Poszukując informacji o moim dziadku , natrafiłam na bardzo interesującą rosyjską stronę , gdzie figuruje Urzędowy materiał z masowej rzezi (mordu) w Katyniu wydany w 1943r. wydany przez NSDAP
Wprawdzie jest to oryginał w języku niemieckim,nie mniej jednak osoby nie znające tego języka również mogą skorzystać z tej strony. Została umieszczona tam lista ofiar dobrze udokumentowana,razem z adresami zamordowanych osób.
Lista Katyńska z 7 czerwca 1943r-ponad 4000 Nazwisk
Podaje dwa linki, jeden w djvu (lista ofiar zaczyna się od strony nr 155)
a drugi w html
Agnieszko
Wyrazy uznania za jej wynalezienie !
Wiele osób będzie do niej miało dostęp. Niedogodność jednak jest ta , że lista nie jest ułożona w kolejności alfabetycznej - ale tam chodziło o rzecz najważniejszą - identyfikację zwłok.
Na forum posiadamy takie opracowanie wydane w języku polskim ( m.in. Jola , ja ). W moim posiadaniu jest to kserokopia tegoż wydania z przedmową Władysława Andersa- Londyn kwiecień 1948.
Ksero w nie najlepszym wydaniu natomiast fotografie w stanie beznadziejnym - ale pod adresem podanym przez Agnieszkę fotografie są te same ( a może i więcej) i w dobrym stanie. Po ich przejrzeniu znalazłem foto kobiety i mężczyzny oznaczone nr 48 i można przypuszczać iż przedstawia prawdopodobnie -Westerski Wacław Mieczysław ( wg Niemców - Westetskij Mieczysław).
W opracowaniu tym lista zamordowanych Polaków ułożona jest alfabetycznie w stosunku do każdego obozu osobno ( Kozielsk, Ostaszków i Starobielsk). Wyrywkowo skonfrontowałem kilkanaście nazwisk. Numeracja porządkowa - AM- zgadza się , dane o osobie też , chociaż w kilku przypadkach stwierdziłem , iż w polskim wydaniu jest więcej danych.
pozdrawiam Tadeusz
PS.
Sprawy związane tymi zbrodniami poruszamy też w :
Genealogia kresowa - watek pt. " Księga pamiątkowa zmarłych w ZSRS w latach 1940-1956"
Witaj Januszu
Dużo pracy włożyłeś w ten wykaz.Wyrazy uznania.
Jak piszesz podzieliłeś wykaz na dwie części.Ale w tej pierwszej części na pierwszej pozycji jest właśnie osoba wg mnie niezidentyfikowana.
.. Zeslaw .. a w mojej księdze jest cytuję: AM 639 - WO str.9 - w mundurze oficer o nieustalonym nazwisku o imionach Czesław Rudolf , listy , medalik.
Tak ,że myślę że można naszego rodaka przenieść na listę NN.
pozdrawiam Tadeusz
Dziekuje za pochwałę - zrobione dla Wszystkich ...
Pozwole sobie jednak zostawic listę w takim stanie, w jakim jest - to jest typowy "przedruk" i nie chciałbym nic zmieniac w oryginale ...
List "Katyńskich" opublikowanych jest bardzo dużo, jeśli będę wprowadzał innowacje do tej niemieckiej - szybko straci swój wydźwięk "prototypu" ...
Przypominam link do znanej strony angielskojęzycznej (z częściową wersją polską) poświęconej zbrodni katyńskiej, z kompleksowym potraktowaniem tematu (z pełnym linkowaniem).
Nie wiem czy ta strona nie jest dobrze znana, ale "podrzucam" na wszelki wypadek: http://lublin.ap.gov.pl/index.php?p=tresc&id=130. Jeśli powszechnie znana, proszę moderatorów o usunięcie postu.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
prasa internetowa donosi że w Rosyjskim Wojskowym Archiwum Państwowym została odnaleziona "białoruska lista katyńska"
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Nie wiem czy link był podawany, ale na stronie Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia opublikowano listę obywateli polskich mogących figurować na tzw. białoruskiej liście katyńskiej (do pobrania): http://www.cprdip.pl/main/index.php?id= ... a-katynska