBOWE
nazwisko BAŁUSZKO
imię MIKOŁAJ
Źródło: Państwowe Muzeum na Majdanku
uwięziony
rodzaj uwięzienia obóz koncentracyjny
miejsce osadzenia MAJDANEK
Informacje dodatkowe Paczki: 16.07.1943-1.10.1943
oraz
DANE OSOBOWE
nazwisko Baluszko
imię Mikolaj
data urodzenia 1910-12-06
miejsce urodzenia Jadziw
Źródło: Baza danych Międzynarodowej Służby Poszukiwań w Bad Arolsen, BUiAD IPN w Warszawie
uwięziony
rodzaj uwięzienia
miejsce osadzenia Esterwegen
numer 523/44
data śmierci 1944-06-01
miejsce końca to Zwickau/Sa.
Informacje dodatkowe Betrug
Pozdrawiam
Aneta
Korzystając ze strony www.straty.pl znalazłem dwa wpisy na imię i nazwisko Mikołaj Bałuszko, jeden dotyczy Majdanka a drugi Esterwegen. Bardzo szczątkowe informacje, napisałem do archiwum majdanka natomiast ta druga informacja pochodzi z Baza danych Międzynarodowej Służby Poszukiwań w Bad Arolsen, BUiAD IPN w Warszawie.W związku z tym napisze do BUiAD IPN o udostępnienie tych informacji, jak myślicie udostępną? Pytanie pozostaje czy to chodzi faktycznie o mojego pradziadka.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
- Kaczmarek_Aneta

Wątki dotyczące IPN:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -ipn.phtml
Pozdrawiam
Aneta
Pozdrawiam
Aneta
Dziękuję za podpowiedź i cierpliwość 
Jak rozumieć te wpisy? Czy to oznacza że mój pradziadek (jeżeli oczywiście chodzi o niego) najpierw został zesłany do Majdanka a stamtąd do Esterwegen i zmarł Zwickau/Sa, co oznacza to "Sa" co oznacza wpis pod Informacje dodatkowe: "BETRUG"?
Pomożecie?
Pomożecie?
- Kaczmarek_Aneta